Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Kraljevoj Sutjesci promovisan film Ilhana Dervovića “Osjećam se k'o da sam u raju”

altU Kraljevoj Sutjesci je 20. i 21. aprila 2012. godine održan I Ornitofestival u BiH. Organizator Festivala je Ornitološko društvo „Naše ptice“, a sponzori su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Općina Kakanj, EuroNatur, Mava fondacija, Fondacija Visoki, Kakanj cement i Astra sat.

Na svečanom otvaranju govorili su Dražen Kotrošan, predsjednik OD „Naše ptice“, Fadil Medić u ime Općine Kakanj, te Mehmed Cero iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji je oficijelno i otvorio festival.

Tokom prvog dana festivala učesnici su imali priliku prisustvovati seminaru „Ptice i turizam“ i promociji filma „Osjećam se k'o da sam u raju“ autora Ilhana Dervovića.

Drugog dana posjetilli su močvaru Bistrik, te arheloški lokalitet srednjovjekovnog dvora bosanskih kraljeva, Franjevački samostan, najstariju džamiju u BiH i Dusperovu kuću u Kraljevoj Sutjesci. Nakon posjete organizovan je Ornitosajam na kojem su gosti predstavili svoj rad, publikacije i aktivnosti. Nakon toga otvorena je izložba „Ptice močvare Bistrik“ autora Drocić, Narcisa i Sumeje.

Pored domaćih posjetilaca i organizatora, na festivalu su učestvovali gosti iz Hrvatske (PP Lonjsko polje, Crvena tipka), Srbije (Pokret gorana Sremska Mitrovica-SRP Zasavica) i Slovenije (DOPPS), Njemačke (EuroNatur), te iz BiH (NVO Most i NP Kozara).

(www.ptice.ba)

Proudly powered by WordPress