Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gospodine Tirak, možda bi bilo lijepo da imate iste aršine za sve

Ličnost dana u Avazu danas prvi čovjek federalne inspekcije Ibrahim Tirak. Iznervirao se Tirak zbog Mittala u Zenici i kaznio ih sa 75.000KM zbog kršenja ekoloških standarda, a u budućnosti najavio umjesto prekršajnih, krivične prijave. Lijepo od gospodina Tirka nema šta, pitamo se mi u Visokom zašto gospodin Tirak nema iste aršine za sve koji ugrožavaju ekološke standarde u ZDK. Umjesto da primjenjuje istu metodu i u Visokom gdje problem postoji duže vremena nego ovaj sa Mittalom u Zenici, gospodin Tirak Visočane dezavuiše kojekakvim pričama za malu djecu, evo nekih od pomenutih;

Priča prva: Direktor federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak se spominje u pismu dr. Neimarlije: upravo je on „dezinformirao Parlamentarnu skupštinu i javnost BiH u saglasnostima za rad i ekološkim učincima rada Preventa i time objektivno pomogao Preventovo kršenje zakonskih normi i izbjegavanje neophodnih ulaganja u ekološko osiguranje proizvodnje“. Direktor Tirak je zapravo, osobno potpisao dokument u kojem stoji kako operator Prevent „kontinuirano poduzima aktivnosti na identificiranju izvora te smanjenju i uklanjanju neugodnih mirisa“. Rezultati tih aktivnosti su kontinuirani oblaci smrada zbog kojih su Visočani početkom mjeseca kontinuirano imali glavobolje i mučnine.

Priča druga:13.oktobra 2008.godine odgovor Parlamentu je potpisao direktor Ibrahim Tirak. Postupak dobivanja okolinske dozvole proveden je u skladu s procedurom od federalnog Ministarstva okoliša i turizma (o tome se na ovim stranicama očitovao ministar Nevenko Herceg, potvrdivši isto). Operater, kaže se dalje u odgovoru, u skladu sa odredbama Zakona o okolišu (Sl.novine Federacije br.33/3) „kontinuirano poduzima aktivnosti na  identificiranju izvora te smanjenju i uklanjanju neugodnih  mirisa“. Pa je analiziran otpadni mulj (Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Sarajevo), za koji je rečeno da se može odlagati bez negativnih posljedica na okoliš. A onda slijedi biser – saznanje Federalne uprave za inspekcijske poslove: „U tom cilju trenutno je u toku  projekt ispitivanja mogućnosti tretmana čvrstog otpada primjenom pilot – postrojenja anaerobnog reaktora (dobivanja biogasa)“!

Priča treća:„ Na vaše traženje vezano za kontrolu operatora na području općine Visoko, dostavljamo sljedeće: federalni inspektor za zaštitu okoliša je nakon obavljenih inspekcijskih nadzora kod operatora „Prevent“ GBR Leder d.o.o Sarajevo( 08.05.2009. i 24.09.2009.) poduzeo mjere iz svoje nadležnosti (otklanjanje nepravilnosti i kaznene mjere).Operator je dao na uvid Izvještaj o analizi otpadnog mulja  koji je radio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, kojim se konstatuje da se analizirani mulj može odlagati na deponiju bez negativnih posljedica po okoliš. Operator u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti okoliša („Sl. Novine FBiH“ broj: 33/03) i propisanim mjerama datim okolinskom dozvolom kontinuirano poduzima aktivnosti na identificiranju izvora, te smanjenju i uklanjanju neugodnih mirisa.

O poduzetim aktivnostima i palniranim mjerama na rješavanju pomenute problematike kompanija „Prevent Leather Sarajevo d.o.o Visoko obavijestila je općinu Visoko  kao i nadležnu federalnu inspekciju zaštite okoliša.“

Direktor  Ibrahim Tirak

Čiča miča gotova priča.

Postavlje se jasno pitanje ko to nas u Visokom smatra baš toliko bezličnim i zašto je to tako!? Zar smo baš toliko jadni da u maloj sali Općine Visoko na jednoj od tzv. prezentacija kompanije Prevent utemeljitelj onoga što smrdi u Visokom i direktno zagađuje rijeku Bosnu, a zove se Prevent Leather, Adnan Smailbegović jasno poruči da on nema nikoga pametnog u Visokom s kim bi mogao da priča, a da mu pri tome niko ne replicira!?

Zar smo tako jeftini da svaki put nakon što otkrijemo nezakonit ekološki pristup zajednici u kojoj ostvaruju profit Preventovi plaćenici ugase naše nezadovoljstvo sa 500KM kojim doniraju Eko Viking, vrhunsku skijašicu koja bi im svakako trebala biti interes, odnosno “Ribarsko društvo” koje bi od doniranog novca trebalo poribljavati rijeku zagađenu trovalentnim i šestovalentnim kromovim solima, karcenogenim i zabranjenim u EU!? Zar to nije vrhunac jada i licemjerstva na koji šute i ulizivački oči zatvaraju svi potplaćeni visočki mediji koji reketiraju Prevent za tu svoju šutnju?

U ponedjeljak kompanija Prevent ponovo organizuje press konferenciju na kojoj će nas pokušati ubjediti u ispravnost svojih stavova, ali kako vjerovati nekome ko nas kontinuirano laže zadnjih 10 godina i nekome čija doktrina u poslovanju je da te ne zanima mišljenje lokalne zajednice.

“Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini će predstaviti javnosti plan aktivnosti djelovanja u lokalnoj zajednici na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Ovaj plan se tiče rješavanja pitanja neugodnih mirisa koji nastaju u proizvodnim pogonima, ali istovremenom nudi i odgovore u vezi štetnosti istih.

Članovi Uprave Prevent BH, zajedno sa stručnim saradnicima, predstavit će plan djelovanja na konferenciji za novinare u 13:30 sati u ponedjeljak 13.juna 2011. godine u Upravnoj zgradi Prevent BH, Topuzovo polje bb, Visoko.”

A šta je to krom?

Može izazvati rak, može izazvati nasljedna genetska oštecenja, eksplozivno u smjesi sa zapaljivim materijalom, otrovno u dodiru s kožom i ako se proguta, vrlo otrovno ako se udiše, izaziva teške opekotine, udisanjem i u dodiru s kožom može izazvati preosjetljivost-opasnost od teških oštećenja zdravlja pri duljem izlaganju udisanjem, može smanjiti plodnost, vrlo otrovno za organizme koji žive u vodi i može dugotrajno štetno djelovati u vodi.
Značajan broj građana zna za njegova opasna svojstva i na prvi spomen kromata se uplaši zbog jasno dokazane karcinogenosti, mutagenosti i reproduktivne otrovnosti. Na njega se razvija preosjetljivost, a vrlo je otrovan za vodeni okoliš. Istina, treba naglasiti kako se kromati u prirodi vrlo brzo reduciraju u oblik Cr(III) reagirajući sa svud prisutnim organskim materijalom, ali također valja priznati da je izrazito dobro topljiv u vodi i lako se širi okolišem.

Proudly powered by WordPress