Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH i potpredsjednik SDA BiH

1. Nakon neuspjelih pregovora u Italiji sasvim je izvjesno da je BiH u najvećoj postdejtonskoj krizi, mnogi analitičari kažu da je BiH trenutno i u najvećoj ekonomskoj krizi od agresije, Milorad Dodik najavljuje “mirno razdruživanje BiH”, OHR i Brisel ne reaguju, kako komentarišete ovu trenutnu situaciju u kojoj se nalazi država Bosna i Hercegovina?

– Na površinu su isplivali skoro svi problemi u i oko Bosne i Hercegovine. Međunarodna zajednica kao garant dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava se drži po strani dok Dodik i njegov establišment obilato koriste sve mehanizme za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa da bi rušili BiH kao i da bi usporili njen put ka EU. Nije to slučajno jer je svima jasno da BiH što je više evropska to je normalnija država u kojoj se poštuju ljudska prava i u kojoj je vladavina prava i Zakona, a to isključuje mogućnosti razvoja svih štetnih aktivnosti od strane onih koji BiH ne žele niti kao državu niti kao dio EU iako se deklarativno zalažu za to. Bosna i Hercegovina je mnogima poslužila kao pokusni kunić da bi ostvarivali svoje interese, koji mogu biti karijera, novac, moć … ali sve to na račun BiH. Neki pripadnici međunarodne zajednice su koristili BiH kao odličnu mogućnost za lično bogaćenje na lahak način, te su (a to čine i danas) odugovlačili sa praktičnim rješenjima da bi što duže ostali u BiH, jer je to projekat tzv. Upravljanjem krizom u Bosni i Hercegovini. S druge strane, domaći politički lideri su to vidjeli od njih pa se slično ponašaju i ne preuzimaju odgovornost spram podrške koju im narod da, pa se odugovlači sa povlačenjem konkretnih poteza osim „kadrovskih“, te se stiče dojam bezizlazne situacije u BiH. Ali vjerujte da nije tako. Mora biti političkih inicijativa od strane onih koji su odgovorni za vođenje države, i izgradnju države za čovjeka, a ne samo za strogo „partijske interese“. Opozicija u BiH nema snagu da bi potakla političke procese da se pokrenu s mrtve tačke, privrednici i pored nemogućih uvjeta rade i privređuju ali pitanje je dokle, jer u BiH postoje jaki politički faktori koji štite interese susjednih i inih zemalja a ne interese BiH. Stanje u bh. društvu je sve složenije, a vode se jalove rasprave bez konkretnih poteza, društvo tone u sve dublju krizu u svakom pogledu. Izlaz je u promjenama, prvo individualnim pa će se desiti i društvene.

2. Nedavno ste kao zastupnik u Parlamentu oštro reagovali na činjenicu da se prema istinskim herojima i braniocima ove zemlje primjenjuje pravilo po kojem su u startu krivi dok ne dokažu nevinost, suprotno poznatom pravilu po kojem su svi nevini dok im se ne dokaže krivica. Šta Vas je ponukalo na javni istup koji su prenijeli svi značajniji mediji u zemlji?

– Želio sam da ovim svojim javnim istupom izrazim svoju zabrinutost i neslaganje s padanjem pravosuđa BiH pod uticaj dnevne politike i pritiske, kako političkih opcija tako i udruženja iz RS-a koji očigledno za račun Dodikovih ciljeva žele izjednačavanje krivice a time i promjene karaktera rata u BiH. Želi se pokazati da je u BiH bio građanski rat svi protiv svih, a zanemarujući sudske presude u Hagu kojim je dokazano da je u BiH izvršen genocid i to upravo od onih koji BiH drže kao taoca i koji žele da takvo stanje potraje što duže, te bi se u „islamofobičnoj“ Evropi potpuno izbrisao trag genocida i agresije na BiH i svi mi pokazali kao „teroristi“ koji su prijetnja Evropi te nas treba douništiti. Nažalost, neki mediji snažno podržavaju jednu ovakvu ideju i pomažu u ostvarenju ovog projekta.

