Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zasjedao Upravni odbor Privredne komore ZDK

U prva tri ovogodišnja mjeseca na području ZDK industrijska proizvodnja bila je veća za 14,7 posto u odnosu na isti lanjski period, ostvarena je spoljnotrgovinska razmjena od 690 miliona maraka, od čega je izvoz iznosio 350 miliona maraka, te ZDK i dalje ostaje lider u izvozu, čineći oko 26 posto ukupnog izvoza Federacije BiH. Ovaj kantona je jedini koji je napravio suficit u spoljnotrgovinskom poslovanju od 9,2 miliona maraka i ima pokrivenost uvoza izvozom 102,7 posto. Ovi podaci izneseni su prilikom razmatranja privrednih kretanja na ovom prostoru u prva 3 ovogodišnja mjeseca, a tokom današnje sjednice Upravnog odbora Privredne komore ZDK, kojoj je prisustvovao i premijer ZDK Fikret Plevljak zajedno sa svojim saradnicima.

Najdominantniji sektori koji stavaraju ovako povoljnu sliku na prostoru ZDK su metalurgija i metaloprerada, te drvoprerada, zajedno sa hemijskom preradom drveta Natron Hajata, čineći 48 posto ukupnog izvoza Federacije, pa i ZDK, dok je situacija loša u agroindustrijskom sektoru i industriji građevinskog materijala.

– Ovi podaci govore da je ZDK izašao iz recesije, ali ne i iz krize, koja se i dalje osjeti –  ističe Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK.
Tokom sjednice Upravnog odbora kantonalne Prviredne komore prisutni privrednici zatražili su poboljšanje pojedinih važećih zakonskih rješenja, koja bi im umnogome olakšala rad i svakodnevnu borbu za opstanak. U vezi s tim premijer ZDK Fikret Plevljak je najavio da će Vlada kantona upravo na ovu temu uskoro organizovati sastanak svih poslanika iz ovog kantona na federalnom i saveznom nivou zajedno s privrednicima, kako bi se ostvarila veća koordinacija između privrede, naših poslanika i izvršnih tijela, a u cilju zajedničkog iznalaženja rješenja koja bi u ovom segmentu bila od koristi.

Proudly powered by WordPress