Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Sveti Prokopije u Visokom

U hramu sv. mučenika Prokopija u Visokom okupili su se vjernici da obilježe slavu ovoga hrama, da u molitvenom jedinstvu mučenika i sveštenstva obilježe čuvara ove svetinje.

Sv. Mučenik Prokopije bio je zaštitnik rudarskih mjesta i bio je vrlo cijenjen među ljudima. Njegova crkva u Visokom postoji već 154 godine.

„Iako je Visoko napustio veliki broj naših vjernika, iako smo ostali sa pedesetak domaćinstava, ipak ljudi nisu zaboravili za ovaj grad, svoju crkvu i pretke. Danas su došli da zajedno s nama proslave ovaj veličanstveni dan i da prinesu žrtvu Gospodu Bogu, da prelomimo zajedno slavski kolač i žito i da se pomolimo sv. Prokopiju da u budućnosti ne samo da nas bude više već da nam svake godine dolaze i posjećuju svoje korijene“ – pojasnio je jerej Marko Maleš.

Kuma današnje hramovne slave bila je  Danijela Lazarević koja je 1992.g. otišla iz Visokog u Brčko. Njena današnja obaveza bila je da pripremi slavski kolač i žito i ona je donijela prilog – slavski ručak kojim su se počastili vjernici nakon liturgije. Prema običaju, njeno ime će se tokom cijele godine spominjati u ovom hramu, dok se u isto vrijeme za godinu dana ne izabere novi kum ili kuma.

Sv.  Prokopije smatra se njenim zaštitnikom.

{facebook}10150324589117275{/facebook}

{joomplucat:156 limit=11}

Proudly powered by WordPress