Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Brezova metla” i “stečajni upravnik” kao povjereništvo i povjerenik

Nakon što je javnost saznala za unutarstranačke ozbiljne podjele u OO SDA Visoko i nakon što smo objavili da 6 od 11 SDA vijećnika, te 8 od 15 članova Izvršnog odbora stoji iza potpisa koji su na dokumentima u kojima se traži smjena aktuelnog predsjednika OO SDA Visoko mr. Ahmeta Kurspahića, uz potpise predsjednika i članova Asocijacije mladih i Asocijacije žena SDA Visoko u iščekivanju konačnog ishoda “Ramazanske revolucije” u Visokom, istraživali smo šta je to SDA-ovsko povjereništvo koje se najavljuje kao jedan od mogućih ishoda ove očite pobune u OO SDA Visoko.

Pojednostavljeno rečeno, povjereništvo je metaforično rečeno jedna dobra brezova metla koja nakon što sve pomete, na očišćen teren dovodi nove ljude lojalne Centrali SDA u Sarajevu i predsjedniku stranke Sulejmanu Tihiću. U tom slučaju povjerenik ustvari dođe nešto kao stečajni upravnik koji preuzima stranku, stranačke prostorije, pečat i dokumentaciju, te započinje veliko kadrovsko pospremanje. Kad je u pitanju SDA, ova pojava nije ništa novo. Ko ozbiljnije prati politička dešavanja trenutna situacija u KO SDA Sarajevo i smjena Abdulharisa Šete, te dolazak Asima Sarajlića kao “povjerenika” nije ništa novo u odnosu na godinu 2001. kada je na isti način za predsjednika KO SDA Sarajevo i došao Abdulharis Šeta, a što u intervju za Oslobođenje kaže i sam potpredsjednik SDA Adil Osmanović: 2001. godine je Abdulharis Šeta došao također na čelo povjereništva u KO. Dovedena je nova grupa ljudi, koja je krenula uzlaznom linijom u SDA, ali došlo je do zamora u relacijama i zato je bilo potrebno uvođenje povjereništva.” 

Da se malo podsjetimo, konkretno u Visokom kada je na posljednjem Kongresu SDA bio u pitanju izbor između Bakira Izetbegovića i Sulejmana Tihića, na kojem će kasnije pobijediti Tihić, stav OO SDA Visoko nije bio jedinstven, što je već tada ukazivalo na nejedinstvo unutar stranke. A ako izađemo iz lokalnih okvira i pogledamo SDA na nivou države sasvim je jasno da naoko mirni Sulejman Tihić čisti stranku od neposlušnih i nelojalnih Centrali.  Na nedavno održanom sastanku Predsjedništva SDA 21 glas  za, i samo tri protiv je odlučilo o povjereništvu u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, što ukazuje na trenutnu apsolutnu dominaciju Tihića u SDA. Protiv su bili samo Bakir Izetbegović, Senad Šepić i Salko Ophođaš. Za istog tog Tihića su, nakon što ga je pomeo Haris Silajdžić na izborima za predsjednika države 2006. godine, govorili da je “SDA jaka partija sa slabim liderom”. A danas nakon bitke ispade da je taj Tihić pobijedio i Reisa Cerića, koji je otvoreno bio protiv njega i suparnika Bakira Izetbegovevića i Dnevni Avaz koji je konstantno pisao protiv Tihića. Danas taj i takav Tihić je očito krenuo da uzvraća udarce. Nelojalni Centrali i njemu lično oni koji su na Kongresu procijenili pogrešno očito će biti dio onoga što ostane iza linije čistog terena za nove kadrove koje napravi metla s početka teksta, pa su tako povjereništva osim u Sarajevu postala stvarnost i u KO SBK – Goražde gdje “pada” upravo Salko Onhođaš, zatim RO Bosanska Krajina – Banja Luka, RO Gornje Podrinje i Istočna Hercegovina.

Podsjećamo, sve je počelo upravo u našem kantonu, tačnije u općinama Maglaj i Olovo, a ovih dana već pomenutom pobunom aktualizirano je i Visoko. Na primjeru Maglaja i Olova možda možemo pratiti i eventualni razvoj događaja u Visokom, pa stoga prenosimo tekstove objavljene u Dnevnom Avazu i zeničkoj Našoj riječi iz vremena kada su bile aktuelne priče o “povjereništvu” u Maglaju i Olovu.

