Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prof. dr. Besim Spahić – profesor Fakulteta političkih nauka Univerzita u Sarajevu

altJa sam do sada održao na desetine sličnih predavanja i javnih tribina, a i napisao više knjiga. Temeljna poruka i svrha je u tome što smo mi u BiH politički potpuno nepismeni (i narod i političari) i što nismo u stanju od BiH napraviti DOMOVINU, ugodnu za život svim njenim GRAĐANIMA, od kojih se oko 65% opredijelilo na referendumu 1992. za samostalnost DRŽAVE…. Dakle, mi smo dio vanjskog projekta, u kojem je vjersko-nacionalna (a ne građanska!?) komponenta kod domaćih političara bila zacrtana kao jedina opcija, što otvara sumnju da smo ponovo eksperiment (kao i samoupravna Jugoslavija) huntintonovske vizije sukoba civilizacija…..Imamo na 3,5- 4 miliona stanovnika više stranaka nego ijedna zemlja na svijetu. Najavljuju se i novi HDZ-evi i SDA-ovi……

Kao prvo BiH bi se trebala zvati Bosna, jer jedino Bosna ima i povijesnu i suštinsku državotvornu podlogu. Hercegovina je pokrajina Bosne kroz najveći dio njene povijesti….. Stradao je i za sada bespovratno uništen b. GRAĐANIN….Niko se javno nije odrekao Memoranduma SANU, Islamske deklaracije o islamskoj naciji od Indokine do Peloponeza, odcjepljenja Republike Srpske i Hercegbosne…..Zna se da Vatikan vodi glavnu riječ kod katolika, Hilandar kod pravoslavaca i centri islamske moći (Saudijska Arabija, odnosno Teheran) kod muslimana…..I pojam ratnog zločinca je relativan. Za nekoga je Ante Gotovina zločinac, a za nekoga heroj. Isto je i sa Karadžićem, Mladićem ili Mušanom Topalovićem – Cacom. Da je pobijedio fašizam u II svjetskom ratu, svi komunisti i saveznici bi bili zločinci…. Ko će npr. suditi američkoj administraciji i obavještajnim službama? Ko Vatikanu za milionski pomor heretika? Ko stvarnim osnivačima Al Khaide, talibana, te drugih terorističkih organizacija?? Niko… Od nekada „sedme sile“, mediji su danas postali „prva sila“. Pogotovo mainstream holivudske produkcije i globalne mreže kao što su CNN i Al Jazeera…..  Odnosno, sve tri grupacije bi najradije od BiH napravila Šumadiju, Hrvatsko zagorje ili Saudiju.

Uloga SPC je identična ulozi ostalih vjerskih zajednica. Sve su one komandovane izvana i po crkvenom ustrojstvu, moraju slušati, a bogami iza svega su i ne tako mali novci, koji mnogo znače u ovolikoj besposlenosti i beznađu….. To je isto kao i sa talibanima. Onaj ko ih je podsticao i podupirao kad su mu trebali, taj ih je i diskreditovao i šikanirao, a onda i demokratski maltretirao u Guantanamima. Cijeli svijet zna o povezanosti porodice Bin Ladena i porodice Busha Seniora i Juniora….. Vehabije sigurno nije doveo Izetbegović, već ih je morao prihvatiti. Oni su dobar alibi za eufemizaciju svih zločna u BiH i za uglavnom kršćanski profiliranu čulnost zapadnog svijeta, ali i za rehabilitaciju četništva i ustaštva….. Zašto BiH nije podnijela tužbu protiv Hrvatske, koja je također (Bobetko u knjizi) izvršila agresiju na tzv. hrvatske dijelove BiH? Tako je međunarodno i interno dogovoreno….. Svi su zaboravili da je Izetbegović htio dati cijelu Hercegovinu Franji Tuđmanu (bio potpisan ugovor, a poništila ga međunarodna zajednica). Postoje snimci gdje Alija kaže „Pa Srbi moraju dobiti svoj dio BiH“, a „i Hrvati“. „Mi (Bošnjaci) ćemo imati centralni dio, malo veću državu, nego što je Slovenija“…. Da su brojne nacionalne vođe bili komunistički kadar, koji bez UDBE nikada ne bi bili direktori Sokola, Razvitka, da su mnogi čelnici sve tri konfesije bili saradnici UDBE? Njih nema u tim plavim knjigama, a mogli bismo nabrojati koliko hoćete.

Tu knjigu su i izdali oni, koji su radili u UDBI, kako bi sprali „ljagu“ sa sebe, kao današnji pravovjerni zaštitnici nacionalnih i vjerskih ineteresa. Čak u toj knjizi piše da neću da sarađujem i da sam nepouzdan, ali to niko ne pročita…. Tri godine je u bh medijima pisalo da sam agent CIA-e, NKVD-a, slovenske „SOVE“ itd. Nisam, niti sam bio. No, Yu nekada, a danas BH patriota sam iznad svega. Sarađivao bih i danas sa svakim ko stvarno čuva/brani moju CIJELU DOMOVINU. Ali takvog subjekta nema…..Pa vraćanje GRAĐANSKOG ustava je jedina opcija, za koju smo, bojim se, izgubili građansku masu…..Dodao bih i misli mog dalekog pretka (Pruščaka): najgori je vladar, koji se okruži bespogovornim poslušnicima i ulizicima, a najgori je intelektualac, onaj koji čuva leđa lošem vladaru….

