Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predsjednik kluba poslanika SDA Mehemed Zukić: “Mislim da ovakvu predizbornu kampanju sa govornice Vijeća ne bi dozvolio ni Jašo na Visoko.co.ba”

Iako nam krajnji smisao izgovorenih riječi i poruka izgovorena sa govornice OV Visoko od strane Mehemda Zukića nisu jasni, sasvim nam je jasno da je predizborna kampanja u OV Visoko uveliko počela uz brutalno i nepristojno korištenje besplatnog medijskog prostora lokalne RTV Visoko. Današnja 35. sjednica počela je nezadovoljstvom vijećnika Jasmina Dlakića za dobijene odgovore na postavljena vijećnička pitanja sa prošle sjednice, također je nezadovoljna odgovorima bila i Dinka Omanović, a nakon novih vijećničkih pitanja i završetka te tačke dnevnog reda, za riječ se javio predsjednik A-SDA Arif Hasić koji je veoma emotivno uz nekoliko upozorenja predsjedavajućeg Dalibora Tomičića obrusio se svim raspoloživim sredstvima na RTV Visoko koja je urednički odbila u svom programu objaviti Saopćenje za javnost ove stranke nakon prošle sjednice OV na kojoj je načelnik općine Visoko Munib Alibegović navodno vrijeđao člana A-SDA i njihovog jedinog vijećnika jasmina Dlakića kvalificirajući ga ludim. U suštini Hasić je bio nezadovoljan odnosom, kako kaže, “naše” televizije prema “malim” i “velikim” strankama.

Nakon rasplamsavanja strasti na samom početku sjednice uslijedila je tačka Dnevnog reda pod naslovom “Nacrt budžeta Općine Visoko za 2012. godinu”. Iz raznoraznih diskusija izdvajamo najinteresantnije momente:

* Jasmin Dlakić (A-SDA) postavlja pitanje koliko puta do sada je Općina bila blokirana i koliko je Općina u ovom trenutku dužna novčanih sredstava po raznim osnovama?

Edina Ferizović, pomoćnica načelnika za finansije, odgovara: Općina Visoko nikad nije bila blokirana duže od dva dana, nakon rebalansa budžeta za 9 mjeseci bit će tačno poznato koliko smo i dužni.

* Halim Dervišević (BPS) postavlja pitanje koliko smo novaca utrošili za zimsko održavanje puteva, te koliko smo tačno u ovom trenutku dužni Regionalnoj deponiji smeća “Mošćanica”?

Edina Ferizović odgovara da je po dva osnova utrošeno 85.500 + 85.000 KM za zimsko i ljetno održavanje puteva, a trenutna dugovanja Općine prema deponiji “Mošćanica” su oko 200.000 KM

* Halim Pihljak (SBiH) postavlja pitanje koja su to sudska izvršenja za koja je Općina platila 200.000 KM u ovoj godini i za šta su planirana ista sredstva u narednoj?

Edina Ferizović pojašnjava da se radi o dugovanjima starim po deset godina koja nije uopće napravila ova vlast i da se odnose na dugovanje prema Centrotransu u iznosu od 160.000 KM i za neke objekte na tzv. Aerodromu Visoko.

* Mirzet Hindija (SBiH) postavlja pitanje zašto u budžetu ne postoji stavka – prihodi od Javnih preduzeća? Ako im Općina kao osnivač može sanirati njihova dugovanja, zašto ne bi ubirala i njihovu eventualnu dobit i uvrstila je u budžet?

* Mufid Bečarević (SBiH) konstatuje da je budžet u ovoj formi Nacrta “prenapuhan” i da ga kao takvog neće prihvatiti i glasati za njega kao što nije glasao ni za prošli, te traži njegovu doradu.

* Jasmin Dlakić (A-SDA) pita zašto u Nacrtu ovog budžeta ne postoje stavke “Kružni tok u Visokom” (obećana su tri, nema nijednog), rješavanje pitanja vode ljudi koji ne žive u gradskom području, rješavanje pitanja odvoza smeća i izgradnja vlastite deponije i navodi te stavke koje ovaj budžet mora posebno tretirati, a njih nema uopće. Posebno je iznenađen cifrom od 165.000KM za JP RTV Visoko i to smatra predizbornom cifrom televiziji koja je u službi vladajuće stranke i pita se zašto toliki novac medijskoj kući koja ima mogućnost samofinansiranja od vlastitog marketinga.

* Halim Dervišević (BPS) uočava u ovom Nacrtu neke hronične ovisnike o budžetu i ukazuju na nepoštenu raspodjelu sredstava. Ovaj budžet smatra, kao i Dlakić, izbornim budžetom SDA, nakon čega se obraća direktno načelniku Alibegoviću s nizom kritika na njegov rad, zbog čega ovaj u tom trenutku izlazi iz Velike sale Općine Visoko uz glasnu konstataciju da ga predsjedavajući vijeća ne štiti od neargumentovanih uvreda, iako to može po Poslovniku o radu. Halim Dervišević se pita “zašto bi seljaci plaćali gradsko smeće?” u onih 700.000KM predviđenih u te svrhe. Nakon upozorenja o isteku vremena za diskusiju konstatuje da se gradska djeca igraju u toploj dvorani dok seoska trče po hladnim livadama. Izlaganje završava riječima da ovaj Nacrt treba povući i doraditi.

* Mehemed Zukić (SDA) za govornicom pokušava prekinuti “predizbornu kampanju” i ukazati na iskorištavanje govornice u te svrhe i svrhu vrijeđanja načelnika. Svoj istup završava riječima: “Mislim da ovakvu kampanju kakva se vodi za ovom govornicom ne bi dozvolio ni Jašo na Visoko.co.ba”!?

Možda je interesantno primjetiti da po ovoj tačci Dnevnog reda SDP nije imao nikakvih diskusija.

Ova tačka Dnevnog reda je završena nakon petominutne pauze koju je predložio Mufid Bečarević, predsjednik kluba vijećnika SBiH. Glasanjem 15 ZA, 1 PROTIV i 7 SUZDRŽANIH usvojen je zaključak ove tačke Dnevnog reda, nakon čega se prešlo na diskusije po pitanju naredne tačke, a to je Nacrt o izvršenju budžeta Općine Visoko za 2012. godinu.

Današnjoj sjednici su prisustvovale Jasmina Zubić, zastupnica u Federalnom parlamentu i Amra Babić, ministrica finansija ZDK.

U drugom dijelu sjednice se očekivalo interesantno diskutovanje po pitanju “Visokogas”, jedine preostale “zlatne koke” od Javnih preduzeća u Visokom. Međutim, očito je da su se vijećnice ranije dogovorile međustranački kako nastupiti, tako da nije bilo onako kako smo očekivali kada je u pitanju i kako inače bude kada se priča o ovoj firmi u vlasništvu Općine.

{joomplucat:308 limit=40|columns=4}

{joomplucat:309 limit=18|columns=4}

Proudly powered by WordPress