Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju: Muhamed Latić – „The Last Location“

altMuhamede, prije nego uđemo u ozbiljniji razgovor, za početak upoznaj nas sa „The Last Location“ i reci nam ono nešto više od onoga što smo gledali u jednom od TV Reality Show-a?

  • Band „The Last Location“ broji pet članova: Dino Džihic (vokal), Ahmed Latić (bass),  Edin Mucić (klavijature), Adnan Teskeređić (bubanj) i naravno moja malenkost na gitari. Band je mijenjao mnogo članova, ali evo ovo je ekipa 2012. Mi smo relativno mlada ekipa, ali sa mnogo iskustva, jer prve koncerte počinjemo već sa 14 godina kada sve to kreće u veliku avanturu koja traje i danas. Ono što je šira javnost mogla vidjeti na popularnom Ratu bendova je zapravo jedan dio onoga što mi radimo s tim da je ipak bilo riječ o show programu, ali mi smo nastojali iz sedmice u sedmicu da što više približimo naš rad široj javnosti. Iz ove perspektive vidim da je to bio svojevrsni breaktrough i da je dosta pomoglo u onoj osnovnoj promociji banda u cijelom regionu. Mi smo i prije takvih projekata naravno svirali, prvo kao suport bandovima kao Dubioza, Skroz, itd. onda dalje sami  na raznim festivalima u regionu i Europi. 2008 smo predstavljali državu na Bienallu mladih u Italiji gdje je svaka država Europe slala svoj band, muzičare itd. i moram reći da smo sigurno na način na koji naša država i zaslužuje nju i predstavljali naravno najbolje što smo mogli, i tu smo zapravo i sami uvidjeli da ni u jednom smislu ne zaostajemo za našim kolegama iz Europe i da imamo kvalitet i to je svakako značajno iskustvo za nas.

Ti i brat ste u bendu koji ima prefiks “progresiv rock”, znam da te možda to i nervira i da ti smeta, ali raditi intervju s tobom, a ne spomenuti da si ti sin čovjeka koji je napisao najljepše poslijeratne ilahije u BiH bilo bi bezveze. Pitanje glasi: koliko pomaže, odnosno koliko odmaže to što si sin Džemaludina Latića?

  • Meni to ne smeta, naprotiv mnogo sam ponosan na ono što mi je otac postigao u životu. Generalno nema tu  ništa  mitsko. Vrlo prosta stvar, dolazim iz umjetničke porodice, a ja sam svoju umjetnost, tj.muziku koju radim sam birao  i to je to.

Kad smo razgovarali na Radiju Federacije našu priču smo prekidali muzičkim numerama i sve su bile na engleskom jeziku, ima li neki poseban razlog zašto je to tako?

  • To je bio zadnji EP koji smo radili i on je bio na engleskom, malo ljudi zna da smo mi sa pjesmom „Jedan znak“ napravili veliki uspjeh u smislu koliko je ta pjesma bila slušana i puštana po radio stanicama. Radimo paralelno na oba jezika i upravo prošle sedmice smo snimili singl na bosanskom, mogu već reći da je hit single. Razlog što radimo i na engleskom je vrlo prost, na taj način imamo generalno širu publiku koja prelazi granice našeg govornog područja.

Bend je već “vani” izbacio neke pjesme u vidu “EP-a”, znam da intenzivno radite i snimate u studiju, kada bi se konačno mogao očekivati zvanični CD?

  • Mi smo  zapravo naš prvi album uradili sa 16 godina u studiju gosp. Nedima Babovića, to je nama jedno od najdražih iskustava u studiju, jer smo prvi put profesionalno snimali. Nakon toga smo radili EP verzije, a danas mi već imamo materijal za novi  album u suštini, istina mi konstantno radimo, snimamo, sviramo. Ne radimo na način da snimamo, recimo, 10 pjesama za album i da odmah to izdajemo, onako nastojimo što više da „capture“ tu energiju u ovim produktivnim godinama i onda polahko vidmo kako se to sve razvija i tek onda objavljujemo. Mnogo nam je važno da se band razvija u pravom smjeru, da ne podlegne „niskim strastima“ u muzičkom smislu, da zaista to što radimo ima pravu vrijednost u poredbi sa svjetskim kriterijima. Teško je govoriti o klasičnom  izdavanju albuma, jer danas i diskografija ima drugačiji koncept itd. Uglavnom, radi se i čuče se.

Na tvom Facebook profilu vidio sam poziv za neko MTV glasanje, o čemu se radi?

  • To je zapravo jedan interesantan projekat MTV Adrie, MTV band 2012. Između ostalih tu je i „The Last Location“,  pa onako skromno pozivam javnost da nas podrže. Naše iskustvo sa MTV-a datira još iz 2008. kada smo poslije koncerta u Italji, o kojem sam prethodno govorio, od svih bendova odabrani da radimo MTV special za MTV IT.

Maloprije smo konstantovali da intenzivno radite na snimanju novih pjesama, intresantno je da bez obzira što nemate iza sebe izdat CD ipak ste puno svirali, kako širom Balkana, tako i u Evropi. Poseban kuriozitet u cijeloj priči je podatak da radite i sa Gremijem nagrađivanim producentom Carmen Rizzo, šta će se izroditi iz te saradnje?

  • Carmen je radio na našem zadnjem EP-u što je za nas bilo veliko iskustvo s obzirom da je on radio sa Coldpay, Seal itd. Na jedan način usmjerio nas je u smislu zvuka, na koji način bismo to trebali uraditi itd. i nekako poslije te suradnje i band ozbiljnije zvuči, tu smo mnogo naučili i to je jako bitna stvar, da pravilno učimo.
Proudly powered by WordPress