Vaše javne tribine koje su vizuelno i tonski dostupne široj javnosti, ne ostavljaju mnoge ravnodušnim. Šta su njihova (javnih tribina) temeljna svrha i poruka?

Prof. dr. SPAHIĆ: Ja sam do sada održao na desetine sličnih predavanja i javnih tribina, a i napisao više knjiga. Temeljna poruka i svrha je u tome što smo mi u BiH politički potpuno nepismeni (i narod i političari) i što nismo u stanju od BiH napraviti DOMOVINU, ugodnu za život svim njenim GRAĐANIMA, od kojih se je oko 65% opredijelilo na referendumu 1992. za samostalnost DRŽAVE. Mi ni u normativnim aktima nemamo građanina, već tzv. tri konstitutivna naroda, tri nacije i tri različita jezika, te Ostale (oko pola miliona politički nepriznatih i ljudski poniženih, a riječ je o multietničkim i multikonfesionalnim). To je nonsens, uz sam naziv države „Bosna i Hercegovina“ (sa Federacijom Bosne i Hercegovine i Republikom srpskom), čime je Daytonskim sporazumom napravljena nakarada od države, koja ne može funkcionirati. Zamislite da se Srbija konstituiše kao „Srbija i Šumadija” (Timočka krajina i sl.), da ima Federaciju Srbije i Šumadije i Republiku Vojvodinu i tročlano/tronacionalno predsjedništvo, odnosno da je Hrvatska, Hrvatska i Slavonija (Istra i sl.) i da ima Federaciju Hrvatske i Slavonije i Republiku Dalmaciju i tročlano/tronacionalno predsjedništvo. S tim što je razlika između Dalmatinca i Slavonca, Šumadinca i Vojvođanina najmanje tri puta veća, od razlike između bosansko-hercegovačkog Jove, Ante i Sulejmana Filipovića.
Dakle, mi smo dio vanjskog projekta, u kojem je vjersko-nacionalna (a ne građanska!?) komponenta kod domaćih političara bila zacrtana kao jedina opcija, što otvara sumnju da smo ponovo eksperiment (kao i samoupravna Jugoslavija) huntintonovske vizije sukoba civilizacija.

Kakvu nam, zaista, Bosnu nude domaći političari i stranci i je li ona kao takva moguća?

Prof. dr. SPAHIĆ: Pa nude nam nemoguću zajedničku domovinu GRAĐANA, jer je već 22 godine u igri supremacija vjersko-nacionalnog i već su uzgojene brojne generacije, kojima je nacio-vjerska segregacija, čak i unutar sebe (npr. „Alijini Bošnjaci-muslimani protiv Silajdžičevih, selefije („novi muslimani“-Reis) protiv sunita hanefija), odnosno „Čovićevi“ –„pravi“, protiv Ljubićevih ili Jurišičevih „nepravih“ Hrvata-katolika ili pak „Dodikovi, protiv Ivanićevih ili Mihaljičinih Srba). Dva HDZ-a (nijedan nema prefiks „bh“, „Hrvatska stranka prava“, bez ikakvog bh. prefiksa, SDA, bez ikakva naznake da je riječ o bošnjačko-muslimanskoj (kojeg mesheba?!) stranci, slično kao i više „srpske“ nego demokratske stranke itd. Niti jedne prave građanske opcije nemamo. Čak je i SDP podijeljen na nekoliko opcija. Imamo na 3,5- 4 miliona stanovnika više stranaka nego ijedna zemlja na svijetu. Najavljuju se i novi HDZ-evi i SDA-ovi.
Umjesto koorijentacijske centripetalne sinhornizacije imamo dezorijentacijsku centrifugalnu opciju, gdje jedni vuku prema Zagrebu, drugi prema Beogradu, a treći prema islamskim zemljama, odakle su i komandovani. „Šok terapija“ osiromašenja i financijske ovisnosti država od MMF-a, odnosno međunarodnog financijskog kapitala (Naomi Klajn) je kod nas sprovedena do savršenstva. To se odnosi i na okruženje. Slovenija je npr. bila „prva među nejednakima“ u Jugoslaviji, a već sada ima oko 27 procenata nezaposlenih.

Kakva nam je Bosna potrebna i ima li šanse da takvu dožive barem neke generacije ispred nas? Šta je recept za nju?

Prof. dr. SPAHIĆ: Kao prvo BiH bi se trebala zvati Bosna, jer jedino Bosna ima i povijesnu i suštinsku državotvornu podlogu. Hercegovina je pokrajina Bosne kroz najveći dio njene povijesti. Neka mi neko kaže šta je u povijesti do Daytona u Bosni imalo srpski prefiks u državotvornom smislu? Ništa… To je isto da se u Makedoniji, Srbiji ili Hrvatskoj pojavi regija Bosanska sa prefiksom republike?!! Nonsens…
Recept za Bosnu (BiH) bi morao biti produkt domaće PAMETI i političke zrelosti, koja bi bila i međunarodni pregovarač i branitelj svojih interesa. No, već 22 godine paradržavne i državne institucije i političari u BiH služe interesima Zagreba, Beograda, Rijada i drugih vanjskih mecena, oličenih u institucijama tzv. Međunarodne zajednice, koje tolerišu očiglednu desekularizaciju države, legalizovani šovinizam, segregacije, pa i fašizam, uz rascvat militantnih grupacija, sve do postrojavanja četničkih formacija i terorističkih ispada tzv. Vehabija (Policijska stanica u Bugojnu, napad na Carevu džamiju, eksplozija u Fisu u Vitezu i sl.)

A čija je danas Bosna?


Prof. dr. SPAHIĆ:
Najmanje je Bosna (i Hercegovina) poštenih i rodoljubivih građana. To je BiH kriminogenih klanova, operacionaliziranih kroz prekobrojne uglavnom vjersko-nacionalne stranke. To je BiH kakva odgovara Srbiji, Hrvatskoj, nekim islamskih zemljama, odnosno BiH kakvu je zacrtala američka diplomacija Daytonskim sporazumom, koji je već 17 godina nedodirljiv, a neda BiH da stane na svoje noge. Naši i pošteni političari, čak kad bi i htjeli, ne mogu korjenito ništa promijeniti, a za sada i nema neke političke snage ( i da je ima, niko je neće ni financijski ni moralno podržati). Novaca ima uglavnom za bogomolje, koje niču kao gljive poslije kiše. BiH je zarobljena u tri vjersko-nacionalno obojene kriminogene i koruptivne hobotnice, koje njeguju trojno zlodjelo prema svome narodu i multilateralno jedni prema drugima. Stradao je i za sada bespovratno uništen bh GRAĐANIN. Jer kao građanin ili kao Ostali (Sejdić-Finci je najbolji primjer) ne možeš ostvariti ništa u državi gdje vlada partiokratija i gdje vodeće (opet nacio-vjerske) stranke drže kompletnu državnu infrastrukturu na prostorima gdje su vodeće. Njima nije stalo da zaživi PRAVNA država i jedina opcija im je strašenje jednih drugima i trojno potenciranje sopstevene ugroženosti. ŠTA BI NACIONALNO-VJERSKE STRANKE RADILE, AKO BI PREOVLADALA GRAĐANSKA OPCIJA KOD VEĆINE GRAĐANA. IZGUBILE BI MODUS VIVENDI I SVRSISHODNOST SVOGA POSTOJANJA??!. Njima je nužno i dalje proizvođenje međunacionalnih trvenja, kako bi se pojavljivali kao zaštitnici svojih vitalnih nacionalnih interesa i pljačkali primarno svoje vjersko-nacionalno stado…

Koji je i koliko dug put do zajedničke historije građana Bosne i Hercegovine i koja će se kao takva učiti u svim školama i na fakultetima u državi?

Prof. dr. SPAHIĆ: To je gotovo nemoguće. Mi smo u kulturno-komunikacijskom jazu sami sa sobom i sa vanjskim svijetom. Nacionalna koagulacija i strukturacija ovdje nije ni do danas završena. Veoma su izvjesni i slijedeći sukobi, kako bi se nastavilo tamo gdje se stalo u zadnjim ratovima i agresijama. Niko se javno nije odrekao Memoranduma SANU, Islamske deklaracije o islamskoj naciji od Indokine do Peloponeza, odcjepljenja Republike Srpske i Hercegbosne. Niko od vodećih stranaka (pa ni SDP) nije tražio da se neko očituje o prisustvu tuđih insignija u našoj jadnoj Državi na izdisaju, o prekobrojnoj izgradnji vjerskih objekata raznih novouvezenih šizmi, a neizgradnji novih industrijskih postrojenja. Čime će to rezultirati sa stanovišta budućnosti DOMOVINE BiH? Sve je kao normalno i sve logično vodi ka raspadu. To sigurno nije u interesu GRAĐANA, ali svedenih na religiju i nacione, koji su im (mentalnom agresijom i lobotomijom njihovih vjerskih i političkih vođa) u preferenciji vrijednosti postali važniji od DOMOVINE i svoje države. Što je i logično kod ljudi kojima je ugrađen antilogički silogizam u zaključivanju.

Kako vidite ulogu vjerskih zajednica u bh. društvu, kako u bliskoj prošlosti, tako i danas?

