Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bartolomej Stanković diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Bartolomej Stanković, pijanista koji je svoja prva znanja i iskustva dobio u visočkoj Osnovnoj muzičkoj školi “Avdo Smajlović”, jučer je diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Diploma klavira je upotpunjena i Rektorovom nagradom za akademsku 2010/2011. godinu koja je dodjeljena nešto ranije.

Bartolomej je upisao postdiplomski studij na Steinway Society Academy di Garda u Veroni, gdje će se dalje usavršavati od mjeseca oktobra.

Bartolomej Stanković je rođen u Zenici 1988.g. Počeo je učiti klavir 1997. godine kod prof. Bahrije Šabanović u Školi za osnovno muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović” u Visokom. U Sarajevu je pohađao i završio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Pap stekavši pritom znatan broj nagrada na natjecanjima. Među njima ističu se: prva nagrada na Festivalu muzike F. Chopina (Tuzla 2004); posebna i apsolutna nagrada na državnom natjecanju (Tuzla 2005) i prva nagrada u kategoriji klavirski duo na državnom natjecanju 2006. godine. Više puta je nastupio na koncertima ciklusa Virtuoso i koncertima zaklade Musik und Jugend iz Liechtensteina.

Stanković je 24. jula ove godine održao klavirski recital s djelima djela J. S. Bacha, W. A. Mozarta, L. van Beethovena, F. Chopina, F. Liszta, A. Skrjabina, S. Rachmaninoffa, B. Papandopula, A. Smajlovića i K. Seletkovića u sali Osnovne muzičke škole “Avdo Smajlović” u Visokom i svojim talentom oduševio brojne prisutne ljubitelje zvuka klavira.

Proudly powered by WordPress