Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vispak u znaku broja 40

alt
Kompanija Vispak iz Visokog slavi četrdeset godina uspješnog rada svečanom akademijom koja će se održati u prostorijama Bošnjačkog instituta, u petak, 27. aprila sa početkom u 15.00 sati. Nakon zvaničnog dijela svečanosti bit će održana i izložba fotografija na temu “Četrdeset”, sa proglašenjem najboljih radova i dodjelom nagrada.  Proslava se nastavlja prijemom u hotelu “Europa” u 17.00 sati. 

Prisutnima će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, direktor Vispaka Rusmir Hrvić, kao i drugi visoki dužnosnici. Akademiji će također prisustvovati članovi diplomatskog kora, predstavnici medija, delegacije najvećih BiH i regionalnih kompanija i drugi gosti. Program će voditi poznati glumac Enis Bešlagić.

Vispak Visoko je dio AS Group. Grupaciju sa sjedištem u Jelahu čine AS, Vispak, Kent, Napredak i Vemal. AS group zapošljava blizu 1000 radnika i pod svojim okriljem vodi brendove kao što su Master, Kent i Zlatna džezva.

Vispak d.d. je osnovan  7. aprila 1972. godine u Visokom, kao sastavni dio Veleprometa, jednog od najvećih tadašnjih trgovačkih lanaca u bivšoj Jugoslaviji.  Iste godine počela je i proizvodnja Zlatne džezve, najpoznatijeg branda ove kompanije. Dvije godine kasnije uslijedilo je pokretanje proizvodnje Vispakove Espresso kafe, a potom i pakovanje čaja na tada najsavremenijim IMA mašinama. Prelaskom pogona u novu zgradu 1980. godine instalirane su nove linije za pakovanje kafe, snack i praškastih proizvoda, te začina i dodataka jelima. Slijedi podizanje brandova kao što su “Stampi”, “Čoko milk” i “Club”. Poseban osvrt zaslužuje i razvoj proizvodnog programa Bosanske kuhinje i Tajne, kao najnovijeg Vispakovog brenda.

Vispak danas zapošljava 180 radnika i izvozi svoje proizvode na četiri kontinenta. Vispak je vlasnik četiri certifikata za sigurnost hrane i upravljanje kvalitetom: ISO 9001:2008, HACCP, HALAL, te certifikata za organske proizvode KRAV.

Vispak je 2005. godine dobio i certifikat Guinnessove knjiga rekorda tako što je u Mostaru ispečena i popijena kafa iz najveće džezve na svijetu.

U decembru 2010. godine Vispak je kupovinom većinskog paketa dionica postao sastavnim dijelom AS Group iz Jelaha. AS Group u svom proizvodnom portfoliju ima 400 proizvoda, zapošljava oko 900 radnika i vlasnik je brandova kao što su Master, Kent, Zlatna džezva i Espresso.

Proudly powered by WordPress