Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naš kolumnista promoviše knjigu o brčanskim zločinima

altU petak 4. maja u 18h u brčanskoj zgradi Islahijjet u organizaciji Dani bošnjačke culture Brčko 2012. bit će promovisana knjiga „Taj maj '92” autora i našeg kolumniste Edvina Kanke Ćudića. Tema knjige je mjesec maj 1992. godine u Brčkom, ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine: Prijedoru, Vlasenici, Višegradu i Foči. Ćudić u knjizi uzima žrtvu-svoga oca Edhema (Ekrema) Ćudića i optuženog haškog ratnog zločinca Gorana Jelisića poznatijeg kao Srpskog Adolfa. Pored toga u knjizi se nalaze serijali intervjua autora sa istraživačem genocida Irenom Antić, te fotografom i novinaroma Rona Havivom koji je uspio slikati Gorana Jelisića i ubistva Muharema Ahmetovića i Huseina Krše u maju 1992. godine.

Edvin Kanka Ćudić za Visoko.co.ba ističe: “Moja prva knjiga koja će sigurno biti i zvanični početak onoga čime se bavim već neko vrijeme a to su ratni zločini i genocide u Bosni, ali i u svijetu.”

Miloš Urošević, promotor i predstavnik pokreta Žene u crnom, povodom promocije za Visoko.co.ba kaže: “Tišina poricanja je još jednom razbijena i još jednom, nema opravdanja riječima: nismo znali.”

Istraživač genocida iz Sarajeva i novinarka Federalne radio-televizije BiH Irena Antić ovom prilikom izjavljuje: “Značajno je i vrijedno pažnje da baš uz obilježavanje 20. godišnjice stradanja brčanskih Bošnjaka i Hrvata, etničkog čišćenja i ubijanja grada svjetlo dana ugleda jedna ovakva knjiga koja kroz ličnu tragediju koju na papir stavlja autor oslikava ustvari i tragediju njegovih sugrađana, sunarodnjaka, tragediju i patnju kroz koju su prošli gotovo svi gradovi u BiH. Važno je da je autor knjige jedan mladi čovjek, što daje nadu i garanciju da nećemo dozvoliti zaborav; važno je da se knjiga promovira baš u gradu u kojem je počinjen zločin; u gradu u kojem mnogi koji su zločine činili pokušavaju nametnuti taj zaborav; u gradu u kojem većina Edvinovih vršnjaka srpske nacionalnosti ne zna šta su tog maja 92. činili ili o čemu su ćutali njihovi očevi. Prva Edvinova knjiga je i argument za nastavak njegovog istraživanja i traganja za pravdom.”

Knjiga Edvina Kanke Ćudića će biti još jedna u nizu knjiga koje će opomenuti na genocid  i zločine koji su počinjeni u ime srpskog naroda u period 1992-1995. godine, koja ima za cilj pomirenje i rasvjetljavanje zločina kojima će se pravda uputiti na pravi put.  Koliko će ona zaista imati uticaja na pomirenje i suživot sa srpskim narodom koji još uvijek odbija priznati zločine u ovom gradu, pokazat će i ova knjiga, kao i plakati koji su oblijepili Brčko district BiH.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress