Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Izložba tapiserija prof. Suada Zečevića

Povodom Dana općine Visoko, u zgradi Zavičajnog muzeja  bit će otvorena retrospektivna izložba umjetničkih radova na temu kulturno-historijskog naslijeđa BiH, autora akademskog dizajnera prof. Suada Zečevića.

Izložba je i svojevrstan hommage umjetniku, stvaraocu Suadu Zečeviću rođenom 1927.g. u Visokom.

O značaju izloženih eksponata razgovarali smo sa prof. Senadom Hodovićem, direktorom Zavičajnog muzeja u Visokom.

Ono što je karakteristično jeste da je Suad Zečević stvarao tapiserije s motivima sa stećaka iz života Bosne onda kada to niko drugi nije radio“ – kaže prof. Hodović ističući da su tapiserije za potrebe izložbe u prostoru Zavičajnog muzeja u Visokom dopremljene sa devet strana.

„Suad Zečević je suvremenik Mehmedalije Kasima Dizdara. I on, kao i Mak, našu historiju, naš stećak, našu memoriju bosansku – bošnjačku, pretače u potpuno jedan drugi medij, u medij tapiserije. Ne samo da je prvi u prenošenju znakovlja ranog Srednjeg vijeka Bosne nego je prvi koji razvija savremenu tapiseriju.“

Kako ističe Hodović, nov podatak je da je Zečević koristio gotovo isključivo predivo iz visočkog Vitexa. Zanimljivo je i kako jedan čovjek u periodu od samo dva desetljeća uspije organizovati toliko samostalnih i kolektivnih izložbi širom svijeta.

„Mi nemamo cjelovitu monografiju našeg sugrađanina, a ja sam prije desetak dana predložio porodici da se priđe jednom sistematizovanju i da se posthumno izda monografija. Ona neće biti potpuna, ali će nam dati uvid u značaj njegovih djela.“

Promotor izložbe tapiserija Suada Zečevića bit će prof. dr. Ibrahim Krzović. Ukupno 29 vunenih tapiserija bit će izloženo u prostoru Zavičajnog muzeja u ponedjeljak 29. augusta 2011.g. u 12.00 sati.

{joomplucat:224 limit=11|columns=4}

Proudly powered by WordPress