Prof. dr. SPAHIĆ: Glavni kamen razdora kroz povijest i danas jesu suprotstavljene vjerske profilacije etniteta (nacija je nešto drugo). Kod nas Srbin istovremeno znači pravoslavac, Hrvat i katolik su sinonimi, isto kao što su Bošnjaci i muslimani isto. Sve vodeće nacionalne stranke su nastale krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina po crkvama i džamijama. I ta personalna unija, koja je u koliziji sa sekularizmom, do danas je u igri. Zna se da Vatikan vodi glavnu riječ kod katolika, Hilandar kod pravoslavaca i centri islamske moći (Saudijska Arabija, odnosno Teheran) kod muslimana. A i ti centri moći su koordinirani i neizostavan su partner američkoj kao danas svjetski najdominantnijoj administraciji/ diplomaciji. A bez koje ne mogu ni centri financijske moći. Svijet je povezan i međusobno uslovljen. Ni SAD nisu samostalne i neovisne od najbogatijih (porodica). Politika bez vjere nikada nije mogla, ali ni vjera bez politike. Samo je razlika u tome kako je to upakovano i koliko je oku prosječnog građanina vidljivo i razumljivo.

Hoćete li komentirati ove dvije činjenice koje su po meni, složio se neko s tim ili ne, na određen način, indikativne: prvu, da je reis Cerić svojevremno primio nagradu od Kissingera, i drugu, da je biskup Komarica primio orden od Dodika a kojeg je, kao što je poznato, ustanovio ratni zločinac Karadžić?

Prof. dr. SPAHIĆ: Pa već ste samo potvrdili ono što sam rekao. I pojam ratnog zločinca je relativan. Za nekoga je Ante Gotovina zločinac, a za nekoga heroj. Isto je i sa Karadžićem, Mladićem ili Mušanom Topalovićem – Cacom. Da je pobijedio fašizam u II svjetskom ratu, svi komunisti i saveznici bi bili zločinci. Samo osuđeni ratni zločinci su uvijek bili „žrtveni jarci“ politika koje su zacrtali javnosti nevidljivi projektanti ratova i drugih zlodjela u povijesti čovječanstva. Ko će npr. suditi američkoj administraciji i obavještajnim službama? Ko Vatikanu za milionski pomor heretika? Ko stvarnim osnivačima Al Khaide, talibana, te drugih terorističkih organizacija?? Niko…Politika je u stvari jedan teatar (Theatar Strategy Edward Lutvack), proizvodjenje „nužnih iluzija“ (Noam Chomskog), proizvođenje istina i laži (Hana Arent), gdje po (doslovno filmskom) scenariju postoje režiseri, izabrane pozornice projektovanih prizora (scenografija i kostimografija), kasting junaka pozitivaca i negativaca, te katarzis u vidu međunarodnih sudova i osude glumaca, koji su već u startu dobili uloge negativaca, mislivši da rade dobro za svoj narod, svoju državu i sl. Meritum je uvijek na strani onih, koji su (jedini bili sposobni da) sve zamislili. „Um caruje, a snaga klade valja“, kaže naš Narod. I zeko je glavni u šumi, dok ne dođe lisica. Lisica je glavna, dok ne dođe vuk, a vuk je glavni dok ne dođe medvjed. No, svi su marginalni kad se pojavi lav ili tri lava sa špice Metro-Goldvin-Mayer. Mediji danas stvaraju parastvarnost, redefiniraju i prošlost, definiraju sadašnjost i trasiraju budućnost. Od nekada „sedme sile“, mediji su danas postali „prva sila“. Pogotovo mainstream Holivudske produkcije i globalne mreže kao što su CNN i Al Jazeera.

Kako vidite ulogu SPC-a u Bosni od 90-tih na ovamo?

Prof. dr. SPAHIĆ: Sam prefiks ortodoksnih i nekih protestanskih crkava označava da je u prvom planu nacionalna politika, pa tek onda vjersko-liturgijska djelatnost. SPC je, kao i katolička u Hrvata, u BiH iz vana profilirala srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest kod bh. katolika i bh. pravoslavaca (dovoljno je pročitati Načertanije, koje govori o Bošnjacima „naše vere“, Bošnjacima „katoličke i muhamedove vere“). Jedino islamizacija (samo) dijela Bošnjana/ Bošnjaka nije anulirala bošnjački prefiks, mada im je vjeru stavila u prvi plan. Mi danas imamo znatniji dio državljana BiH, koji su mentalno izvan njenih granica, jer ih kroz vjeronauk i odvojeno nacionalno obrazovanje odgajamo za život u susjednim ili dalekim islamskim zemljama. Odnosno, sve tri grupacije bi najradije od BiH napravila Šumadiju, Hrvatsko zagorje ili Saudiju. Uloga SPC je identična ulozi ostalih vjerskih zajednica. Sve su one komandovane iz vana i po crkvenom ustrojstvu, moraju slušati, a bogami iza svega su i ne mali novci, koji mnogo znače u ovolikoj besposlenosti i beznađu.

Kako ocjenjujete ulogu bh. medija danas u odnosu na zbivanja u zemlji oko nje i šta zamjerate emisiji “60 minuta”, naprimjer?