DNEVNI AVAZ (06.01.2010)

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić suočio se s krupnim problemima u jednom od najvećih stranačkih ogranaka – Kantonalnom odboru SDA Zeničko-dobojskog kantona, koji je na posljednjim izborima dobio najviše glasova.

Kako saznajemo, problemi i razilaženje koji traju već duže vrijeme kulminirali su pucanjem po šavovima i radikalnim potezima Predsjedništva SDA, smjenama i uvođenjem povjereništva u dva općinska odbora.

Rad ogranka

Stranačko rukovodstvo odlučilo je smijeniti neposlušne predsjednike SDA Maglaj i Olovo nakon višemjesečne istrage koju je provela Radna grupa za utvrđivanje stanja u Kantonalnom odboru SDA u ZDK. No, lokalni stranački čelnici u tim općinama usprotivili su se takvim mjerama, produbivši raskol u ogranku stranke koji je već bio uzdrman prije i nakon Kongresa SDA.

Radna grupa formirana je nakon što je potpredsjednik SDABiH Šemsudin Mehmedović čelnicima stranke poslao pismo u kojem je iznio zamjerke na rad tog ogranka, na čijem je čelu Mirsad Zaimović. Nakon toga započela su opsežna “saslušanja” nekoliko desetina osoba, čelnika i članova SDA, stranačkih kadrova i onih odabranih od SDA.

Komisiju koja je “obavljala uviđaj” činili su Tihićev zamjenik Asim Sarajlić te Salmir Kaplan, Muhamed Ibrahimović, Šemsudin Mehmedović i Nermina Kapetanović. Na koncu, predložena je smjena Muhameda Osmića (Maglaj) i Alije Abazovića (Olovo) i uvođenje povjereništva u te općinske odbore. Za povjerenika u Maglaju izabrana je Amela Hidić, a u Olovu Dževad Abazović.

Rukovodstvo SDA u Maglaju uputilo protestno pismo Tihiću

Kako nezvanično saznajemo, nakon toga cjelokupno rukovodstvo SDA Maglaj, svih 13 vijećnika (većina od 25 vijećnika u Općinskom vijeću) ove stranke, predsjedavajući Vijeća te čelnici Asocijacije mladih i Asocijacije žena “Fatma” uputili su Tihiću pismo u kojem navode da će napustiti SDA ako se provede odluka o smjeni i uvođenju povjerenika.

Korigirane mjere

U Olovu je, pak, za povjerenika imenovan Dževad Abazović, koji je prethodno, prema odredbama Statuta SDA, isključen iz stranke jer je n prošlim izborima imenovan za kandidata, a kasnije i predsjednika, u ime Ekološke E-5 stranke u tom gradu. No, predsjednik Radne grupe Asim Sarajlić za naš list navodi da odluka o uvođenju povjereništava jeste donesena, ali da nije konačna i da će se još jednom razmotriti.

– Mi smo to u prvi mah predložili i to je sada na potpisu kod Tihića, ali imat ćemo ponovo sastanak s njim i vidjeti još jednom da li je to neophodno. Nećemo radikalno ništa raditi. Predložit ću neke korigovane mjere, jer se pokazalo da uvođenje povjereništva nije ono što sam ja zamislio – kaže Sarajlić.

Prema njegovim riječima, bilo je slične “pisanije” i iz drugih općinskih odbora u vremenu oko Kongresa.

– Bilo je tu pisama i o Kaknju i o Kantonalnom odboru ZDK i mi smo to sveli na dvije općine. Još jednom ćemo analizirati i ponuditi rješenje – kaže Sarajlić.

Dodao je da su nakon najava Općinskog odbora Maglaj da će istupiti iz stranke, oni imali s Tihićem sastanak, koji je bio “korektan”, i da će razgovori biti nastavljeni.

