Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočica, brdo prirodnog oblika

Koliko ljudi daju sebi prava, vidi se iz posljednjeg javnog istupa oko  izdavanja dozvole za „istraživanja“ 2007.g. Prije svega, kakve dozvole i za šta? Ko kaže da se nije istraživalo jer se proces istraživanja nastavio kao da niko ništa nije zabranio. Valjda je trebalo nešta pronaći i dokazati pa onda tražiti dozvole za neko posebno istraživanje, makar se ono odvijalo pod zabranom bez ikakvog zastoja pune četiri godine. Gavrilo Grahovac nije nijednog trenutka bio ljubomoran nego racionalan i svjestan zablude na koju se javnost nagoni. Velika je sreća da je Bosnu i Hercegovinu spasio od veće naučne  blamaže iako nedovoljno, s tim da  poreske obveznike nije uspio spasiti od potrošenih nekoliko miliona  u ništa. Šta se sve moglo riješiti u Visokom s tim parama? Komunalne potrebe i još dosta toga.

Visoko ima stare gradove, nalazišta paleolita, neolita i eneolita, jedan se grad  istražuje i konzervira i ovako danas izgleda. Vrh Visočice je bio kultno mjesto neolitskih stanovnika iz doline Bosne. Imamo dokaze i držimo se njih. Bedemi kao skloništa se počinju javljati krajem neolita, tačnije eneolita  pa se starost dijelova grada može potvrditi bez ikakve sumnje. Nađeno ognjište uz samu zidinu unutar grada  govori da je osnovni temelj zidan prije 3.500 pr. Kr. Pretpostaviti je da lokalitet starog grada i stariji od eneolita, što će svakako potvrditi istraživanja sa C14, pa će o tome biti govora kasnije.

Grad Visoki  nije  nikakva sonda koju svojataju beskrupulozno, nego nešto što je služilo stanovnicima u dolini rijeke Bosne kao kultno mjesto koje je u početku bilo ozidano u svrhu zaštite da bi kasnije postalo stalna osmatračnica, a kasnije mali grad 40 x 20 metara kroz koji se prolazili sve narodne skupine koje su  širile vjersku ideologiju, ma koje vrste.

Visočica danas.

Na njoj se vidi klizište staro onoliko koliko i  izdizanje terena pa je prava glupost spominjati kojekakve priče o objektu koji je izradio čovjek prije 12.000 godina kad gore nalazimo fosile trilobita stare 270 miliona godina. Trilobit imaju procjenjenu srednju starost na 270 miliona godina, pa je lahko reći da je čovjek Visočicu, ne gradio, nego stožac iznad platoa  oblikovao po svojoj volji iz strateških razloga mnogo  miliona godina kasnije, pa stoga i slijedi zaključak da Visočica nije nikakva piramida nego prirodno zdanje nastalo  već poznatim geološkim Procesima.

„Ploča“  Visočice i  Cemorca.

Nije vrijeme da se govori o snimku koji može biti shvatljiv samo struki, nego je stavljam samo na uvid onima koji mogu razunjeti prikazano stanje na terenu.

Žuta linija pokazuje rasjed između Visočice i masiva Ćetnice i Krtnice koji „radi“ i danas stvarajući energetsku napetost između masiva pa, prema tome, tu nema nepoznatih energija nego su energije posljedice međusobnog djelovanja okolnih masiva.

Previše je insinuacija i kojekakvih nadobudnih teorija o visočkim piramidama koje svakodnevno „zagađuju“ našu okolinu, naša osjetila i našu tolerantnost, nadasve, opasnim „elektonskim“ smogom, do te mjere prisutnim da molimo malo oslobođenja od torture kojekakvih informacija. Odjednom počesmo slušati savjete za rješavanje načina izlaska iz krize  bosanskohercegovačke privrede u izjavama u rangu jednog premijera, pa onda kako spasti bedeme kulture u Sarajevu. Kako je krenulo bit će sutra mnogo novina, a prva je gluho bilo dozvola za nastavak obmane. I evo nam stiže „zadovoljenje“ u obliku Gavrine greške.

Nema ništa od toga za sva vremena, dozvola se može dati za sve osim Visočice jer se ona nadvila nad Visoko i mora ostati kakva jeste, ne ogoljena jer samo takva je stabilna.