Prof. dr. SPAHIĆ: Da je riječ o ista tri koncepta, koji se međusobno hrane i ne vole javnost najbolji je dokaz da je Federalna TV „antisrpska“ (Dodik), „islamofobna“ (Reis) i „kroatofobna“ (Čović). Ono što smeta ontogenezi BiH jeste nejednak tretman lopovluka, tema i prešućivanja, kada je riječ o nacionalno-vjerskim konceptima, odnosno njihovim vođama. Dodik je neprimjerenom retorikom i „specijalnim“ tretmanom te Emisije postao ekstra-zvijezda, dok npr. bošnjački lideri nikada nisu istom terminologijom i istim nivoom interesovanja bili tako valorizovani. I za Čovića su upotrebljavane skaredne formulacije, a on nikada do sada, kao ni Dodik nije osuđen. Formulacije „Srbi su pobili toliko i toliko Bošnjaka“, a Bošnjaci toliko Hrvata i vice versa, su nedopustive. Ta emisija nikada nije predstavila realnost i faktografiju zločina unutar Bošnjaka u Abdićevoj Krajini?? Nikada nije napravila prilog o tome KO, ZAŠTO I SA KAKVIM CILJEM gradi ovolike džamije, te KO JE, ZAŠTO, KOJIM NOVCEM I SA KOJIM CILJEM U BiH doveo militantnije šizme? Možda je odgovor i u Kisindžerovom počasnom doktoratu za Reisa, odnosno najvišim priznanjem RS Komarici (uz prisustvo čelnika dva HDZ-a) od strane Dodika? Jer kad ja govorim kako su drugi pokvareni, to stvara lažnu iluziju da sam ja pošten. Pa mi smo (kao i drugi, samo na pogubniji način) samo igračke u rukama moćnika, u šta spadaju i mediji, koji su najskloniji profesionalnoj prostituciji. Posebno kad su već unaprijed obojeni vjerom i nacijom. Toga nisu pošteđeni i javni servisi, kada im željene podatke ad hominem dostave tuđe ili domaće tajne službe.

Ko je najodgovorniji za instaliranje vehabija u BiH, odnosno za posljedice čiji su oni uzrok?

Prof. dr. SPAHIĆ: To je isto kao i sa talibanima. Onaj ko ih je podsticao i podupirao kad su mu trebali, taj ih je i diskreditovao i šikanirao, a onda i demokratski maltretirao u Guantanamima. Cijeli svijet zna o povezanosti porodice Bin Ladena i porodice Busha Seniora i Juniora. To je potpuno logično za onoga ko zna šta je politika i međunarodni politički marketing. Vehabije sigurno nije doveo Izetbegović, već ih je morao prihvatiti. Oni su dobar alibi za eufemizaciju svih zločna u BiH i za uglavnom kršćanski profiliranu čulnost zapadnog svijeta, ali i za rehabilitaciju četništva i ustaštva. Mi mislimo da svjetsku politiku vode (a neko je mora voditi – najpametniji) laici. Pa neko mora ustrojiti i voditi 7 milijardi ljudi, a to ne ide bez ratova. Mi zaboravljamo da je cijela povijest sastavljena uglavnom iz ratova, velikih osvajanja, rušenja carstava, prekrajanja karata svijeta, mape naroda itd. Socijalni (i spontani i kreirani) naboji su pokretačka snaga. Kolonijalna osvajanja su takođe ratovi, etnocidi, urbicidi i genocidi. A tako se širilo i kršćanstvo i islam i svi svjetski pokreti. Svijet se i ne može ujediniti bez sukoba i bez zajedničkog neprijatelja, kojeg, ako ga nema, treba izmisliti. Zar globalizacija kao koncept nije pokušaj ostvarenja Hegelovog „apsolutnog uma“, odnosno svetoknjiškog zbližavanja svih pripadnika ljudskog roda, koji su jednaki pred Bogom??! Zar Zemlja kao planeta nije zajednička domovina svih živih bića, od kojih su ljudi u svom antropocentrizmu u prvom planu?? Zar „catolicus, catolica, catolicum“ ne znači „univerzalan/na/no?? Zar islam nije svjetska religija?? Stoga je smiješna naša kroatizacija, srbizacija i bošnjizacija Boga, Božijeg sina i poslanika? Muslimani u BiH misle da je Allah išta drugo osim arapska riječ za jednog Boga, kao što je to na italijanskom „Il Dio“. Neki moji studenti se uvrijede kad ima kažem da se i pravoslavni Arapi i Kopti mole Allahu, isto kao i katolici. Ne vjeruju. Pozdravljaju se na arapskom i misle da time izgrađuju svoj bošnjački i muslimanski identitet. To je isto da Hrvati grade identitet na italijanskim pozdravima, odnosno Srbi na njemačkom jeziku.

U reakcijama na Vaš nedavni nastup u Kaknju, naprimjer, naišao sam i na one gdje Vam spočitavaju da koristite termin “rat u Bosni i Hercegovini”. Zaista, da li se desio rat u našoj zemlji 92-95, ili je/su izvršena/e agresija/e na nju?