3. U dva mandata ste bili ministar u Vladi ZDK, kao predjednik OO SDA Tešanj odlično poznajete političku situaciju u ZDK, kako komentarišete SDP-ovu pobjedu na Općim izborima i raspodjelu vlasti u ZDK i donedavno “nemoguću” koaliciju sa SDP-om?

– SDP je iskoristio svjetsku ekonomsku krizu kao slabost SDA i dobio podršku glasača. To je nesporno, ali nije SDA bila toliko loša prema svojim građanima koliko je SDP lahko pobijedio na izborima. Narod je tražio alternativu ukupnoj situaciji u BiH i nažalost je našao u SDP-u. Vrijeme će pokazati da je narod opet prevaren, jer nije SDP sa svojim kapacitetima u stanju izvesti BiH iz ove situacije. SDP ima problem sa „fata-morganom“ jer misle da mogu provesti što zažele u partiji. Realnost je sasvim drugačija i vidite da ni nakon više od godine od izbora nemamo Vijeće ministara, a upravo zbog nerealnih zahtjeva u SDP-u. SDA je nemoćna da kao koalicioni partner uradi koliko je mogla ranije, jer je politička snaga u SDP-u i time je naša manja odgovornost, ali izgubit ćemo još 4 godine na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Stiče se dojam da je SDP-u stalo da samo opstane na vlasti pa kroz medijsko „uljepšavanje“ stanja pokušava građanima BiH predstaviti svoju vladavinu lijepom. Ali svako na stanju u novčaniku vidi da li je bolje ili gore. Na vlastitoj koži osjeća jesu li prava bolja ili lošija. Vidite, dubioza u federalnom budžetu je povećana, povećanje nezaposlenosti, rad na crno veći, zapošljavaju se familijarno i to samo na budžetima…itd. Raspodjela pozicija nije dominantan cilj SDA ZDK, ali ona je takva kakva jeste jer smo ušli u projekat sa SDP-om radi očuvanja države, bez obzira što bi nam opozicioni status više odgovarao radi jačanja stranke. Ali mi državu stavljamo na prvo mjesto.

4. OO SDA Visoko na prethodnim izborima nije imala kandidata za Parlament, navodno to je bio svjesni potez kako bi se Vama ostavio prostor za glasove, međutim u OO SDA Visoko nisu baš svi bili tog mišljenja pa su imali i neke druge svoje kandidate koje su favorizirali, ovdje mislim na Halida Genjca i Šefika Džaferovića. Ali bez obzira ipak vas cca 1200 visočkih glasova obavezuje da na neki način zastupate i interese Visokog kroz Parlament, posebno ako se zna da Visoko na ovom nivou vlasti nema nikoga od svojih predstavnika?

– Visoko je imalo „svoje“ kandidate na izborima. Ja se također smatram i visočkim kandidatom, a evo sada i zastupnikom cijele izborne jedinice i Bosne i Hercegovine i nikada ne gledam lokalno, jer to sa ove pozicije i nije moguće. Ja sam na raspolaganju svakom čovjeku svih 24 sata, i uvijek sam dostupan za razgovor i eventualnu pomoć. Pravo je svakog čovjeka da ima svog favorita ali vrijeme pokazuje da li su favoriti ostvarili očekivanja ili ne. Lokalizmi su doveli izborni proces do apsurda pa se ozbiljno razmišlja o „zatvaranju“ izbornih lista što je u demokratskom smislu korak unazad, stoga mislim da ne treba posmatrati je li neko rođen ili ne u Visokom ili negdje drugo.

