Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Traže uvođenje boračkog dodatka

Savez demobilisanih boraca Zeničko-dobojskog kantona uskoro će Vladi i Parlamentu FBiH uputiti inicijativu za uvođenje boračkog dodatka. Pravo na taj dodatak imali bi svi oni koji su bili pripadnici Armije BiH, a jedina razlika bila bi u njegovoj visini.

“Iznos boračkog dodatka zavisio bi od toga da li je borac bio na prvoj liniji, u logistici ili namjenskoj industriji. Isto tako, visina dodatka razlikovala bi se zavisno od toga da li je demobilisani borac nezaposlen, zaposlen ili u penziji” kazao je Mehmed Šišić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca ZDK. Šišić ističe da će predložiti da nezaposleni demobilisani borci dobivaju mjesečni borački dodatak u iznosu od pet KM po svakom mjesecu provedenom u vojci. Tako bi onaj ko je proveo u vojsci cijeli rat, odnosno 48 mjeseci, imao pravo na mjesečni dodatak u iznosu od 240 KM. Zaposleni demobilisani borci i penzioneri imali bi pravo na upola manji dodatak. Savez će se zalagati i za to da borački dodatak bude nasljedan.

Federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez kazao je da je ovo dobra inicijativa, ali da je neophodno napraviti kalkulaciju koliko bi to koštalo na godišnjem nivou.

“Slažem se da su demobilisani borci finansijski u težem položaju nego ostale boračke kategorije. Ti ljudi nemaju nikakva primanja i njihov status mora se riješiti bilo programima zapošljavanja ili uvođenjem nekog oblika novčanih naknada. No, uvođenje novih naknada, u ovom trenutku, moglo bi ugroziti isplatu postojećih” kazao je Helez.

Šišić kaže da inicijativa nije nova, ali da ih je na njeno pokretanje ponukao podatak da je u ZDK trenutno nezaposleno 10 000 demobilisanih boraca. “Nezaposleni demobilisani borci su u najgorem položaju, jer nemaju prava na novčane naknade, na liječenje, kao što je to slučaj sa RVI, niti na ličnu invalidninu, kao što je to slučaj sa šehidskim porodicama” ističe Šišić.

Dnevni avaz

Proudly powered by WordPress