Prof. dr. SPAHIĆ: Zašto BiH nije podnijela tužbu protiv Hrvatske, koja je takodjer (Bobetko u knjizi) izvršila agresiju na tzv. „hrvatske dijelove BiH“? Tako je međunarodno i interno dogovoreno. JNA je bila regularna vojska na početku raspada Jugoslavije, a čuvala je teritorijalni integritet i suverenitet, te sve narode i narodnosti SFRJ. Što je nju kasnije Milošević iskoristio (ili naprijed planirao) za samo srpsku stvar i što se većina nesrpskog kadra (a to što su i generali i komandanti armija da ih ne spominjemo) okrenula svojoj naciji i napustila je, to je druga stvar. Niko ne vidi mentalnu agresiju unutar vjersko-nacionalnih korpusa, koja je prethodila stvarnoj vojnoj agresiji. Pa politika, koju su zacrtale nacio-vjerske stranke se i nije mogla sprovesti drugačije do zločinom nad civilima i genocidima, koji su nazvani „humano preseljenje naroda“ (Tuđman, Milošević, a prije Ćosić i Šešelj). Demografska karta BiH je bila isprepletena kao ćilim, a trebalo je napraviti etnički dominantne enklave, entitete. Dakle, vi protjerajte Hrvate iz srednje Bosne, a mi ćemo vama Bošnjake iz Hercegovine. Vi protjerajte Hrvate iz RS-a, a mi ćemo vama „Srbeke“ iz Hrvatske. Vi napustite Sarajevo, a nama pritjerajte bošnjačko-muslimanske Podrinjce. Svi su zaboravili da je Izetbegović htio dati cijelu Hercegovinu Franji Tuđmanu (bio potpisan ugovor, a poništila ga međunarodna zajednica). Postoje snimci, gdje Alija kaže „Pa Srbi moraju dobiti svoj dio BiH“, a „i Hrvati“. „Mi (Bošnjaci) ćemo imati centralni dio, malo veću državu, nego što je Slovenija“. U Islamskoj deklaraciji se i sada nalazi klauzula o šerijatizaciji prostora gdje su muslimani najbrojniji. Onda će vam odmah neko reći, pa to je samo kada se radi o religiji, a potpisnik Deklaracije je Izetbegović koji to (kao ni Načertanije kod Srba) nije napisao. Ali i do danas se SDA nije ogradila ni od Deklaracije, ni od Alijinih i Bakirovih posjeta Bočinji i salutiranja „Tekbir-Allahu egber“ (ispravno: ekber; naime, moj otac rahmetli, koji je bio imam, je onomad opominjao jednog mujezina Ferhadije džamije u Banja Luci kada bi taj učio “Allahu egber”, objašnjavajući da to u prijevodu znači “Allah je, neuzubillahi, prašina…”, a “Allahu ekber ”, što je ispravno, znači “Allah je velik”; eto, jedno slovo mijenja potpuno značenje jedne riječi, op. B.G..). Moje knjige niko ne čita. Već sam napisao da smo se ovaj put pobili zbog globalizacije. Da je svaki rat, u kojem se unutar sebe pobije stanovništvo jedne države nosi epitet građanskog rata, da je svaki rat u kojem se ruše bogomolje ima epitet vjerskog rata, da je rat u kojem bi kršćani ubili i Isusa i svih 12 apostola, kada bi vidjeli da su obrezani (a to se kobnih devedesetih radilo u BiH zbog identifikacije) anticivilizacijski, to je jasno. A kod nas je plus bio i ruralno-urbani rat (navala ruralnog stanovništva u gradove), rat organiziranih kriminalaca protiv civilnog stanovništva. I da, bila je i klasična agresija i Beograda i Zagreba, ali i MENTALNA nad muslimanima iz vana. Ona se do danas nastavlja neratnim metodama.

Bilo bi nekorektno i prema čitateljima pa, ako hoćete, i prema Vama, ne spomenuti “Plavu knjigu” u kojoj ste, navodno, evidentirani. Jeste li ili niste bili saradnik UDBE u ono vrijeme i kako na to gledate s ove vremenske distance?

