Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nije važno koja si stranka, samo je interes vječan

Nakon još jedne redovne sjednice OV Visoko postalo je slikovito jasno ko je uz koga, zašto i zbog čega. Sasvim je više nevažno ko šta priča, o čemu priča, diskutuje, inicira, postavlja vijećnička pitanja. Bilo bi normalno kao i svugdje drugo da postoji pozicija i opozicija, međutim u Visokom se ne zna trenutno ko je pozicija, a ko opozicija. Kako su stvari trenutno poredane najjača opozicija je ustvari dio onih koji su većina u vijeću i trebali bi biti pozicija, govorimo o SDA i dijelu neposlušnika koji su izgleda dezertirali iz zvanične politike koju zagovara predsjednik ove stranke u Visokom Ahmet Kurspahić i njen načelnik Munib Alibegović. Neki će to doživjeti kao istinsku demokratiju i pravo na nezavisno mišljenje svakog vijećnika izabranog od naroda, ali ne radi se ovdje o demokratiji niti posebnoj pameti nekog od vijećnika, ovdje se radi o čistom interesu. U protivnom, ako neko želi imati nezavisno i svoje posebno mišljenje ima mogućnost da se kandiduje kao nezavisni kandidat, bez da se krije iza boja i zastava neke od stranaka. Jasno je da su u Visokom trenutno SDA i SDP ustvari jedno, što je poražavajuće kako za one koji su glasali za SDA, a protiv “komunista”, tako i za one koji su dali glas SDP-u, a protiv “džamijskih miševa”. Faktički ulogu lokalne stranačke “radodajke” koja se nalazila u svakoj vlasti, a zove se SBiH, preuzela je nova politička “radodajka” zvana SDP. Razlozi su jasni i sitni, da ne kažem jeftini. U tom ambijentu ničim izazvani kao jedina opozicija ostade trojka iz BPS-a koja se nikad više nije slikala po televiziji i nikad više nije imala mogućnosti da javno govori, sa posebnim diskusijama odbrane onih 800.000 KM skrhanih u vodovod Krečane u Radovlju koje im sredi SBiH, a za koje Ragib Vranac kaže da je ustvari obični potok. Treba sada opravdati toliki novac, ako je stvarno u pitanju potok, pa je stoga i razumljivo zašto na svakom Vijeću stalno slušamo priče o Radovlju kao da se radi o Menhetnu. Ostatak opozicije je potpuno različit, dok jedan član NSRZB ni sam ne zna šta radi u Vijeću osim što prima paušal, drugi iz A-SDA se vješto poigrava sa neznanjem onih koji pripremaju Vijeće, odnosno udara ih tamo gdje su najtanji, a to su sumnjive odluke Izvršne vlasti za koje nemaju pokriće u zakonodavnoj vlasti. Samim tim BPS, A-SDA, SBiH i dezerteri iz SDA postaju prirodni i logični partneri u borbi protiv Dalibora Tomičića kao predsjedavajućeg Vijeća, Zekije Omerbegović kao zaštitnice “po Statutu i Poslovniku o radu” odluka Muniba Alibegovića i generalno vlasti koja je danas očitovana u koaliciji SDA/SDP.

Bez obzira što su u pojedinačnim intervjuima za naš sajt Ahmet Kurspahić, Amra Babić, Senad Karavdić i Halim Zukić izjavljivali da u njihovoj stranci nema unutarstranačkih podjela, one su više nego očite, samo je pitanje kako će sve to na kraju rezultirati. Prinudnom upravom, smjenom predsjednika OO SDA ili isključenjima iz stranke neposlušnika i dezertera. Zaista je čudna ta SDA, a evo i zašto. Sasvim slučajno živim u zgradi Musala broj 1. Na posljednjoj sjednici OV Visoko dio SDA vijećnika na direktan način je “izminirao” tačku broj 5, a koja se direktno ticala simpatizera i člana te stranke koji je pred prošle Opće izbore oblijepio sve izloge zgrade plakatima SDA kandidata za Federalni parlament i Kantonalnu skupštinu. Uz to pouzdano znam i da je materijalno sponzorisao kampanju SDA. Zahvalili su mu se tako što su oborili na Vijeću odluku koja ga se direktno ticala. Nekoliko godina ranije ista ta SDA u Visokom, tačnije načelnik Općine,  izminirao je odluku zbog koje ne radi hotel Centar, čiji vlasnik danas sjedi u Izvršnom odboru stranke i godinama je jedan od najznačajnijih finansijera te stranke, ne samo na lokalnom nego i na državnom nivou. Tako se stranka i njemu zahvalila za nesebičan doprinos. Ili recimo malo stariji primjer broj tri, kada je Općina odlučila registrovati svoja vozila u Triglav Osiguranju, bez obzira što je potpredsjednik OO SDA Visoko tada bio Zijad Breščić dugogodišnji direktor poslovnice Sarajevo Osiguranja u Visokom, koji je nakon toga gotovo pa istupio iz stranke koju je godinama finansirao i u kojoj se gotovo pred svake izbore brinuo o finansiranju istih. Istina tada je SDA načelnik uradio sve po zakonu, ali ako je SDA tako principijelna što isto ne uradi sa Visokogasom i zimskim održavanjem puteva, u Visokom!? SDA ima čudan neki način za odavanje priznanja!? Mozda i dobra poruka vama koji ste simpatizeri SDA i birate najbolji način kako da vam neko zabije nož u leđu, evo vam i odgovora, budite sponzor SDA u predizbornoj kampanji, ostalo je do njih. U Americi recimo kada ti neko finansira kampanju, tvoj zadatak nakon što dođeš na vlast je da štitiš njegove interese u zakonskim okvirima, a ako ne ide, onda i zaratiš u Iraku, Iranu, Libiji, Afganistanu … bilo gdje, ali je važno da se brani interes onog ko je lobirao da dođeš na vlast.

