Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fondacija Hastor stipendira 948 mladih u BiH

Unaprjeđenje života  zavisi od nas samih. Ono što dobijemo produkt je onoga što smo dali. Savremeni život nameće brojne potrebe koje čovjek po svaku cijenu nastoji zadovoljiti. Živeći na taj način zaboravljamo na one koji možda imaju iste želje, ali žive u drugačijim okolnostima.  Žrtva tih nesretnih okolnosti najčešće su djeca. Djeca su ta koja mogu doprinjeti poboljšanju života na svim nivoima, ona su najkorisnija investicija.

Nažalost, danas mnoga djeca nemaju mogućnost obrazovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava. Razlozi su brojni, ali ne i opravdavajući. U Bosni i Hercegovini postoje brojne organizacije koje pružaju finansijsku pomoć prilikom obrazovanja djece. Jedno od takvih udruženja je i Fondacija Hastor, neprofitna ogranizacija koja  stipendira mlade ljude sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Svjesna činjenice da samo obrazovanje može osigurati egzistenciju, Fondacija je odlučila dati svoj doprinos našoj društvenoj zajednici.

Vođena motom „Obrazovanje – izbor pobjednika“ Fondacija Hastor svake godine svojim stipendistima omogući nastavak školovanja. U školskoj godini na izmaku Fondacija je dodjelila 948 stipendija, za 100 studenata, 465 srednjoškolaca i 383 osnovca. Međutim, Fondacija svoju misiju ne završava samo na materijalnoj podršci. U okviru ove organizacije postoji i sistem volonterizma. Volontiranje omogućava mladima da se aktivno uključe u društvene tokove, i upoznaju sa trenutnom situacijom i problemima, za koje jednog dana upravo oni mogu pronaći rješenje.

„Fondacija Hastor mi je pružila pomoć onda kad mi je bila najpotrebnija, i osigurala da uspješno završim svoje dosadašnje obrazovanje“, kaže Amela Velić, volonterka Fondacije, te dodaje: „Bez obzira što više ne primam stipendiju, jer sam završila s formalnim školovanjem ostajem u Fondaciji, jer želim ostalim učenicima i studentima pomoći kao što je ova Fondacija pomogla meni“.

U posebno osmišljenim edukativnim radionicama volonteri pomažu učenicima koji imaju poteškoća pri učenju. Obzirom da stipendija dolazi do učenika i studenata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Fondacija ima tradiciju organizovanja majskog izleta kako bi ih sve okupila na jednom mjestu.

Ovoga puta studenti i volonteri su odlučili posjetiti  Kampus terapijske zajednice KS. U okviru Kampusa postoje brojne okupaciono organizovane aktivnosti koje uključuju:  sportske aktivnosti, čitanje, rad na računaru, učenje stranih jezika, muziko-terapiju, art-terapiju.

 

 

Ovaj izlet bio je jedinstvena prilika za druženje i zabavu, jer neka od ove djece su bez mogućnosti putovanja, što ih čini „zarobljenicima“, sredine u kojoj se nalaze. Pomožući mladima da se upoznaju sa izazovima modernog vremena, Fondacija osnažuje temelje razvoja bh. društva.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress