Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sa Manchester Cityem pišem nogometnu istoriju, a nadam se da ću i s reprezentacijom!

Malo sreće, malo poznastava, malo više spoljni saradnici i uspjeli smo doći do našeg nogometnog reprezentativca Edina Džeke. Naš “Dijamant” je trenutno najtraženija osoba na Ostrvu, što i ne čudi, jer je njegov Manchester City lider na tabeli, pregazili su gradskog rivala Uniteda i to na njihovom terenu, a uspješni su i na preostala tri fronta. U srijedu su prošli dalje i u “Carling Cupu”, pobjedivši u gostima Wolverhampton sa 5:2, a Džeko je bio najbolji igrač utakmice, zabivši opet dva gola. Uz dva Unitedu, to je učinak kojim se ne može pohvaliti puno igrača. Šta na sve to kaže sam Džeko:

Što se Citya tiče, zaista je sve super i jednostavno igramo odlično. Prepuni smo i samopouzdanja, za razliku recimo od nekih prijašnjih vremena, pa ako hoćete i starta sezone kada smo protiv Uniteda u “Community Shieldu” imali 2:0 i izgubili. Sada je sve drugačije, daleko smo opušteniji u igri i zbog toga pobjeđujemo. Evo protiv Wolvesa smo primili rano pogodak, ali panike apsolutno nije bilo. Brzo smo se pribrali i sve preokrenuli već do poluvremena. Izuzev malog kiksa kod Fulhama, sve drugo je perfektno, a u Ligi prvaka se malo mučimo, što to je i normalno, jer je to novo takmičenje za ovu ekipu. Moji golovi su plod odlične igre cijele ekipe.

Kako na sve reaguju navijači? Često s tribina čujemo skandiranje vašeg imena, čini se da su dobili novog ljubimca?

Navijači su jednostavno u transu. Nakon dugih godina iščekivanja, njihov klub je konačno pokazao spremnost da se nosi s najboljim klubovima i oni to osjećaju. Pobjeda na Old Traffordu je bila definitivna potvrda da možemo do titule prvaka, što i jeste prevashodni cilj, ali njima je posebno drago što smo onako deklasirali gradskog rivala. Ne znam da li ste primjetili, ali su protiv Wolvesa na tribinama nosili neke oznake s brojem 6, a ne treba biti previše pametan da se shvati zbog čega. Skandiranje i svaka podrška itekako godi i ne mogu reći da mi nije drago, a daje i dodatni motiv. I kada me baš ne ide, oni opet skandiraju, kao da znaju da će doći i golovi. Na sreću, u posljednje vrijeme i bude tako, pa su sreća i radost obostrani.

Naši domaći mediji vas već uspoređuju s Ronaldom, što zbog golova koje obojica nemilosrdno postižete, a što zbog utakmica baraža koje dolaze. Možda je rano, ali sve je bliže i ta odluka.

Kao prvo, svaka usporedba te vrste je pomalo i neozbiljna i ne želim se baviti tim analizama. Ronaldo je odličan igrač, ali igra svoju igru, ja igram svoju i ne mislim da to treba uspoređivati. Što se baraža tiče, upravu ste da je još uvijek rano. Te utakmice će biti istorijske ili ako hoćete antologijske, ali je rano za prognoze, jer se još utakmica do tada treba odigrati i može se dosta toga promijeniti. Ne mogu reći da ne razmišljam, ali sam trenutno u “Cityevom filmu” i nastojim se skoncentrisati samo na svaku sljedeću utakmicu. Želimo pobjeđivati i osvojiti sve domaće trofeje ove sezone i za sada smo na dobrom putu, ali opuštanja ne smije biti. Imam osjećaj da pišemo istoriju Manchester Citya i da bi ova sezona mogla biti posebna za ovaj klub, a isto tako imam osjećaj da bi i s reprezentacijom mogli pisati istoriju, što znači izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Zašto ne, ova sezona je po mnogo čemu posebna, rekao je Edin Džeko, trenutno najpopularnija osoba u Engleskoj, a u Bosni i Hercegovini je to već odavno.

Proudly powered by WordPress