Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Sav otpad nije smeće” suština je u novcu

Nakon teksta koji smo objavili pod naslovom “Preventovi smećari i taldžije” otvorila se diskusija o “visočkom smeću”, kako onom pravom koje odlažemo na različite načine i na različita mjesta, tako i “ljudskom smeću” koje oslikava karaktere pojedinih osoba koje sebe nazivaju političarima i privrednicima. Sjetih se jedne situacije koja se dešavala početkom ove godine u Visokom kada je neka visoka delegacija iz Turske dolazila u Visoko i kada su dobri domaćini, kakvi zaista jesu Visočani, cijeli dan Turke upoznavali sa privrednim i turističkim potencijalima Visokog, uz sve to gosti su darovani poznatim visočkim brendovima kao što su kožne jakne i suho meso. Međutim, negdje na kraju dana, nakon svih tih poklona koji su vezani za meso i kožu, jedan od gostiju iz delegacije upitao je nekoga od domaćina: “Pa dobro cijeli dan pričamo o mesu, koži i dugoj kožarskoj tradiciji Visokog, obišli smo cijelu općinu, a da nismo vidjeli niti jednu kravu!?” Gost naravno nije mislio ništa zlonamjerno, a i zašto bi nakon silnih poklona koji nikome nisu mrski, ali je ostalo pitanje zaista kako je moguće da smo tolika kožarska i mesarska sila, a da pri tome pašnjaci oko Visokog bivaju prazni!? Odgovor je jasan: većinu tog mesa i kože uvozimo. Dnevne potrebe razvijene mesarske industrije u Visokom ne može zadovoljiti cjelokupna općina, a dnevne potrebe kože recimo samo onaj dio koji prerađuje Prevent je cca 2000 komada, a to je ekvivalentno prijeratnoj mjesečnoj potrebi KTK Visoko. Kada smo u februaru ove godine organizovali manifestaciju “Visoko.co.ba bira najbolje” i kada smo posjetili nadležnu općinsku službu kako bismo uzeli zvanične podatke o prijavljenim firmama u Visokom, dobili smo podatak da u Visokom egzistira 56 subjekata koji se bave preradom mesa – to je onaj zvanični i prijavljeni dio, logično je da ih ima još ovoliko neprijavljenih. Sad dolazimo do pitanja koje i jeste svrha ovog teksta.

Gdje svi oni odlažu otpad, ako znamo da u Visokom ne postoji regularna i legalna deponija i ako znamo da regionalna deponija “Mošćanica” ne dozvoljava odlaganje organskog otpada!?

U pomenutom tekstu “Preventovi smećari i taldžije”, nakon kojeg su se i otvorila mnoga pitanja vezana za visočko smeće, u jednom od komentara gospodin Sulejman Ferhatović je jasno velikim slovima naznačio “SAV OTPAD NIJE SMEĆE”, što je apsolutno tačno. Podatak da Prevent svaki dan ima 60 tona organskog ili kako ga zovu “mokrog otpada”, odnosno da pored toga ima i 3-4 tone krutog otpada jasno nam ukazuje gdje smo i zašto im je toliko stalo do spalionice protiv koje je svako normalan u Visokom ko voli ovaj grad. Spalionica na način kako su je prvobitno zamislili je neprihvatljiva po svim osnovama, ako smisle neki drugi plan i odluče više novca uložiti u svu tu priču onda bi i bilo osnova za neku novu Javnu raspravu sa nekom puno ozbiljnijom organizacijom za razliku od sale za fizičko vaspitanje neke osnovne škole. Ali visočki problem sa smećem ili otpadom naravno nije sav smješten u Preventovu priču. Pored Preventa Visoko ima puno ozbiljnijih problema sa otpadom koji na prvu nisu vidljivi od glomaznosti Prevent Grupacije. Visoko je grad sa dugogodišnjom mesarskom tradicijom, Visoko je grad u ekspanziji po pitanju izgradnje farmi za piliće i grad koji se svakim danom sve više širi i sve je više onih koji “proizvode” tzv. komunalni otpad. Interesantno bi bilo pogledati i šta se dešava sa povratom robe silnim mesarima i onima koji se bave proizvodima od pilećeg mesa, nemoguće je da sve što proizvedu i prodaju, pitanje je šta rade sa robom kojoj je istekao rok trajanja!? Dovoljno bi bilo pustiti bilo kojeg lovačkog psa u posjed gdje su smješteni prerađivači pilećeg mesa pa bi tek onda vidjeli koliko je nelegalno zatrpanog otpada nasumice “deponovano” bez ikakvih veterinarskih i bilo kakvih drugih dozvola. Uz sve to Visoko je grad koji nema rješenje za sve ove probleme sa smećem i otpadom koji nastaje iz ove tri kategorije (Prevent, mesari, građanstvo). Za sada problem sa Preventovim otpadom se rješava na način da se on redovno odvozi iz Visokog na neke druge deponije, mesarski otpad završava gdje stigne i na razne, mahom nelegalne načine. Komunalni otpad ide za sada redovno preko JKP “Visočica” na regionalnu deponiju “Moščanica” što dodatno opterećava općinski budžet na godišnjem nivou cca 800.000KM, u ovom trenutku prema najnovijim podacima iz Službe za privredu i finansije Općina je Moščanici dužna oko 200.000KM.

