Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova snimanja i osvjetljenje u tunelima

altKrajem aprila Fondacija će biti domaćin internacionalnom timu stručnjaka iz Hrvatske, Italije,  Srbije i BiH koji će vršiti detajna snimanja elektromagnetnih i ultrazvučnih fenomena na vrhu Bosanske piramide Sunca i u Podzemnom labirintu Ravne. Tim predvodi fizičar dr. Slobodan Mizdrak, a s njim je i još nekoliko učesnika Druge međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida: dr.sc. Paolo Debertolis, dr. Lucia Krasovec, dr. Ricardo Brett, ing. Goran Marjanović i mr.sc. Davor Jadrijević. Ovaj događaj će zabilježiti i nekoliko TV ekipa.
Tokom marta i aprila izvršene su sve pripreme da se Podzemni labirint Ravne kvalitetno osvijetli u skladu sa važećim zakonskim normama i sigurnosnim standardima. Ovlaštena projektantska kuća napravila je projekt, a certificirana firma za instalacije završava svoj dio posla u ovom kompleksu prahistorijskih tunela i prostorija.
S obzirom na visok procenat vlage u tunelima korišten je PP0 kabel s dvostrukom izolacijom. U krivinama je instalirano gibljivo zaštitno crijevo. Ove arheološke sezone će stotine neonskih cijevi u odgovarajućim zaštitnim tijelima osvjetljavati podzemne tunele za hiljade istraživača, turista, volontera i medija. Ovaj projekt Fondacija je realizirala uz podršku Ministarstva turizma Federacije BiH, organizacije World Vision, termoelektrane Kakanj i Turističke zajednice ZDK.

Proudly powered by WordPress