Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Načelnik Alibegović: Želimo zadržati visoke standarde

Ministri  ZDK  na čelu sa premijerom Fikretom Plevljakom boravili su danas u prvoj zvaničnoj posjeti općini Visoko. Premijer i njegovi saradnici razgovarali su sa načelnikom općine Visoko Munibom Alibegovićem i njegovim pomoćnicima u zgradi Općine, gdje je kratko predavanje o arheološkim istraživanjima u Visokom održao i samostalni istraživač Semir Osmanagić. Predstavnici izvršne vlasti općine Visoko i ZDK, razmijenili su mišljenje o brojnim aktuelnim pitanjima i pojavama na nivou lokalnih zajednica i kantona, a ministri su iskoristili priliku pa su općinskim kolegama dali nekoliko uputa i sugestija o važnim pitanjima. Tako je ministar privrede Jusuf Duraković o pitanju izdavanja koncesija sugerisao da se koncesije ne daju u bescjenje, te da i općina Visoko može imati velike prihode kao i općina Kakanj koja po tom osnovu godišnje dobije oko milion KM sredstava. Duraković je pozvao privredne subjekte da apliciraju sa svojim projektima kako bi dobili subvencije,  posebno za certificiranje za šta je u ovogodišnjem budžetu izdvojeno oko 350 000 KM. U posljednjih pet godina privredni subjekti  na području ZDK subvencionirani su sa oko 7 miliona KM, a  krajem ovog mjeseca bit će održana i prezentacija tih ulaganja.

Premijer Plevljak je sugerisao predsjedavajućem OV Visoko Daliboru Tomičiću da vijećnike upozna sa mogućnostima koje nose hidropotencijali, savjetujući da se ne odbijaju ovakve inicijative na lokalnom nivou.

„Uđite u takve projekte, oni znače prosperitet, njime ćemo uljepšati prostor za življenje, zapošljavanje, razvoj ekologije i turizma“ – naglasio je Plevljak. No, visočki vijećnici nisu se vodili ovakvim primjerom i mogućnostima kad su prošlog mjeseca glatko odbili ideju izgradnje mini hidrocentrala na rijeci  Fojnici.

Ministrica za zdravstvo Senka Balorda istakla je da je visočki Dom zdravlja sa poliklinikom jedan svijetao primjer među zdravstvenim ustanovama u ZDK. Ministrica Balorda je naglasila da je vrlo zadovoljna poslovanjem i radom ove zdravstvene ustanove, ali i da je svjesna problema stanovnika Visokog, Olova, Vareša i Breze i njihovih zahtjeva da im se omogući liječenje u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Oko pola miliona KM ove će godine biti uloženo u rekonstrukcije ili ponovne izgradnje kotlovnica u više škola na području ZDK, potvrdila je ministrica Bernadeta Galijašević i dodala da je obrazovanje sistem u koji se stalno treba ulagati jer je to naša budućnost.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Dalibor Tomičić je konstatovao da u plan rada Vlade ZDK za ovu godinu nije uvršteno pitanje Zakona o lokalnoj samoupravi, i izrazio nadu da će se ovo važno pitanje razmatrati što je prije moguće zbog građana kojima su uskraćena brojna prava zbog neprovođenja ovog zakona. Načelnik Alibegović je istako da Visoko ima razvijene višegodišnje visoke standarde, koji se i danas žele zadržati na svim nivoima.

Prema protokolu, posjeta je nastavljena posjetom OŠ “Kulin-ban” koja  za nekoliko dana obilježava 130 godina postojanja i rada. Premijer i ministri Vlade ZDK, izrazili su zadovoljstvo svojim boravkom u ovoj staroj i cijenjenoj školi, čestitajući učenicima i nastavnom osoblju ovaj značajni jubilej.

Delegacija je posjetila i krunidbeno mjesto bosanskih vladara, temelje crkve u Milama – Arnautovićima, gdje im je kraće predavanje o srednjovjekovinim spomenicima i ulozi Visokog u bosanskoj državnosti, održao prof. Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja u Visokom.

Punu podršku istraživanjima na  lokalitetu Tunela na Ravnama i ostalim lokacijama dao je premijer ZDK Fikret Plevljak. Izrazio je želju da će nova istraživanja ponuditi još informacija o lokalitetima i upotpuniti sliku Visokog i dati nove mogućnosti za razvoj i ulaganja u turističku djelatnost.

 

{joomplucat:99 limit=17|columns=4}

Proudly powered by WordPress