Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlast u ZDK – pozitivan primjer

U sveopštem sivilu, disfunkcionalnosti i samodestrukciji koja vlada bh. političkom scenom, kao jedan od rijetkih pozitivnih primjera izdvaja se vlast Zeničko-dobojskog kantona, zaključuju Centri civilnih inicijativa u Izvještaju o radu Vlade i Skupštine ovog kantona u devet mjeseci 2011. godine.

Visoki procenat od 87 posto izvršenja Programa rada, te 84 posto ostvarenosti planiranih zakonodavnih aktivnosti, postavili su Skupštinu ZDK u sami vrh uspješnosti u analizi CCI-a. Nova Skupština je za 64 posto efikasnija u planiranju, u odnosu na prošli skupštinski saziv, a i Vlada je imala znatno obimnije planove nego njen mandatni prethodnik. Istina, program rada nije usvojen na vrijeme, ali se to pripisuje skoro redovnoj Vladinoj praksi.

Skupština ZDK je za prvih devet mjeseci 2011. godine planirala usvajanje 13 prijedloga i 6 nacrta zakona, i od toga realizovala sve izuzev tri nacrta i to Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti, koji nije ni razmatrala, te Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika, koji je Vlada povukla sa dnevnog reda osme skupštinske sjednice. No, Nacrt budžeta i Nacrt o njegovom izvršenju doneseni su na vrijeme, u septembru.

Ipak, ni aktuelna vlast ZDK nije se bavila donošenjem strategija zapošljavanja, razvoja poljoprivrede, zdravstva, niti borbe protiv korupcije. Zabilježen je pad stepena nezaposlenosti, ali i dalje smo među tri kantona s najmanjom prosječnom platom. Premijer ZDK je, s druge strane, u razmatranom periodu zaradio 33 hiljade, isto koliko i predsjedavajući Skupštine, sa dopredsjednicima teškim po 11 hiljada maraka. Radi se o ukupnim prihodima članova Vlade i Skupštine ZDK, rečeno je u Zenici.

Proudly powered by WordPress