Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nema krize, u Tešnju ćemo pokazati ko je Bosna!

Nakon deset odigranih kola u Drugoj ligi Centar, nogometaši Bosne su na prvoj poziciji. Pred početak sezone smo se nadali i očekivali da će stanje na tabeli biti upravo ovakvo, međutim pojavilo se određeno nezadovoljstvo sportske javnosti u Visokom, ili tačnije jednog dijela te javnosti, pa smo odlučili razgovarati sa Adnanom Fočićem, šefom stručnog štaba Bosne, o trenutnoj situaciji unutar ekipe, razmišljanjima unutar stručnog štaba, te o još nekim stvarima vezanim za visočki nogometni klub.

Gospodine Fočiću, prvi ste na tabeli, ali činjenica je da u posljednjih nekoliko kola ne ide sve onako kako bismo mi voljeli, odnosno onako kako je išlo u prvih šest kola. Zašto je to tako?

– Moram reći da bi svi prije početka prihvatili ovu situaciju na tabeli, jer smo lideri, a to je ono što u stvari i želimo. Međutim, ja sam bio svjestan da ne možemo stalno pobjeđivati, jer bi to bilo nerealno, a problem je to što smo u kratkom roku odigrali neke utakmice u kojima rezultat nije bio u skladu s našim željama, pa se sada već govori o nekoj krizi i slaboj igri Bosne. Za sve ipak postoji niz objašnjenja, ali ne želim da neko ovo shvati kao da ja sebi pravim alibi. Ako oni koji odlučuju smatraju da ja trebam otići, ja ću to odmah napraviti. Ipak, imam pravo da kažem svoje mišljenje. Prvo, ova liga nije tako slaba kako se govorilo pred početak prvenstva, jer ne radi se tu samo o kvaliteti. Radi se o tome koliko je teško igrati protiv većine ekipa na njihovom terenu i pod kakvim pritiskom, te grubostima na koje nailaze naši igrači i na kakvim terenima se igraju utakmice, što je za naš stil vrlo bitno. Dakle, za one koji nas ne prate na gostovanjima, to su tereni koji su kraći, uži i sve su samo nisu ravne travnate podloge. Uz to, domaćini su toliko „napaljeni“ da jednostavno ne biraju sredstva da nas zaustave i pobjede. E, s tih i takvih gostovanja smo mi već donijeli 10 bodova i samo smo u Olovu poraženi, tako da je to više nego dobro. Na našem terenu smo odigrali dva remija, a po meni je kiks samo remi protiv Natrona, jer nismo smjeli sebi dozvoliti da primimo tri gola. Borac Jelah igra vrlo solidno i taj bod je loš, ali nije katastrofa. Treba reći i da na ova dva meča nismo dobili po jedan čist jedanaesterac, ali to je sad nešto drugo. Znači, dva, pa hajde neka bude i tri, slaba rezultata u deset kola. To po meni uopšte nije loše.

Koja je razlika u nastupima u prvih šest kola i posljednja četiri. Očigledno je da ne dominiramo na isti način, lakše primamo golove, a puno teže postižemo?

– Dobro ste rekli, dominiramo. To je vrlo bitno i to je ono na čemu zasnivamo našu taktiku, međutim i protivnici su se promijenili. Na početku sezone smo mi bili definitivno fizički puno dominantniji od svih naših protivnika, a dani su bili topliji i ta fizička sprema je dolazila do izražaja. U međuvremenu su i ostali timovi ušli u ritam utakmica i treninga, malo su spremniji, stiglo je hladnije vrijeme po kojem je lakše igrati i naša fizička dominacija više nije toliko izražena. Uz to, i mi smo nakon napornog ritma treninga, kojim smo stizali propušteno u pripremnom periodu, malo potrošili naše igrače, što se moralo osjetiti. Sad ono što je vrlo bitno. Ako tražite krizu, ona nikako nije izražena u našoj igri. Evo i zašto. U mečevima u kojima smo pobjeđivali je golman Bekan u nekoliko navrata spašavao svoj gol sjajnim intervencijama, a to govori da su naši protivnici igrali i dolazili do prilika, iako smo mi pobjeđivali. Sjetite se prilika Ozrena, Ilijaša, pa i Bisera, a i na domaćem terenu je Bekan imao posla. U posljednja četiri kola, Borac u Visokom nije ni došao do našeg gola osim u finišu kada smo igrali potpuno rizično. U Župči je domaćin tek jednom priprijetio, a mi smo apsolutno dominirali. Natron je dao tri gola iz slučajnih situacija i naših velikih grešaka, dok smo mi igrali i dominirali. U Olovu je domaćin zabio gol iz prekida i više nije uspio napraviti apsolutno ništa, jer mu nismo dali igrati. Dakle, imamo malu krizu rezultata, a nikako igre. Pa u Olovu smo imali dvije prilike kakve nismo imali na svim gostovanjima do tada zajedno.

