Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Liga izuzetnih džentlmena” u srijedu u Cinema City-iju

Dokumentarni film “Liga izuzetnih džentlmena” Visočanina Tarika Hodžića, apsolventa na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu – odsjek režija, bit će prikazan na ovogodišnjem SFF-u u okviru programa “BH Film”, a projekcija će biti upriličena u Cinema City-iju u srijedu u 11.00 sati. Projekciji mogu prisustvovati svi zainteresovani, a cijena ulaznice će biti 3KM. Ovaj dokumentarni film započet je kao ispitni zadatak na trećoj godini studija, nakon čega se pretvorio u 45-minutni dokumentarni film.

Sinopsis filma

S napretkom kompjuterske tehnologije u posljednjih deset godina, postepeno nastaje nova grupacija ljudi koje povezuje strast za igranjem video igrica. To s jedne strane predstavlja bijeg od stvarnosti, ali u ovom slučaju, umjesto negativnog predznaka sa sobom nosi jednu novu nadu.

Liga izuzetnih džentlemena, naziv je guilda koji već nekoliko godina postoji u virtuelnim prostranstvima igre World of Warcraft. Međutim ono što ovaj guild izdvaja od ostalih je što su njegovi članovi isključivo iz republika bivše Jugoslavije. Svi članovi su svjedoci neposredne burne historije naroda s ovih prostora, ali svi zajedno, odlučni su s željom da prevaziđu sve podjele koje su neumitno nastale kao posljedica ratova na ovim prostorima. Realnu, tmurnu svakodnevnicu zamijenili su puno ljepšim „izmišljenim“ svijetom Wow-a i tu se ponovo ujedinili. Različiti narodi, različitih konfesija, u ovom filmu dokazat će da bez najmanjeg mogućeg problema mogu živjeti pod istom zastavom. Jedna ideja, jedna zastava, narodi Balkana, ponovo zajedno…

Više informacija o projekciji filma na ovogodišnjem SFF-u možete pročitati na ovom linku:

http://www.sff.ba/film/show/id/1438

Proudly powered by WordPress