Prof. dr. SPAHIĆ: Zar ljudima nije dovoljno da je Franjo Tuđman bio najmlađi Titov general i načelnik uprave KOS-a? Zar im nije dovoljno da je Nijaz Durakovć nedavno sahranjen u haremu Hadži Alibegove džamije, bio na čelu SKBiH? Da su brojne nacionalne vođe bili komunistički kadar, koji bez UDBE nikada ne bi bili direktori „Sokola“, „Razvitka“, da su mnogi čelnici sve tri konfesije bili saradnici UDBE? Njih nema u tim plavim knjigama, a mogli bismo nabrojati koliko hoćete. Tu knjigu su i izdali oni, koji su radili u UDBI, kako bi sprali „ljagu“ sa sebe, kao današnji pravovjerni zaštitnici nacionalnih i vjerskih inetersa. Čak u toj knjizi piše da neću da sarađujem i da sam nepouzdan, ali to niko ne pročita. Dovoljno je da npr. Čović kaže za nekoga da je „komunjara“ i taj je šikaniran za javne funkcije.
Bio sam 1981. involviran u jednu akciju lova („Komar) na brata iz one „terorističke“ skupine od 1972. g. Snimljen sam tonski u stanu kod mog pokojnog druga, dok je on po nalogu UDBE trebao da namami tog čovjeka. Bio sam kritičan prema nekim stvarima u tom sistemu, a bio sam asistent na FPN. Taj moj drug mi je rekao da mogu izgubiti posao i da je najbolje da njega prijavim (a On je čist pred sudom). To sam i uradio i niko zbog mene nije stradao. Zaštitio sam sebe. Bio sam, kao i mnoge moje kolege više puta na „informativnim razgovorima“ u vrijeme afere Šešelj. Čak sam i službeno, kao prodekan prisustvovao pretresu njegove kancelarije. Negdje se pojavilo da sam ga ja poslao u zatvor, što je nonsens. Danas, kome god hoćete možete prišiti bilo šta. Tri godine je u bh. medijima pisalo da sam agent CIA-e, NKVD-a, slovenske „SOVE“ itd. Nisam, niti sam bio. No, Yu nekada, a danas BH patriota sam iznad svega. Sarađivao bih i danas sa svakim ko stvarno čuva/brani moju CIJELU DOMOVINU. Ali takvog subjekta nema.

“UDBA NIJE SUDBA”, naslov je knjige jednog drugog Spahića, Mustafe-Mujkija. Želite li komentirati njegovu poruku u toj knjizi i u kojoj se, da podsjetim, fokusirao na imame čija su imena evidentirana u “Plavoj knjizi”?

Prof. dr. SPAHIĆ: Pa eto. Prije je UDBA sve kontrolisala. KO sada kontroliše i za koga? U zajedničkim službama, svako svome jatu referiše i za svakoga je neprijatelj onaj, ko nije Hrvat-katolik, Bošnjak-musliman, Srbin-pravoslavac po definiranoj matrici vodeće stranke. Čak se referiše i koliko je piva popio? Selami li se? Govori li hrvatski „staro/novogovor“, odnosno „je li se distancirao od velikosrpske politike i usudio išta progovoriti protiv srpskih samozabluda“. Evo, pitam se kome danas imami referišu i kome Reis (ako on sam nije dž.š. ili a.s., a tako se ponaša) referiše? Bilo bi dobro da referišu onima koji su protiv rušenja cjelovite GRAĐANSKE BiH, domovine SVIH NJENIH ŽITELJA. Oni upravo referišu (doušnici su) službama onih kojima baš ovakva BiH (bespravna, segregacijska i već podobro nabijena ratno-huškačkim nabojima) odgovara. U čemu je razlika, gospodine Prezimenjače? Da li danas IVZ (kao i Nadbiskupija i Mitropolija) štite državnu bezbijednost BiH, ili njeno potpuno rastakanje i nestajanje sa mape država? Zašto se ne ograđujete od vrijeđanja Poslanikove (a.s.) djece, koja su po formulacijama iz vaših krugova „isfrustrirana kopilad iz mješovitih brakova, koje je šejtan opsjeo“? Što ne kažete, koje je vjere bila prva Poslanikova žena, a šta je bio njen brat? Što vam nije žao što ste „prodali“ na desetine hiljada „mješovitih“/ Ostalih, a nije vam mrsko što pravi Bošnjaci postaju Abu Hamze (Onaj prvi Lionel Dumon??) i šest Alžiraca, protjeranih iz svojih zemalja. Opet je i ovdje priča o zeki, lisici, vuku, medi i lavu.

Putem jedne od društvenih mreža dešava se akcija sa osnovnim zahtjevom da se vrati u život derogirani Ustav RBiH. Šta Vi mislite o toj akciji?

Prof. dr. SPAHIĆ: Pa vraćanje GRAĐANSKOG ustava je jedina opcija, za koju smo, bojim se, izgubili građansku masu. Veliki procenat i običnih ljudi je, uz stradanje, i profitirao bespravnim zauzimanjem tuđih stanova, doseljenjem u glavne i veće gradove, a posebno iseljeništvom i već se postepeno adaptirao na nove sredine. Ko će se (osim staraca) vratiti u devastirane i etnički očišćene krajeve, gdje nema nikakve perspektive? Mi imamo i etnički čiste gradove i sela, koja zbog vitalnog nacionalnog interesa propadaju i umiru. Neka Srbi odu u Ljubinje, neka Hrvati odu u Posavinu, neka Bošnjaci odu u Podrinje, osim Goražda. Ostavrio se plan svjetskih arhitekata i domaćih izdajnika.

