Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Gradska pustahija za 1.maj

altBez obzira na katastrofalan zvanični podatak od 543.647 nezaposlenih u BiH, Prvi maj kao praznik rada u cijeloj BiH, pa tako i u Visokom obilježava se kao u ona najbolja vremena proleterijata. Da je tako potvrđuje i 18 fotografija koje ne napravio naš saradnik Goran Čakić danas u 15.00 sati na kojima je vidljivo da je Visoko danas potpuno prazno i podsjeća na grad duhova.

Oni koji već godinama pokušavaju guzici nabiti nivo pričama kako im je bilo bezveze za 1. maj u Makarskoj, Dubrovniku, Istanbulu ili negdje drugo izvan granica BiH vjerovatno su opet otišli na slične lokacije pokušavajući tako potisnuti godinama nagomilavane komplekse nastajale iz raznih razloga, od mjesta odrastanja preko načina odrastanja do nevaloriziranja vlastite umišljene subjektivne veličine koju okolina ne prepoznaje.

Drugi su opet pribjegli tradiocionalnim metodama koje se baštine zadnjih 50 godina i koje su svojstvene našem folkloru nastalom iz borbe proleterijata za svoja prava, pa tako još uvijek nesigurni da li će uopšte sutra doći na posao i potpuno neinformisani o svojim radničkim pravima i Ugovorima o radu ipak su našli prostora da svakodnevni stres anuliraju određenom količinom konvertibilnih maraka pretvorenih u ćevape, piletinu, teletinu ili u najboljem slučaju ražanj i na njemu kompletno janje uz popratne etanolske sadržaje, prije svega ilustrovane u pivama klipačama.

Sutra je novi dan i nova nafaka, danas je kako jest i svi su na trenutak pobjegli od visočke svakodnevnice i stresa negdje izvan Visokog, a Visoko ja za to vrijeme izgledalo kao na slikama Gorana Čakića.altaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltalt

Proudly powered by WordPress