Drzne li se ko da dira i kopa njene padine ugrozit će naselja.

Dokaz da je brdo prirodno a ne nešto rukom pravljeno je i ova meksička antiklinala neobične sličnosti sa Visočicom

I dio

Nevjerovatno kako nas svakodnevno zapljuskuju talasi tuđih razmišljanja koja imaju veze sa visočkom sumornom stvarnošću. Umjesto da nas razvesele vijesti mi smo prosto zatrpani nebulozama koje prvo obiđu svijet pa onda dođu nama u izmjenjenom obliku i budu prezentirane. O visočkim piramidama saznadosmo:

Proteklih šest godina istraživanja je dovelo do revolucionarnih zaključaka, globalno značajnih: originalni kompleksi piramida su građeni kao vrlo složene energetske mašine, a podzemni labirint za zaštitu onoga što nam je najvažnije u životu: ljudskog zdravlja“

Rekli bismo – lijepo je rečeno, samo  kad bi bilo istinito?

Početkom istraživanja 2006.g kulturni svjetski estabilišment ustao i protiv teze i protiv istraživanja“

Citat potiče iz 2010.g  i predstavlja nešto  što nisu kazali „protivnici“ pa je  stvarno interesantno zašto su oni što su radili na inicijalnim istraživanjima postali  nekulturni, valjda postoji neka koincidencija sa stvarnim stanjem?

Pričalo se, ima piramida u Visokom i to 5, onda  su zatrpane pa se ne vide, nema piramida, ali ima hrpa energija,  ali nema instrumenata da ih detektujemo. Onda se pronađu  „sanatoriji “ koji će dati zdravlje čovječanstvu. I šta je onda Visoko?

Bit će sutra da je visočko podzemlje  „UTOČIŠTE“ čovječanstva pa se i stvara jedan bombastičan  nastup kojim se sakriva pad interesa za nešto što je postalo otrcana fraza.

Stotine volontera učestvuje na iskopavanjima Bosanske piramide Sunca i otkrivanju betonskih blokova piramide. Akcija MRAV je atrakcija koja, uz piramide, godišnje privuče desetine hiljada posjetilaca iz čitavog svijeta u BiH.

Tragikomično je da nas je svaki MRAV lani koštao 1200 KM mjesečno, a  naš domaći radnik koji nije još naplatio zaradu od prije tri godine koštao je zajednicu dosta manje spavajući kod svoje kuće i jedući dva obroka kod matere ili žene, a sve zato jer je kao poreski obveznik bio dužan dati sredstva za „mrava“ koji radi samo 4 sata, dolazi  i ide s posla cjela 2 sata, ali zato „promovira“ visočke piramide u svijetu. Volonteri ne nađoše ivicu, kod Stanine kuće ne nađoše tunel na 9,40 metara dubine (sem vode koju začepiše bukovom držalicom), ne nađoše vezu tunela Ravne-Visočica na Poljevoj Glavici, ne nađoše ništa sem pukotine iznad Šumine njive. Stvarno je za hvalu – nema šta kad nam volonteri toliko uradiše i ne nađoše ništa pa im ponudi ove godine nešto skuplju varijantu boravka.

Bravo  majstore, rekli bi naši stari kad bi neko kalajsao haraniju, na damo uvjerljivoj prići  kad i to saznadosmo jer nema nikakvog labirinta koji nije  napravljen rukama volontera niti zdravlja iz terenske „tunelske ambulante“ koja stalno mijenja mjesto, od Plješevice, Visočice, Vratnice do tunela. U tunelu postoji samo  krak podzemne akumulacije vode što sam davno objasnio od kuda potiče i okno prastarog rudnika zlata i  berilija. Uslovnost  tunela za život je apsurdna jer su i crvi u građi pocrkali od vlage u tunelu. Ko god ima namjeru vjerovati toj apsurdnoj ideji neka provede jednu noć u vlagi  tunela.

Eto sad „znamo“, jer nam kažu  da  je piramida izgrađena prije 15.000 -12.000 godina imala svoj cilj, zdravlje i izgradnju energetske“ mašine“ za potrebe doline Varoškog polja, prvo, drevnim  Visočana a onda i sadašnjim. Odskora Visočica posta kosmička „antena“, možda Kufuova piramida, ali Visočica nikako jer nije piramida unutar brda niti samo brdo.Postoji samo sličnost  geometriskih oblika.