Prije nekoliko dana sam imao priliku sjediti sa dvojicom ljudi koji se na različite načine bave smećem, tačnije smeće je njihov biznis. Oni ga kupuju, prodaju, obrađuju, preprodaju i deponuju sve za novac, naravno. To je veliki biznis, a to je jasno i svakom Visočaninu koji zadnjih deset godina pasivno posmatra one koji se bave sekundarnim sirovinama i vide rezultate bavljenja tim poslom očitovane kroz Mercedese, BMW-e X5, stanove, kuće … Zbog toga je i svakom naivcu jasna bitka za Preventov otpad, posebno ovaj organski, jer jedna tona najlona zavisno gdje prodaješ košta od 300 do 500KM, najlon je još skuplji, plastika malo jeftinija itd … Organski otpad je posebno zanimljiv i interesantan, jer nakon obrade on postaje želatin od kojeg kasnije svjetski poznati proizvođači prave bombone, koriste ga u mesnoj industriji, prave se razne kreme, a čak je primjenjiv i u farmaciji. Sve je to jedan veliki biznis i sve to potvrđuje tezu gospodina Ferhatovića koji kaže da sav otpad nije smeće. Čak je jedan od mojih sagovornika iznio tezu po kojoj bi on imao interes potpuno besplatno odvoziti komunalni otpad iz Visokog na već obezbjeđenu deponiju, što izgleda malo nevjerovatno ako znamo da nam Moščanica za to naplati samo što odlažemo kruti otpad cca 800.000KM i stalno smo im kao Općina dužni.

Veliki je to biznis oko kojeg ispada veliki broj mrvica za veliki broj miševa koji bi se na račun Preventa i njegovog otpada okoristili na lagan način, veliki je to biznis koji bi doveo mesarsku industriju u Visokom u red i ne bi obale naših rijeka i put iz Poriječana preko Mulića i Arnautovića do Visokog bio zatrpan crijevima i drugim mesarskim otpadom. Uredovanjem odvoza otpada iz Visokog oni koji plaćaju komunalne usluge bi svakako bili puno zadovoljniji, a JKP”Visočica” Visoko bi imalo više prostora da pamet i snagu usmjere da u 21. vijeku selo Gračanica konačno dobije kvalitetan vodovod za razliku od sramotne situacije u kojoj danas žive.

Građanstvo će i dalje plaćati komunalni otpad po 3,5KM po članu porodice, mesari će i dalje ispod ruke za 150KM po kamionu rješavati svoj otpad bez da ih zanima gdje on završi, bezosjećajne kapitaliste iz Grupacije Prevent ovi problemi lokalne zajednice svakako ne zanimaju, njihova krajnja ambicija je izgradnja spalionice iz razloga smanjenja jedne nule na fakturama prema onima sa kojim imaju ugovore o odvozu svog otpada. Sve je to opet u interesu pojedinca za kojeg ne sumnjam da u cjelokupnom projektu zvanom spalionica u Visokom ima određeni tal, jer uz sve pobrojane vidove otpada koji su rješivi, samo je interes vječan! Još ako je materijalni – koga u Wolfsburgu briga je li u Visokom 80 ili 680 oboljelih od karcinoma?!

Proudly powered by WordPress