Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Manje poticaja, teže stanje

Rast privrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u 2011. je dva i po puta veći od rasta privrede u Federaciji, ali za 11 posto rasta najviše su zaslužni značajni porast proizvodnje struje (133 posto), rudarstva (112), te prerade (101), dok prehrambena industrija i građevinarstvo značajno stagniraju, zaključak je Upravnog odbora Privredne komore ZDK (PK ZDK).

Proizvodnja ZDK iznosila je više od četvrtine proizvodnje Federacije, a pokrivenost uvoza izvozom od 95, 8 posto realno je najveća u BiH, iako Bosansko – podrinjski kanton ima bolji procentualni odnos (120 posto), ali pet puta manji obim uvoza i izvoza od ZDK.

– Općine Maglaj, Zavidovići, Olovo, Vareš i Visoko imali su veći izvoz od uvoza, a lider je Maglaj, čiji natron Hayat je doprinjeo odnosu četiri naprema jedan, kazao je predsjednik PK ZDK Šefkija Botonjić.

On je na konferenciji za medije istakao trend pogoršanja situacije kako se bližio kraj godine, za što smatra odgovornim nekoliko faktora.

– Kriza u EU samo je «okidač», a posebni su domaći problemi. Nameti na plaće u Njemačkoj su 39, kod nas 68 posto i žele ih povećati. U BiH na javnu potrošnju i administraciju ide od 56 do 64 posto bruto društvenog dohotka, što je vjerovatno najviši procenat na Planeti. Strane investicije su zato u BiH u 2010. bile na najnižem nivou od rata, a ove godine su dvostruko niže od 2010, kazao je Botonjić.

On je dodao da je primjer koliko vlast pomaže privredi podatak da će za 2012. iz budžeta ZDK biti opredjeljeno pet miliona KM za sve vrste poticaja privrede i poljoprivrede, dok će samo za isplatu po sudskim presudama nerealnog Kolektivnog ugovora, uglavnom administrativnih radnika, odlukom Ustavnog suda biti opredjeljeno oko petnaest miliona KM.

(Zenicablog)

Proudly powered by WordPress