Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mađari žele ulagati u termalno izvorište u Tičićima

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak i ministar za privredu ovog kantona Jusuf Duraković primili su u posjetu delegaciju Republike Mađarske, predvođenu dr. Tiborom Sultom, ekonomskim savjetnikom ambasade Republike Mađarske u BiH.

“Tema razgovora bile su geotermalne mogućnosti ZDK-a. Po preeliminarnim studijama Zeničko-dobojski kanton ima solidne resusre geotermalne energije. Izvore je moguće koristiti u proizvodnji električne i toplotne energije, odnosno u razvoj zdravstvenog turizma. Vlada ZDK je zainteresovana da koristi obnovljive izvore energije”, izjavio je Jusuf Duraković, ministar za privredu ZDK.

 

U okviru susreta održana je i prezentacija na temu “Mogućnosti korištenja geotermalnih resursa na području ZDK s posebnim osvrtom na proizvodnju toplotne i električne energije, te u zdravstvene svrhe”.

Prezentaciju je izveo dr. Gyorgy Horuczi, razvojni direktor “E-star Company” iz Mađarske.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici više Općina ZDK, Geološkog zavoda BiH, kao i jedan broj privrednika. Tom prilikom najavljeno je kako bi termalno izvorište u kakanjskom naselju Tičići trebalo biti prvi pilot projekt Vlade ZDK, gdje bi se gradila infrastruktura potrebna za razvoj zdravstvenog turizma.

“Na potezu od Kaknja do Zenice napravićemo novi Harkanj”, optimista je bio ministar Duraković. Nakon prezentacije, mađarska delegacija u pratnji predstavnika ZDK posjetila izvorište geotermalne vode Tičići, a priređen je i susret s Mensurom Jašarspahićem, načelnikom Općine Kakanj.

(Zenicablog.com)

Proudly powered by WordPress