Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ako drveće pravi hladovinu riješit će se lako – i bilbordi imaju sjenku, zar ne?

Ne dozvolite da budete plaćene ubice našeg grada! Nastavite da ga uljepšavate i ozelenjavate, a ne da služite sakaćenju grada radi osobnih interesa. Jedinice  sa motornim testerama su ekgzekutori koji izvršavaju presude nad našim stablima. Presude koje donosi općinska vlast!

Ono što ističe ljepotu naših ulica i građevina jeste zelenilo stabala, koje istovremeno apsorbiraju ugljen dioksid i ostale “neugodne” plinove, te koliko-toliko čiste zrak u našem gradu. Stabla imaju istorijski, ekološki i estetski značaj, ali se ukupnost tog značaja teško može opisati.

Neminovno je da ima bolesnog drveća koje treba ukloniti – pošto se o njemu nije vodila briga kada je trebalo a endoterapijsko liječenje istog je skupo – no, zdravi panjevi svjedoče da se, pored bolesnog, redom siječe i zdravo drveće – vjerovatno preventivno, da se ne razboli.  Jezivo je biti svjedok svakodnevnog nestajanja krošnji koje stvaraju hlad i zaklon, a ljeti spriječavaju zagrijavanje asfalta i olakšavaju pješačenje. Ako se nastavi ovakvim tempom, naš grad postat će prava betonska i asfaltna džungla. Od pretjerane sječe zelenog fonda postoji opravdana bojazan kreiranja ovoga prostora u betonsku neman koja će nas ubrzo “progutati”. Građanska kritika opravdano je upućena nadležnim institucijama o užasnoj betonizaciji, kamenizaciji i asfaltizaciji. Očigledan je problem izostanka komunikacije između nadležnih institucija i građana. Živimo u vremenu kada se svijet okreće održivom razvoju, ozelenjavanju, pošumljavanju, obnovljivim izvorima energije, forsiranju biciklističkog i pješačkog saobraćaja, a mi se kao zajednica spotičemo i stagniramo. Građevinski lobi ruši, siječe i gazi, u negativnostima prednjači a oglušujući se na kritike i bez reagovanja nadležnih, stvara se negativno okruženje u kojem se može naslutiti da odgovorni pogoduju interesima istog.

Glavna  primjedba većine građana je na izostanak komunikacije između nadležnih subjekata odgovornih za pokretanje, te vršenje akcije sječe stabala, i sugrađana. Institucije za održavanje zelenila u gradu nisu našle za potrebno da projekt poprate javnom prezentacijom i kvalitetnim objašnjenjem. Cilj moderne demokracije je razvijanje kvalitetnog civilnog društva i transparentno vođenje javnih resursa i javnog interesa. Struka urbanističkog, prostornog i hortikulturnog uređenja kaže da bi svako stablo koje se nalazi na područuju grada, te je na zemljištu u vlasništvu Općine trebalo biti popisano i kategorizirano, svako stablo treba uvesti u posebnu evidenciju te uz priloženu fotografiju numerisati, opisati i kategorizirati, a ako  hoćemo priznati, to su pravila i zahtjevi evropskih uređenja – kamo i težimo.

Bilo bi pozitivno, korisno i kreativno da se o budućim sječama stabala u našem gradu realizira dobra javna i transparentna suradnja sa vladinim i nevladinim sektorom, lokalnim stanovništvom i edukacijskim institucijama. Nauka pored redovnog liječenja stabala  preporučuje nabavku i korištenje stroja za presađivanje stabala. Takav stroj bi grad mogao  koristiti u problematici nekih drugih ulica ili područja unutar gradskog, prigradskog i seoskog prostora. Neophodno je stvoriti demokratsku i komunikacijski otvorenu, pozitivnu atmosferu, a time i isto tako društvo. Potrebno je naučiti se dogovarati i razgovarati jer o javnim temama ili interesima trebaju svi elementi zajednice ili društva dati svoje mišljenje. Srušiti je lako stabla, ali čekati da ona izrastu – pokažu svu svoju ljepotu, estetsku raskoš i daju nam toliko korisnih funkcija, ipak je nešto sasvim drugo. Na kraju, ne znam da li je ispravno reći: htjeli ste, gledajte i uživajte. Ili: niste znali, nemate pojma, a nemate pravo da ne znate !

Proudly powered by WordPress