Koliko  je  razmišljanje  zlurado  pokazuje najava terapeutskog liječenja joniziranim zrakom iz tunela. Da je sve tako situacija bi bila drugačija, Visoko bi bilo zdravo u ljudskim potencijalima kao „drijen“ po svim osnovama životnih tokova koji bi potekli od zračenja Visočice.Da nije tako pokazuje statistika oboljenja Visočana  koja su evidentirana od početka istraživanja na ovamo. Naučnik , ako to jeste, mora mnoge stvari uzeti kao faktore dokazivanja  tvrdnji aktuelnih za naredni period. Narod nije  zalutao u „obećanjima“ jer pominje i druge relevantne činjenice koje mogu biti povezane uzročno posljedičnim vezama  sa tvrdnjama koje se spominju u legendi koja je objavljena 2006.g. i u kojoj se kao istina  pokazuje lutanje od stvarnosti i uvlačenje u nadnaravno, nije  uzeta za  svjedoka statistika oboljenja u Visokom. Možda bi  narod optužio  iskopavanje za  neizlječive  bolešćure, pa je danas bolje proglasiti  terapijsko djelovanje jonizovanog zraka  u tunelu i podršku zračenja sa Visočice nekih nepoznatih, ali postojećih energija koje današnja nauka ne može izmjeriti jer ne posjeduje uređaje za detekciju.

Proizilazi tvrdnja autora zablude u kojoj se kaže, ja znam da postoje energije  ali ne mogu dokazati.Treba mi vrijeme za detekciju jer će do tada nauka napraviti veliki koraak naprijed. Zabluda i hvatanje vremena za  niz godina u kojim će se dokazivati apsurdne ( ne) istine. Ko ima vremena da prihvati teoriju apsurda neka vjeruje.

Ne, nema ništa tajanstveno na starom, a kamoli na današnjem Balkanu?!

Kamo sreće da postoji mogućnost stvaranja novog grada, možda imenovanog. Međurječje.

Previše je sličnosti da bi bilo opravdano iako u nekim krugovima postoji velika podrška. Misticizam kao krajnji izlaz promašenih iluzija itekako je prisutan u  momentu gubitka podrške.

Visoko ima dosta prostora da napravi sebi reputaciju koju je imalo kao vladarski grad, a onda neimarima  Muli Hodžiću i Halidu Sirći  i Mehmedu Alibegoviću, koji su utrli imena Visoko u svjetskim razmjerima nama poznatog vremena.

Kako je veličanstveno kad vas upita posjetilac koji je došao da traži piramide „ Imate li vi još onih hantera  i deka  Ambasadorki?”

Skoro mi na Visočici reče jedan Slovenac: „ Gosti će dolaziti sve dotle dok prihod bude oblikovao  nauku“

Znači, strpimo se jer od toga Visoko neće imati fajde.

Što se tiče nebuloza i meni je mnogo  dojadilo – posebno neumjesne priče o : „ najvećim piramidama na planeti jer je nepopularno uspoređivati prirodne tvorevine, djelomično rukom preoblikovane iz strateških razloga, izgradnja utvrđenja na vrhu od, (in situ materijala), govoriti o praistoriskim betonima kad su, ako i jesu, samo recentni i  iz doba Austro-Ugarske moderne, govoriti o tvrdim pješčarima kao o keramici i umjetnim betonima, govoriti o orjentaciji stranica tačnijoj od egipatskih kad je dovoljno uzeti obični uglomjer i utvrditi odstupanje od nebuloze kosmičkog sjevera.