Tu leži i naše naredno pitanje. Neefikasnost je evidentan problem, zašto je to tako i kako po vama izgledaju ostale linije tima? Dosta ste toga mijenjali, što igrače, što pozicije …

– Mijenjali smo, jer smo nekada i morali zbog kartona i povreda, a nekada zbog slabije igre pojedinaca. Ja i moj kolega Klačar razmišljamo o svim situacijama, pokušavamo sve predvidjeti i tako postaviti našu ekipu. Evo, zanimljivo je da smo sve protivnike koje smo mogli gledati prije našeg međusobnog meča i pobjedili. Zbog poklapanja termina nismo mogli pogledati samo Jelah, Natron i Stupčanicu, a eto baš tu nismo pobjedili. Promjene su dobre iz više razloga, pa evo recimo Genjac je odigrao puno bolje na lijevom boku, a Džafić se pokazao boljim na stoperu. Alijagić je zabijao sa zadnjeg veznog, Čehajić uopšte nije loš na desnom boku…itd. I opet ćemo mijenjati i tražiti najbolju postavu. Nogomet je kompleksna igra i uvijek može bolje. Analizirajući linije, vezni red je nekako pod najvećim kritikama, ali to je naš najbolji dio tima. Oni i asistiraju i pogađaju, ali i pokrivaju dosta toga u defanzivi. Odbrana je solidna, ali to može bolje, jer smo u nekim mečevima puno griješili. Golmani odlični, iako će neko sada kritikovati Ljeskovicu, pa čak i Bekana, iako za to nema osnova. Napad je problem, ali problem za koji smo znali da bi se mogao pojaviti i zato smo našu postavku na terenu tome podredili. Zato igramo sa jednim klasičnim napadačem i nekoliko ofanzivnih veznih, što je rezultiralo Šetom kao prvim strijelcem. Nama nije bitno ko će zabiti, bitno je da zabijamo, a jeste da su i Ćesa i Čabaravdić dosta toga promašili. Proradit će i oni, moraju, samo to neće ništa značiti ako oni budu davali golove, a mi ne budemo pobjeđivali.

Ostalo je još pet kola do pauze i čeka nas nekoliko teških mečeva, prije svega dva gostovanja. Hoćemo li početi pobjeđivati?

– Naravno da hoćemo. Već u subotu ćemo slaviti, ali to se od nas i očekuje. Ono što je zanimljivije su dva gostovanja. Za one koji ne znaju, u Vitkovićima je vrlo teško igrati, a Bosna će im biti šlag na ovu jesen. Za Azot ćemo na teren poslati ratničku ekipu, jer će i utakmica tako izgledati. Mi s nestrpljenjem očekujemo Tešanj. To će biti utakmica gdje će Bosna pokazati svoje pravo lice i u izravnom okršaju s Toškom dokazati da je u ovom trenutku bolja. I ovo do sada je više nego dobro, jer ne zaboravite da smo pobjedili Ozren, Mladost i Ilijaš u gostima, a s radom smo počeli u priličnom rasulu nakon ispadanja iz Prve lige. Mi smo znali da se nećemo prošetati ligom i da će biti jako puno izazova. Ne bojimo se i spremni smo da se s njima suočimo – zaključio je Adnan Fočić, šef stručnog štaba Bosne.

Proudly powered by WordPress