Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani nastupili na manifestaciji „Dani kraljice Katarine“

U prepunoj  crkvi sv. Ivana Krstitelja, u sastavu drevnog franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci  održana je misa u okviru manifestacije pod nazivom „Dani kraljice Katarine“.  Kraljeva Sutjeska imala je priliku da ugosti brojne zvanice iz vjerskog, javnog i kulturnog života a uprkos lošim vremenskim uslovima Dvanaesta smotra folklora održana je ispred crkve sv. Ivana Krstitelja i po posjećenosti nije se razlikovala od prethodnih. Ova smotra folklora je pokazala zašto nosi naziv jedne od značajnijih kulturnih manifestacija  u Bosni i Hercegovini, a na njoj su nastupila kulturno – umjetnička društva iz cijele BiH ali i Republike Hrvatske.

Društva koja su učestvovala na ovoj manifestaciji su: HFS „Bobovac“ Ćatići, Zbor „Kraljica Katarina“ Kraljeva Sutjeska , HKUD „Ognjišta“ Žepče, KUD „Željezara“ Zenica, KUD „Vrgorska Krajina“ Vrgorac, Republika Hrvatska, KUD „Visoko“ Visoko, KUD „Herceg Stjepan“ Ljubuški, KUD „Fadil Dogdibegović – Dikan“ Kakanj, KUD „Ivan Planina“ Tarčin, IFG „Sloga“ Guča Gora, HKD „Napredak“ Busovača, „Udruga Kraljeva Sutjeska“ Gračac,  Republika Hrvatska, Ansambl narodnih pjesama i igara „Kakanj“ Kakanj i „Župni tamburaških orkestar“ Kraljeva Sutjeska.

Podpredsjednik KUD „Visoko“, Emir Sudžuka:  „Mi smo već drugi put na manifestaciji „Dani kraljice Katarine“. Prošle godine smo na poziv organizatora prvi put nastupili i obzirom da smo bili dobri u izvedbi koreografije koju smo radili dobili smo poziv i ove godine. Ovaj put ćemo izvest koreografiju „Bosanski lonac“ koja predstavlja splet igara iz cijele Bosne i Hercegovine. Inače KUD „Visoko“ je svoj rad obnovilo u aprilu mjesecu prošle godine i intenzivno radimo na pripremama mnogobrojnih nastupa. U okviru našeg društva  pored folklornog ansambla djeluje i horska sekcija i danas je sa nama naš tamburaški orkestar „Visočke djevojke“ koji je osnovan u julu mjesecu ove godine.“

Proudly powered by WordPress