Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Živimo u bolesnom društvu, a ova knjiga je put ka njegovom ozdravljenju

„Reisofobija“ knjiga mr. sc. Fatmira Alispahića, promovisana je večeras u Visokom. Ovo djelo je  prvo cjelovito istraživanje napada na islam, Islamsku zajednicu i instituciju reisu-l-uleme, a sa stotinama faksimila i citata predstavlja i prvi ilustrirani katalog islamofobije u Bosni i Hercegovini.
Autor ističe  kako svi dosadašnji napadi na instituciju IZ, kao i na dr. reisu-l-ulemu  Mustafu ef. Cerića, imaju jasan cilj, a to je obezglavljivanje bošnjačkog naroda.

„Ova knjiga dokazuje da se radi o projektu satanizacije Bošnjaka, o projektu vrijeđanja islama, kako bi Bošnjaci, u neka doba, razumjeli da im je njihova vjera najveći problem. Ja sam i dokazao da Bošnjaci više vrijeđaju islam od pripadnika drugih konfesija, te da je Sarajevo na taj način centar islamofobije na Balkanu. Ovo je anomalija demokratskog sistema, nije normalno da se jedna vjera tako vrijeđa, da se jedna vjerska zajednica na taj način vrijeđa, te da se vrijeđa jedan vjerski poglavar kao što je to slučaj sa reisom Mustafom ef. Cerićem.“ – istakao je autor Alispahić.

On naglašava da i danas postoje ambicije da se vjera Bošnjaka svede na vjeru one trpećivosti u Srba i Hrvata, u tim snagama kojima je stalo da Bosne nestane, na tu mjeru koja će jednostavno zadovoljavati njihov minimum tolerancije.

„ Sve se u BiH danas svodi na problem oko islama, kao da je to jedini problem u našoj zemlji, nema nikakvih drugih problema. Ovo društvo nije spremno da uvaži demokratske standarde i da uvaži jednakopravnost Bošnjaka, o čemu govore i posljednja događanja vezana za vjeronauku u Kantonu Sarajevo.“

Suorganizatori promocije bili su Medžlis Islamske zajednice Visoko, Medresa „Osman-ef. Redžović“ Čajangrad – Visoko i Omladinsko udruženje „Bedem“.

{joomplucat:105 limit=4|columns=4}

Proudly powered by WordPress