Sadašnje zanosno pričanje da u tunelu Ravne nema nikakvog patogenog zračenja kad su Njemački radiestezisti detektovali Hartmannovu i Currjyevu globalnu mrežu u najdubljim rudnicima  i do 800 metar dubine. Postojanje zračenja su potvrdili i Ruski akademici jer su oni pravi akademici koji se ne smiju igrati sa svojim akademskim titulama ( lično s njima proveo sam određeno vrijeme tako da imam potvrđeno mišljenje da  zračenja predstavljaju  zračenja oblika), a o zračenju da i ne govorim bez prof. iz Tuzle i njegovih instrumenata.Kako li se zaborave pojedine stvari kad je zračenje u tunelu potvrđeno nekoliko puta ( poznata su mi mjesta gdje je prisutno zračenje patogenog oblika)?  Svojevremeno  pokušavaj da  se  urazumi i da ne izlijeće sa jeftinim j neutemeljenim senzacionalističkim istrčavanjima – uzalud. Dalje, bez trunke srama  priča  i zabavlja publiku kao automat,  u tome mu nema ravna  pa mu  skidam  kapu.

Ne uvažavati ničije stručno mišljenje, ako mu ne odgovara, predstavlja pravi odgovor na pitanje zašto je ostao potpuno izolovan od strane akademske i naučne javnosti  bosanskohercegovačkog naučnog miljea, a o svjetskom da i ne govorim.

Poljuljano samopouzdanje i gubitak opipljivih dokaza čine da se greške same javljaju kao posljedica neostvarenih želja jer je okruženost raznim mediokritetima i šarlatanima  kao jedinim vrhunskim autoritetima  predstavlja pogrešan oblik pokušaja naučnog istraživanja sa ljudima koji nisu dorasli  problematici.

Ako iko bude pitao Visočanina kako će nastaviti istraživanje, neće dobiti drugi odgovor nego ovakav : „Ja mislim da ima nešto, ali ga treba tražiti drugačije- možda nešto i nađemo, dodijalo nam „zamahivanje“?

Velika greška u čitanju  prikazanih linija  na snimku , „kaverni“ vode, kojih ima podosta, svaka zatvorena linija. Cijenim što  je prihvaćena moja teza da je vodozahvat koji je uradila Austro-Ugarska prošao „stroge“ kriterije alternativne „nauke“( žuta strelica) gdje se nalaze recentni betoni. Puno je vremena prošlo dok je na kraju samodopadivost počela daviti „ istinu“  teorijom  „nebulozis“  i početkom nove kalendarske godine spremati hrpu manipulacija upućene javnosti da se dozvole izdaju, od farse sa sudovima koje nemaju nikakva smisla, do paljevine kontajnera i pljačke električne opreme, kao već oprobanih metoda pritiska na javnost, dovođenja Italijana koji navodno počinju privatna iskopavanja, pljačke Španskih novinara  i hiljadu drugih gluposti.

Kakvo je to zadovoljstvo bilo „otkriti“ da „najveća“ piramide na svijetu  koja ima   rezerve vode na kotama puno iznad 550 m n.v?.

Mreža linija po autoru predstavlja niz spiralnih tunela što ni u kom slučaju nije tačno. Autor tvrdnje nikako da shvati da je na georadarskom snimku, ako uopšte i postoji, ono što jeste, a ne ono što on  želi. Linije pokazuju kontakt različitih sedimentacionih slojeva koji sačinjavaju antiklinalno uzvišenje. Prikazano na gornjoj slici.

Prikaz antiklinale i sinklinale, monokline, geoloških formacija prisutnih u Visokom. Slojevi koji su se nekad nalazili u jednoj ravni počeli su da se izdižu i stvaraju prostorni sendvić.Istu stvar imamo na Visočici i niko nema pravo da joj oduzme prirodnost. A  Vratnica, kasnije kasnije.

Monoklina na Medvjednici

Ko u Visokom nije vidio Usijelu i Prljugu.Istu stvar imamo na Medvjednici , Gornje Vrapče. Kombinacija pješčara i lapora  kao posljedica velikih geoloških promjena koja govori o prirodnosti Visočice i Plješevice. Možda je jedini angažman  čovjeka bio oko  predivne građevine grada Visoki.

Da li je potrebno da nas, dosta dugo vremena,  bilo ko ubjeđuje neistinom u nešto što ne postoji?

A, sve što nam ostade kao ostatak istraživanje nije naučni dokaz, znalački utemeljenog  istraživanja nego spomenik ideji koju jedino možemo nazvati  greškom u postojanju,  već viđenih svjetskih objekata.

Hoće li sva ova halabuka biti budući muzej zabluda ili je to već?

Istina mi je draga, ali neistina nije, posebno,  kad se izgovara u ime Visokog.

Proudly powered by WordPress