Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Glavomet”

Jedinstvena igra, koja se dugo godina igrala na ovim prostorima i ima veliki broj bivših ali i sadašnjih aktera, kako na terenu tako i u publici . To je takmičenje gdje mogu učestvovati svi, muški i ženski, mladi i stari, oni koji “znaju da znaju” i oni koji “ne znaju da ne znaju”. ”Glavometaši” ili “glavometašice” dolaze naravno iz svih slojeva društva, bez  obzira na školsku spremu, obim glave, pa i količinu kose na istoj.

Dugo zanemaren “glavomet” je ponovo ozbiljnije oživio idejom samih vijećnika našeg općinskog vijeća, te njihovih najboljih takmičara. Oni su zapravo unutar stranačkih klubova pri vijeću održali pretkvalifikacione turnire, tako da se izvršila kvalitetna selekcija da bi se takmičenje nastavilo i među većinom vijećnika bez obzira na stranačku pripadnost i postalo masovnije i atraktivnije, što je publika sa oduševljenjem prihvatila. Ono što je omogućilo “glavometu” da preživi na prostoru naše općine sve ove godine jest entuzijazam i ljubav “glavometaša” i “glavometašica”  prema nadigravanju,  odnosno njihova nada da bi “glavomet” jednoga dana mogao postati obavezna igra za sva općinska vijeća, gdje bi  osim vijećnika učestvovali pomoćnici općinskih načelnika po resorima pa i sami sekretari oćinskog vijeća. Iako se na prvi pogled možda čini jednostavnim, “glavomet”  je vrlo zahtjevna igra, posebno ako se zna da nepotizam, mito i korupcija nisu dozvoljeni.

“Glavomet” je  igra  koja se igra  na malom prostoru.To je takmičenje dvije ekipe (svaka ekipa ima dva ili tri člana) koje se natječu  ko će kome prije dati dogovoren broj golova. Dopušteno je dodavati se samo glavama i isto tako davati golove glavama. U toj veoma vještoj i gotovo do savršenstva razvijenoj tehnici igre glavom izdvajaju se pojedinci, koji kasnije mogu nastupati na kantonalnom, federalnom, pa i državnom nivou.

Programi takmičenja u “glavometu” pred same sjednice općinskog vjeća, u toku i poslije sve više postaju značajan faktor osavremenjivanja i obogaćivanja moderne općinske ponude. Selektivni programi “glavometa” kao igre u turističkoj ponudi dovode do produžavanja turističke sezone, boljem popunjavanju turističkih kapaciteta, racionalnijem korišćenju postojećih smeštaja, infrastrukturnih, kadrovskih i drugih potencijala. U cjelini posmatrano “glavomet” se sve više integriše u sve dimenzije privrednog, kulturnog, ekonomskog i turističkog razvoja i postaje značajan faktor zdravlja, obrazovanja, slobodnog vremena, turizma i dr.

OSNOVNA PRAVILA “GLAVOMETA” :

1.    Svaka ekipa sastavljena je od dva ili tri člana (boja dresova može se mjenjati i u toku igre)

2.   Početni udarac izvodi se rukom (može i u rukavicama) dok se svaki ostali mora odigrati glavom – počinje se sa označenog mjesta na terenu (1m od gola)

3.    Kada lopta dodirne pod, lopta se predaje suparničkoj ekipi

4.   Ekipa koja se glavama dodaje u svojoj polovici, suparnička ekipa ne smije dirati loptu rukama sve do tada dok ne uđu u suparničku polovicu terena.

5.   Lopta odbranjena glavom ekipi donosi penal-isto tako taj se penal može i poništiti ako se obranjena lopta dotakne glavom.

6.    Penal se može pucati samo s polovice terena bez zaleta (više  finti).

7.  Ako vam obranjena lopta ostane u rukama, da nije dodirnula pod sa njom možete ići do polovice i pucati.

8.    Igra završava kada jedna od ekipa postigne glavom dogovoren broj  golova.

9.    Pobjednička ekipa je ona ekipa koja prije zabije dogovoren broj golova s tim da mora biti dva razlike.

10. Regularnost natjecanja poželjno  je da nadgleda nevladin sektor, s time da ne mogu utjecati na ranije dogovoreni broj golova između ekipa.

 

“glavometaš i glavometašica” su vladari igre u vazduhu

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress