Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poboljšati opismenjavanje Brajevim pismom

U organizaciji Udruženja slijepih opštine Visoko u Maloj sali Opštine održan je okrugli sto na temu “Pismenost ključ društvene integracije slijepih”. Visočko udruženje je tom prilikom imalo pomoć i podršku Fondacije Mozaik, Fonda za otvoreno društvo BiH te Svjetske banke. Jedan od ciljeva ovog okruglog stola bila je i želja da se ubrza opismenjavanje slijepih osoba, tačnije njihovo korištenje Brajevim pismom, kojeg prema nekim informacijama, koristi samo desetak posto slijepih osoba u cijelom kantonu.
“Željeli smo da na okruglom stolu sumiramo do sada urađeno kada je u pitanju korištenje Brajevog pisma te da predstavimo naše daljnje planove kada je poboljšavanje pismenosti slijepih osoba u pitanju. Želimo da poboljšamo pismenost naših članova, jer je evidentno da je situacija, ne samo u Visokom, nego i u cijelom kantonu, veoma loša.” – rekao je Elvedin Jusić, predsjednik Upravnog odbora visočkog udruženja slijepih osoba.
Na području Visokog samo tri slijepe osobe znaju da se koriste Brajevim pismom, odnosno čitati i pisati. Upravo iz tog razloga je odlučeno da se aplicira sa ovim projektom opismenjavanja Brajevim pismom, kako bi se prikupila određena sredstva čime bi se organizovali kursevi pohađanja Brajevog pisma. Time bi se opismenio veći broj članova udruženja u Visokom, što bi im sa druge strane pomoglo u svakodnevnim životnim potrebama.
Okruglom stolu je prisustvao i Risto Nišić, generalni sekretar Udruženja slijepih građana Bosne i Hercegodine, koji je istakao da što više treba raditi na unaprjeđenju korištenja Brajevog pisma, odnosno tačkastog pisma za slijepe, čime bi se takve osobe osposobile za rad i uključile u normalne životne i radne tokove.
“Moram da priznam da Udruženje slijepih iz Visokog radi zaista dobro i pokušava da na određeni način pomogne svim svojim članovima. Savez slijepih ZDK-a okuplja šest podružnih Udruženja i mi u svom radu i programu pokušavamo zajedno sa njima opismenimo, odnosno pomognemo udruženjima da dođu do pomagala i na taj način sami sebi pomognu kroz edukaciju i programe opismenjavanja.” – objasio je Senad Sejmenović, ispred Saveza slijepih Ze-do kantona, koji je također prisustvovao okruglom stolu.

Proudly powered by WordPress