BiH nema jedinstvenu i objektivnu zajedničku priču (istoriju) ni o prošlosti (koju svi negiraju), ni o sadašnjosti, a kamoli o budućnosti. Svi očekuju pomoć izvana. Nekoliko milijardi dolazi kao pomoć nezaposlenim rođacima iz inostranstva. 50% nezaposlenih, školstvo od predškolskog do fakulteta i magisterija i doktorata (čast izuzecima) katastrofa. Kadrovska politika je stranačko-poslušnička, nepotistička kao prevlađujuća. Mladi, posebno pametni i ambiciozni odlaze, jer nemaju šanse za kreativno ispoljavanje. Kulturne institucije (osim vjerskih) od kapitalne važnosti propadaju. Izuzetna i autohtona kulturna baština devastirana, ako nije mogla pod samo svoj nacionalni okvir. Nikoga ne zanima preturska BiH, neke samo Turska, a neke samo „austrougarska“ ili „srpskorepublička“. ..

No, prevareni borci sve tri vojske (nacije, religije) su se prvi put ujedinili u štrajku/mirnom protestu pred Skupštinom, sada, marta 2012. Jednog dana će ovom (dobrom) bosansko-hercegovačkom narodu „puknuti film“ i svi će morati izaći na ulice, da ih bije njihova policija, kao što je i Srbe u Beogradu Miloševićeva. Iako je on rekao Srbima na Kosovu „Vas niko ne smije da bije“, osim Ja i moja policija. Naš narod je davno znao da se „ne treba bojati zla tuđega, nego zla domaćega“.

I da zaključim, odgovorom na prvo pitanje. Ona moja javna trbina je don-kihotovski pokušaj da bh populaciji, koja to zaslužuje, otvorim oči i uši; da gledaju i vide, slušaju i čuju svojim očima i ušima kako ih varaju, međusobno svađaju i pljačkaju, i baš na tome se bogate „zaštitnici njihovih vitalnih nacionalnih“ i vjerskih interesa, ali u interesu sopstvenog boljitka. Kada sam pristao da se to (netaknuto, ali već selektivno prekrajaju i objavljuju) pusti na yutube, htio sam još jednom vidjeti ima li ikakve šanse za zajedničku bh priču svih ili većine njenih Žitelja.

Velika većina reakcija je pozitivna i to iz svih korpusa, naročito kod dijaspore. Trojno ustrojeni dušebrižnici se hvataju samo za lapsus lingvae, na kritike njihovog koncepta i njihovih vođa. Cjelina ih i ne zanima, a kamoli činjenice, koje samo idu u prilog sretne i samoreproduktivne DRŽAVE BiH. Svetoknjiška apokalipsa za BiH se približava, na očigled svjetske i domaće javnosti, a mnogi intelektualci i slobodomisleći ljudi sve to znaju i ne smiju (kao ja budala?!) to javno reći. Meni je utjeha da je građanska hrabrost i suprotstavljanje lošim vladarima najveća ljudska vrlina i po Božijem poslaniku (hadis) i po Božijem sinu – Isaiji pejgamberu a.s. (ovdje mi moj svjetonazor nalaže intervenciju,  što ne znači da spočitavam ikome njegov svjetonazor, ne daj Bože, pa ni svome sagovorniku: naime, mi, muslimani, čvrsto vjerujemo da Allah dž.š. niti je rodio niti je rođen, pa prema tome Isaa a.s. je samo Božji rob i Božji poslanik, kao  što su i ostali…,op. B.G. ).

Dodao bih i misli mog dalekog pretka (Pruščaka): najgori je vladar, koji se okruži bespogovornim poslušnicima i ulizicima, a najgori je intelektualac, onaj koji čuva leđa lošem vladaru. Naravno, ovo uopće nema sličnosti sa našim gospodarima sudbine i šutećim tzv. intelektualcima, koji kao dr. Politologije i ministar obrazovanja (Suljagić) jednom hudbom mogu biti osuđeni na smrt. I ja sam (osim spiska udbaša-čuvara Jugoslavije) i na listi „islamofoba“, „kroatofoba“ i „srbima ubačen turski trojanski konj“. To najbolje potvrđuje moju priču, izazvanu isključivo filantropijom i bh. patroitizmom. Izdajice Domovine, lopovi i kriminalci ne žele niti cjelovitu, a još manje pravnu državu građana. Naravno, ja sam sada predmet opservacije sve tri (prividno ujedinjenih u jednu) obavještajne službe-UDBE, kao i vanjskih susjednih i nesusjednih inteligent service-a. Jer pokušavam da raskrinkam međunarodno-domaći zločin najprije protiv žitelja BiH, a onda protiv njihove domovine i države koja bi se logički jedino trebala zvati Bosna GRAĐANA, srpsko-hrvatsko-bošnjačkog etniteta i svih religija i konfesija u njoj, gdje bez ikakvog problema (sasvim dovoljno) jedan ali toga vrijedan predsjednik može biti i Sejdić i Finci.

A šta će onda biti sa plaćenim zaštitnicima vitalnih nacionalnih interesa, gdje jedni bez drugih (kao nerazdvojne trojke) ne mogu i dalje „šupljirati“, strašiti i pljačkati i (primarno tzv. svoj) narod i državu.

(Razgovarao, Bedrudin Gušić)

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress