Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mehanizacija još uvijek nije prošla do svih sela

Na četvrtom po redu sastanku Općinskog štaba Civilne zaštite ponovo su na redu bile tri tačke dnevnog reda i to:

1. Izvještaj o trenutnom stanju

2. Donošenje zaključaka

3. Sačinjavanje izvještaja

Prvi se članovima štaba obratio načelnik Općine Munib Alibegović, koji je u svom izlaganju iznio da jučerašnji zaključak o tome da u naredna 24 sata cjelokupna općina mora biti deblokirana – nije ispoštovan u cjelosti. Popravljanje već očišćenih dijelova i njihova bolja prohodnost je uspješno urađeno. Krizna područja do kojih se nije nikako moglo doći su sela Šošnje i Lužnica, dok je situacija komplikovana u Gornjoj Zimči, Tušnjićima i Čekrekčijama. Selo Brezovik će biti riješeno u dogovoru sa općinom Kiseljak. Generalno gledajući, stepen prohodnosti je poprilično dobar. U toku jučerašnjeg dana zabilježeni su manji problemi s električnom energijom koji su brzo riješeni. Snabdjevanje vodom je uredno, a danas bi trebao krenuti i odvoz smeća, problem u tom smislu je prohodnost ulica.

Dragan Božičković – pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu:

Prema preporuci Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno je kretanje kamiona i vozila sa prikolicama, izuzev onih koji prevoze gorivo i mehanizaciju koja učestvuje u čišćenju. Crveni krst je također poslao preporuku da se sve službe stave na raspolaganje. Zabilježena je jedna teža situacija u selu Bulčići u slučaju Spahić Hasiba. U Podvincima su također zabilježena dva teže slučaja sa bolesnicima. Vozilo koje je Prevent stavio na uslugu Civilnoj zaštiti jučer je imalo šest intervencija i u potpunosti služi svrsi.

Edina Ahmetović – pomoćnik načelnika za mjesne zajednice:

Prema izvještajima sa terena, nakon uplate finansijskih sredstava izvršen je dodatni angažman po svim mjesnim zajednicama, a neki su angažovali od primljenog novca i dodatnu mehanizaciju od privatnika.

Edina Ferizović – pomoćnik načelnika za finansije:

Stanje je puno bolje u odnosu na prethodne dane, privredni subjekti rade bez obzira na otežane okolnosti. Firme Brovis i Prevent su imale dvije prijave, prva zbog stanja u Kralupima gdje nisu mogli pristupiti svojim farmama, a druga zbog lošeg stanja na cesti prema Goruši prilikom odvoza radnika na posao.

Nidžara Hadžiomerović – pomoćnik načelnika za urbanizam i prostorno uređenje:

Nadzorni organ bio na licu mjesta, odmah po prijavi Preventa riješen je problem prohodnosti prema Goruši. Konstatovano da mehanizacija uopće nije prošla na dijelu puta prema Podvincima.

Kenan Karavdić – zamjenik direktora JKP “Gradska groblja”:

Realizovano dosta posla iz jučerašnjih zaključaka. Dodatni problemi u Tušnjićima, Vidovićima, Čekrekčijama, Kološićima, Čakalovićima. U susret izašla i firma “Suša”, koja je pomogla angažovanjem mehanizacije. Nismo uspjeli proći od Podvinaca do Šošnji, za prilaz Lužnici i Barama morat ćemo angažovati i buldožer. Problem Brezovika rješavat ćemo u dogovoru sa općinom Kiseljak sa njihovom mehanizacijom i našem trošku. Paralelno se radi i sa proširenjem već očišćenih dionica. Rejon Kralupa dijelom riješen uz angažovanje šest dodatnih privatnih vozila.

Nakon izlaganja Kenana Karavdića načelnik Alibegović je istakao da je Općina pored već uplaćenih 20.000KM na račune dva javna preduzeća angažovana na čišćenju jučer izvršila dodatnu uplatu, i naveo kako sad ta preduzeća prema zakonu imaju pravo angažovati i podizvođače u iznosu do 6.000KM.

PU Visoko – Mensur Halilović:

Zabilježena manja nezgoda u krugu Preventovog parkinga. Kriminaliteta nije bilo, saobraćajnice su puno bolje očišćene. Evidentirano je da vozači ne poštuju preporuku civilne zaštite o tome da se što manje koriste automobili i zauzima parking, odnosno da se što više koristi javni prijevoz. Generalno posmatrajući, stanje je bolje nego je bilo.

Vatrogasna jedinica – Fahrudin Bukić

Vatrogasci su imali jednu intervenciju u Topuzovom Polju, požar brzo ugašen i bez posljedica.

Fehim Memić – pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti:

Javna preduzeća rade, sutra dodatno angažovanje sportista koji koriste KSC “Mladost” kako bi se raščistio parking prostor oko dvorane.

Zaključak današnjeg sastanka je bio da, ukoliko se ne riješi potpuna deblokada prema Šošnjama, treba angažovati dodatnu mehanizaciju izvan Visokog, potražiti pomoć od kantona.

Gledano sa pravne strane još se nisu stekli uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, s tim u vezi Zekija Omerbegović je pojasnila prisutnima da ovaj Štab i dalje treba zasjedati i naredna tri dana, i sve tako dok se ne ostvari potpuna prohodnost na cijeloj općini.

Interesantno je da i danas kao i u predhodna dva dana na ovom sastanku i u ovim okolnostima opet nije bilo nikoga iz JKP “Visočica” Visoko, jednog od dva javna preduzeća angažovanih na raščišćavanju snijega, konkretno u gradu. Logično je da javnost očekuje odgovor na pitanje zašto je to tako!? Građani i porezni obveznici koji finansiraju i Općinu i JKP “Visočicu” kao javno preduzeće ne treba da budu žrtve čudnog odnosa na relaciji Munib Alibegović – Ermin Dlakić, pogotovo u ovako kriznim situacijama.

Proudly powered by WordPress