5. Krajem septembra KO SDA ZDK je donio odluku o uvođenju Povjereništva u OO SDA Visoko, nedavno je Predsjedništvo SDA u Sarajevu odbilo žalbu donedavnog predsjednika Ahmeta Kurspahića i potvrdilo odluku Kantonalnog odbora, a Vas imenovalo za predsjednika Komisije u kojoj su još Adil Osmanović, Amir Zukić i Halid Genjac. Šta to konkretno znači, mislim na ulogu Komisije, odnosno šta je to Povjereništvo i zašto je uvedeno u Visokom?

–  Uvođenje Povjereništva je prirodan slijed događaja kada stranački organi ne rade kako je to propisao Statut, ili su narušeni međusobni odnosi do te mjere da organi stranke ne mogu funkcionirati, te je KO SDA ZDK donio Odluku o uvođenju Povjereništva u Visokom, što nisam smatrao baš najboljom odlukom, ali to je demokratija i odluke se donose većinom glasova. Stanje se moglo popraviti i na drugi način, da ne bude rezova i stvaranja nezadovoljnih grupa, jer u politici kad god imate grupu pobjednika ili pobijeđenih dug je vremenski period stabilizacije stanja bez obzira ko je na kojoj strani. Ali odluka je donesena i potvrđena i ona se mora poštovati. Povjereništvo mijenja organe stranke na lokalnom nivou sve do izbora novih organa i zadatak mu je da provede izbore u SDA Visoko. Formirana komisija ima nadzorni karakter da se provedu izbori u skladu sa Statutom i Pravilima izbornog postupka u SDA, te je naša uloga potpuno jasna.

6. Nedavna diskusija na Općinskom vijeću u Visokom ukazivala je na nezadovoljstvo Visokog o pitanju raspodjele budžetskog novca, iz razloga što Visoko navodno najviše puni budžet, a zauzvrat dobija puno manje od Zenice, Kaknja i Tešnja. Da li je ta priča argumentovana i šta je razlog “maćehinskog” odnosa Kantona prema Visokom?

– Kada je nedostatak novca u budžetima – svi su nezadovoljni. Ista diskusija se vodi u svim OV Općina u ZDK. Kanton je inače administrativno bespotreban, ali je rezultat Ustavnih rješenja u BiH. Svi kantoni su teret građanima i budžetima, ali nije to stvar samo naše političke volje već ukupnih odnosa u BiH. Sjećam se da sam kao predsjednik kluba SDA u Parlamentu FBiH nekoliko puta u ime Kluba podnosio inicijative za izmjene Ustava Federacije u ovom smislu, ali nije bilo političke podrške takvim inicijativama. Sada kako stvari stoje trebali bi finansijski stručnjaci napraviti analizu punjenja budžeta ZDK, kao i povrata prema lokalnim zajednicama pa bi se vidjelo da li je neka od općina oštećena, zašto sam se zalagao u prošlom mandatu, te da se uspostave principi raspodjele i tada bi se izbjegli politički uticaju „jakih“ pojedinaca na tokove novca iz budžeta, te nezadovoljstvo kakvo je u Visokom. Visoko sada ima ministricu za finansije i mislim da će ona te stvari popeglati svojim uticajem u Vladi ZDK i sposobnošću koju ima. Sve rasprave na tu temu samo jačaju snage destrukcije i ruše naše odnose.

7. Najnoviji primjer sa JP ŠPD d.o.o. Zavidovići i sječom šume transparentno pokazuje kako Kanton od Visokog uzima sve što zaželi, dok izgradnju i razvoj usmjerava na gradove od Kaknja prema sjeverozapadu ZDK. Koliko je ustvari osnovano mišljenje o tome kako su gradovi Olovo, Breza, Vareš i Visoko u inferiornom položaju o odnosu na ostale gradove kantona. Podsjećam da sadašnjim izbornim zakonom prosto je nemoguće da zbog velićine i broja stanovnika prevashodno Olovo, Vareš i Breza imaju svoje predstavnike u Skupštini ZDK?

