Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

‘Ožalošćena porodica’ povodom 90 godina NPS

Tekst Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” uobličen je u novu predstavu Narodnog pozorišta u Sarajevo – s povodom.

Ovaj satiričar i komediograf  bio je jedan od prvih upravnika sarajevske “kuće na obali”, a njegova predstava “Protekcija” prije tačno je 90 godina izvedena povodom otvaranja tada novog pozorišta u Sarajevu. Nušić je osobno održao  govor tim povodom, a u godinama koje su uslijedile njegove komedije i satire bile su sastavni dio repretoara Narodnog pozorišta.

U godini jubileja, u režiju ove poznate komedije upustio se filmski redatelj Ahmed Imamović, što predstavlja njegovu prvu suradnju sa NPS. Premijera ove tročinke na programu je u petak 27. maja u 19.30.

Dramaturginja Aida Pilav povodom novog uprizorenja Branislava Nušića kaže: “Neminovno se nameće očigledna spoznaja kako su početak prošlog vijeka i početak novog pomalo zastrašujuće slični u mogućnostima dijagnosticiranja osnovnih boljki našeg okruženja”.

U predstavi glume: Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Sead Pandur, Ermin Sijamija, Alen Muratović, Aldin Omerović, Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedrana Seksan, Alma Terzić i Nisveta Omerbašić. Kostimograf je Vanja Popović, a scenograf Josip Lovrenović.

Proudly powered by WordPress