Pozadina sukoba

Nezvanične informacije govore da su posljednji događaji rezultat sukoba između potpredsjednika SDA Šemsudina Mehmedovića i predsjednika kantonalne SDA Mirsada Zaimovića. Prvi je na Kongresu podržao Tihića, a drugi Bakira Izetbegovića. Zaimović je u izjavi za naš list bio nemalo iznenađen informacijom o smjenama dvojice lokalnih čelnika.

– Imam samo informaciju koja mi je saopćena telefonom. U ovom trenutku sve bi bilo deplasirano da komentiram, dok ne pročitam obrazloženje odluke. SDA u ZDK imala je, na nivou stranke, najbolje rezultate, pojedinačno i globalno – kazao je Zaimović za Dnevni avaz.

Mehmedović nam je, opet, potvrdio da je uvedeno povjereništvo te da je Radna grupa formirana na njegov zahtjev.

– U Maglaju je smijenjen predsjednik stranke Osmić zbog rušenja ugleda, a u Olovu predsjednik OO SDA zbog nerada. Šta misli o tome predsjednik KO, to morate njega pitati – kazao nam je Mehmedović.

Osmić i Abazović čekaju sastanak s Tihićem

Smijenjeni predsjednici SDA Maglaj i Olovo, Osmić i Abazović, nisu željeli detaljnije komentirati slučaj u iščekivanju sastanaka s rukovodstvom.

– U izbornoj utrci za načelnika izgubio sam za jedanaest glasova od protukandidata. Ako je to neuspjeh, onda sam trebao biti smijenjen prije godinu, poslije izbora. Ipak, smatram da određeni animozitet koji postoji već duži period, kada sam odbio ući u određene grupe i klanove, sada izlazi na vidjelo. Ipak, sačekati ću odluku stranke – kazao je Abazović.

Loše iskustvo s Cazinom

Lider SDA ima loše iskustvo s uvođenjem povjereništava u općinske odbore. Sličan scenarij bio je i u SDA Cazin, gdje je nakon Tihićeve odluke i reakcije cazinskog ogranka, došlo do raskola i osnivanja A-sda.

NAŠA RIJEČ (12.01.2010)

Na prijedlog predsjednika Radne grupe i potpredsjednika SDA BiH Asima Sarajlića, predsjednik Stranke Sulejman Tihić potpisao je Odluku kojom se obustavlja implementacija uvođenja povjereništava u općinske odbore SDA u Maglaju i Olovu.

U roku od mjesec dana Predsjedništvo SDA BiH bi se trebalo ponovno izjasniti o ovoj odluci. U međuvremenu će Radna grupa još jednom sagledati stanje u Zeničko-dobojskom kantonu i predložiti Predsjedništvu određene mjere – rekao nam je protekli petak Salmir Kaplan, portparol SDA BiH.

Posljednjih dana stare, ali i u prvim danima Nove godine u Maglaju su kružile brojne špekulacije o smjeni aktuelnog predsjednika OIO SDA Muhameda Osmića, ali i samog Izvršnog odbora Stranke te uvođenju povjereništva zbog navodnog Osmićevog nemorala i kriminalnih radnji te pisama koja su upućena Glavnom odboru i predsjedniku Tihiću od strane jednog broja članova SDA Maglaj.

Općinski odbor SDA Maglaj na svojoj sjednici, koja je održana sredinom decembra dao je punu podršku predsjedniku OIO SDA Maglaj Muhamedu Osmiću i Općinskom izvršnom odboru jer su ostvareni rezultati nekoliko godina evidentni i vidljivi. SDA Maglaj na prošlim lokalnim izborima ostvarila je najbolje rezultate u Ze-do kantonu, a prema nekim procjenama i u Federaciji BiH, što je pored ostalog i zasluga aktuelnog predsjednika Osmića.

Delegacija nezadovoljnika, koju su sačinjavali Amela Hidić, koja je trebala biti na čelu povjereništva te Ismet Mustabašić, Hamed Letić, Amar Nuhan i Mirsad Hasanić na nedavno održanom sastanku u Centrali u Sarajevu čini se nije bila dovoljno ubjedljiva da bi Predsjedništvo SDA i predsjednik Tihić donijeli odluku o Osmićevoj smjeni.

 

 

 


Proudly powered by WordPress