S druge strane pravo osvježenje u Vijeću su istupi vijećnika A-SDA Jasmina Dlakića, koji se očito dobro priprema za sjednice i za razliku od drugih pročita materijale o kojima se raspravlja. Iz drugih stranaka su skloni tvrdnji kako Jasmin ne bi trebao imati takve istupe zbog svog poslovanja, insinuirajući na navodne poslove sa JKP “Visočica” čiji je direktor njegov brat, odnosno česte sudske sporove sa Općinom, gdje svake godine olakša budžet za cca 150.000 KM para poreznih obveznika. Da sam ja kojim slučajem Jasmin Dlakić i da imam oraha u džepovima teško da bih onako direktno diskutovao i išao u kontru Izvršnoj vlasti. Postoje samo dva logična objašnjenja njegovog političkog istupanja. Ili je čovjek zaista čist i nema oraha u džepovima, ili je lud i koristi to što drugi nisu dovoljno mudri i pametni da mu adekvatno repliciraju i tako ga potope.

O Stranci za BiH ne bih previše trošio riječi, oni su još uvijek u šoku od zaslužene kazne koju su dobili na prošlim izborima za svu nadobudnost i odnos prema lokalnoj zajednici u Visokom. Olinjali kadrovi ove političke opcije s tendencijom nestajanja sa političke scene u Visokom pokušavaju nekim neuobičajenim metodama uzrokovanim vjerovatno preživljenim šokom ponovo se nametnuti kao važan politički faktor, međutim provaljeni su u Visokom i teško da mogu birače ubjediti u nešto kada ne mogu svoje stalne članove Organa stranke uvjeriti da se kvalitetno sastanu i počiste smeće iz sopstvene avlije.

Dok se odigrava ova trenutna politička farsa, svoju šansu mudro čeka OO SBB-a Visoko. Koliko smo upoznati oni još i redovno održavaju sastanke i svjesni političke nestabilnosti u Visokom i želje birača za promjenom s pravom vide svoju šansu. Potpuno je izvjesno da će ući u Vijeće poslije narednih izbora, razlog za optimizam je i podatak da je na Općim izborima Fahrudin Radončić dobio više glasova od Bakira Izetbegovića, a i jedina su stranka koja je dala direktnog kandidata u Kantonalnu skupštinu. Pitanje je samo sa koliko vijećničkih mjesta će ući u vlast. Kako trenutno stoje stvari, ako se može nešto prognozirati u ovom trenutku, jasno je da BPS više ne može napraviti rezultat kakav je imao, NSRZB je ispucala svoje adute u Visokom, A-SDA teško da će ponovo imati svog kandidata u Vijeću, ne zato što su loši nego zato što je i praksa od ranije pokazala da stranke koje se pojave u jednom mandatu s jednim vijećnikom na narednim izborima nestaju. Ako je suditi po Općim izborima i SBiH će imati manje vijećnika nego što ih sada ima, a to je pet, a SDA se trenutno kreće istim kursom kojim se kretala SBiH prije nego je doživjela debakl. Šta nam onda ostaje u ovoj prognozi? Na talasima Općih izbora i trenutne postavke vlasti u Kantonu sasvim je izvjesno da bi SDP trebao uvećati svoj broj vijećnika, osim ako ne budu kažnjeni za trenutni brak iz interesa sa SDA u kojem su oni poslušna mlada.

Jedno je izvjesno, predizborna kampanja je počela, trenutno se vodi u Velikoj sali Općine Visoko za vrijeme sjednica Vijeća gdje 25 vijećnika ima mogućnost besplatnog marketinga putem lokalne TV Visoko koja nije kriva za zloupotrebe govornice u predizborne svrhe. U OO SDA je također osjetna unutarstranačka netrpeljivost koja će ubrzo rezultirati nekim ishodom, jer je vremena malo. Onaj ko želi voditi SDA u Visokom i nastaviti biti vlast nema puno vremena za konsolidovanje redova, a da to umorni birači ne kazne. Iako su sad na sceni jastrebovi iz vladajuće stranke koji stalno ukazuju na sve što ne valja u Visokom, a pri tome zaboravljajući da su oni vlast svih ovih godina kada se dešavalo to što ne valja, moguće da će uspjeti zadržati vlast jer u Visokom uvijek pali isti fol, podijeli nas na selo i grad, uzmi novce i bježi.

Jedini nam je spas u generacijama koje dolaze, pa neka to bude neka nova SDA uz Elvedina Šabanovića i Dževada Fejzića, neki novi SDP uz Dejana Šćepanovića i Jasmina Tajića, neka nova SBiH uz Naima Kavazića i Esmera Delibašića ili recimo SBB uz Meldinu Ugarak i Alinu Čabaravdić …

U protivnom, najebali smo …

Proudly powered by WordPress