Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sramota na M17

Već devet mjeseci ionako narušen imidž BiH zbog loših puteva dodatno narušava nemar čelnika JP Autoceste FBiH, koji dopuštaju neviđenu blamažu za vrijeme izvođenja radova na autoputu A1, poddionica Kakanj – Drivuša kod Zenice.
Naime, na najfrekventnijem dijelu autoceste M17, odnosno radova na autoputu, vozači su prisiljeni da dionicu dužine osamstotinjak metara prelaze po blatu, makadamu, neravninama, a vožnja u bilo kojem pravcu, ako i prođe bez oštećenja ili kvara, mora rezultirati potrebom za pranjem automobila u najbližoj praonici.

– Nekoliko puta su se događali incidenti, kada kamenje od kamiona završi u šoferšajbni vozila iza. Vozim redovno po Sloveniji, Hrvatskoj, pa i Srbiji. Čak i ad-hok zaobilaznice za dan-dva se asfaltiraju jer se radi o javnim putevima, a za takav incident na glavnom putu u državi nekom bi sigurno letjela glava, kaže nam vozač koji svakodnevno “prelazi” makadam na glavnoj cesti države.

Problem “Bilješevo” došao je i do Federalnog parlamenta, a direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić u  odgovoru na upit poslanika Jasmina Duvnjaka objasnio je cijelu hronologiju, ali ni iz dva pokušaja nije odgovorio zašto zaobilaznica nije asfaltirana.

Karić navodi niz incidenata i klizišta od novembra prošle godine, “vadeći” se u zimskom periodu na nemogućnost asfaltiranja, a potom kaže da je “postojao rizik” povratka na magistralu, pa zaobilaznica nije asfaltirana.

“Rizik” još uvijek postoji, vozila se svakodnevno truckaju , a direktor “tješi” vozače, kazavši da je sanacija klizišta “pri kraju”, te da se u naredna dva mjeseca očekuje završetak radova. To što će cijelu godinu, uključujući i ljetnu turističku sezonu, vozači iz cijelog svijeta ići makadamom u po magistrale, nikog ne interesuje.

Prema posljednjem objavljenom izvještaju JP Autoceste FBiH, ostvareni prosječni godišnji dnevni saobraćaj (PGDS – naplatno mjesto Jošanica) za 2009. godinu iznosi 12.194 vozila, što ukupno čini 4.450.949 vozila za godinu dana. S obziromd a je kod Kaknja frekvencija znatno veća nego na Jošanici (zbog odvajanja za Travnik, Visoko, Vareš…) pretpostavlja se da će tokom godine nemara “Autocesta” sramotnom “crnom rupom” preći pet miliona vozila !

(zenicablog.com)

Proudly powered by WordPress