Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CCI ocijenile Vladu i Skupštinu ZDK

Program rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2011. godinu, sa 130 mjera i 33 zakona, na press konferenciji Centara civilnih inicijativa, održanoj povodom šestomjesečnog izvještaja o radu Vlade i Skupštine ZDK, ocijenjen je najboljim od svih dosadašnijih.

– Razmatrajući ukupno 646 tačaka, od kojih je 504 razmatrala aktuelna Vlada, na prvom je mjestu, po broju razmatranih mjera u Federaciji BiH, – izjavio je Rasim Džeko, monitoring konsultant CCI-a. Jedina zamjerka mogla bi se odnositi na kašnjenje u donošenju Programa rada za tekuću godinu, ali Vlada ZDK nije ni imala mogućnost da ovaj dokument donese na vrijeme. I Skupština ZDK formirana je s troipomjesečnim zakašnjenjem, s obzirom na postizbornu situaciju oko sklapanja vladajućih koalicija.

– Program rada Skupštine ZDK je veoma ambiciozan. Planiranih 111 mjera predstavlja povećanje od 64 posto, u odnosu na planove prethodnog skupštinskog saziva. Taj podatak kvari nastavak loše prakse iz prethodnih godina, a to je da se kasni s donošenjem programa rada, a potom se ubacuju mjere realizovane prije njegovog kreiranja i usvajanja. Među 65 mjera planiranih Programom rada Skupštine ZDK za prvih šest mjeseci 2011 je i 17 mjera koje su u trenutku usvajanja već bile realizovane – dodao je Džeko. Takva praksa retroaktivnog planiranja čini statističke podatke o realizovanom mjerama organa vlasti neupotrebljivim.

Proudly powered by WordPress