Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Policija od četvrtka u štrajku

Sindikat policije ZDK namjerava od četvrtka odmrznuti generalni štrajk svih policajaca u ovom kantonu, o čemu će formalno javnost biti upoznata u srijedu, potvrdio je «Avazu» Elmedin Mioč, predsjednik ovog sindikata.

Dogovorom sindikata i Vlade Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) 4. aprila štrajk je zamrznut, a planirano je da zakon o njihovim plaćama na kantonalnom nivou bude usvojen do 1. jula, dok za ostale zahtjeve nisu određeni striktni rokovi, nego samo “podijeljena zaduženja”. To su, između ostalog, uvođenje sistematskih ljekarskih pregleda uposlenika, pronalaženje sredstava za realizaciju zakona, te za izvršenje sudskih presuda uposlenika MUP-a.

Početkom juna zakon je umalo usvojen, ali je objelodanjena prevara sadržana u «dopisanom članu» kojim je rečeno da će «realizacija sporazuma stupiti na snagu kad bude novca». Dakle, može biti nekada, a ne mora. Za realizaciju ovog zakona u cijelom kantonu potrebno je oko 11, 5 miliona KM na godišnjem nivou, tvrde u MUP-u.

– “Pozivanje na doktore, na nastavnike je apsurd. Mi imamo važeći federalni Zakon koji Kanton treba provesti. Postoje desetine pravosnažnih presuda, a kako da se osjećaju provodioci zakona, policajci, kada vide da država ni svoj zakon prema njima ne provodi”, kaže Mioč.

Proudly powered by WordPress