– Mora se prestati sa politikom manjeg otpora i nezamjeranja. ŠPD ZDK je pojam lošeg upravljanja šumom, jer se zapošljavalo pojedinačnim uticajima, i dovelo se preduzeće u kolaps i negativno poslovanje. S druge strane nedomaćinski odnos prema šumama ugrozilo je šume u mnogim općinama ZDK. Isto mišljenje vlada i u Olovu, Kaknju, Varešu i ostalim šumom bogatim općinama. Nadam se da će novo rukovodstvo ŠPD napraviti racionalne poteze i dovesti ovo preduzeće u nivo profesionalno-stručnog odnosa spram šuma u cijelom kantonu. Sve drugo nas vodi u sukobljavanja i produbljivanje političke i svake druge krize u ZDK. U nekim kantonima su Vlade padale zbog šuma, ne bi me iznenadilo da to se desi i u ZDK. Iskreno se nadam da se to nama neće desiti jer imamo dobar sastav Vlade i siguran sam da će se domaćinski odnositi spram prirodnih bogatstava koje ovaj kanton ima.

8. Na kraju ću Vas pitati i za posljednja dešavanja vezano za grafit koji je osvanuo u Tešnju, a koji između teroriste Mevlida Jašarevića i Vas stavlja znak jednakosti. Bez obzira na cca 5.500 tešanjskih glasova na proteklim izborima, ima i onih koji Vas na ovaj način pokušavaju diskreditirati?  Negdje sam pročitao Vašu izjavu gdje kažete da svaki put kada spominjete trgovinu oružjem i drogom iz RS Vas pokušavaju diskreditirati pričom o teroristima i ratnim zločinima.

– Svaki grafit bi trebao biti poruka nekome, ali ovaj u Tešnju je opomena svima ne samo Tešnjacima, jer se porukom žele svi Bošnjaci koji su javno istureni prikazati potencijalnim teroristima. Kakve ja veze imam sa tim Jašarevićem koji je imao priliku svoje neslaganje sa politikom određene države iskazati u zemlji iz koje potiče (Srbija) ili bližoj (C.Gora)? Ne, nije on je došao u Sarajevo da to uradi i nanese ogromnu štetu Bošnjacima isključivo! Za čije interese? Upravo onih kojima ne odgovara BiH kao normalna zemlja u EU, već da je BiH i Bošnjaci prijetnja za ostale narode Evrope. Tako se i ja želim predstaviti kao potencijalna opasnost ne samo Tešnjacima već i ostalima, jer sam politički aktivan, a da nisam ne bi me niko pomenuo? Kakva je poruka nama? Nemojte se vi baviti politikom neko će drugi u vaše ime donositi odluke u B.Luci, Beogradu, Briselu ili pak Sarajevu. Ne, neće moći. Mi smo branili ovu zemlju i ne možemo biti isti kao i oni koji su sudjelovali u agresiji na nju. Danas oni žele da nas koji smo branili  BiH nema, da je prekrajaju po vlastitoj želji, da je podijele i unište. Mi nismo genocidan narod i ne mogu nam se pripisivati ni grupni ni pojedinačni zločini, a ako je neko individualno napravio glupost treba da i odgovara za to. Mene što se tiče ponosan sam na svoju ratnu prošlost, jer i pored protjerivanja Bošnjaka iz Doboja i Teslića preko 40.000, koji su utočište našli u Tešnju nije zabilježen niti jedan slučaj zločina. Naprotiv, Srbi su bili zaštićeni, ali su preko HVO-a odselili iz Tešnja tokom potpunog okruženja Tešanjske teritorije. Iako su svi bili naoružani nisu imali ni pravne posljedice osim organizatora kojima je suđeno i koji su kasnije razmijenjeni. Ovom kampanjom se želi iskriviti svijetla slika Tešnja u ratu, a o tome će biti prilike da govorim šire. Generalno Bošnjaci su dotakli dno i nalaze se na donjoj granici ljudskog dostojanstava. Ugrožena nam je i čast i porodica i imovina … vrijeme je za akciju. Mijenjajmo sebe da bismo promijenili svijet.

Proudly powered by WordPress