Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Prof.dr. Fahira Fejzić – Čengić “Važno je znati očuvati uspomene”

alt„Život za vrijeme agresije na RBiH” i „Košmar” su izložbe koje su danas otvorene u zgradi Zavičajnog muzeja u Visokom u povodu obilježavanja dvadesetogodišnjice početka otpora agresiji.  Osnovna poruka izloženih predmeta i umjetničkih fotografija je podsjećanje na ratni period i život kojim se živjelo u Visokom i BiH. Koautori izložbe predmeta iz rata su Senad J. Hodović, prof. Đenana Ganić i prof. Mubera Pulo.

„Ovdje danas započinju svoj izložbeni život te malobrojne ali dragocjene konzerve, ti jadi rata svjedoci da je jednom sve to bila naša  sudbina. Nažalost brzo smo je batalili, brzo zaboravili, brzo bacili kao zmija košuljicu. Jer nas je bilo strah, jer smo bili izmučeni. Ali kako se život buni protiv smrti, tako nastajanje hoće prevladati nestajanje i dobro je znati se uspraviti i znati zaboraviti strahotu i tragediju, smrt i krv, ali je važno znati očuvati uspomene.” – ovim se riječima prisutnima obratila promotorica izložbe prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić.

Ističući kako je izložba namjenjena našoj djeci koja u školama ne uče o agresiji na BiH, koautor izložbe Senad J. Hodović je istakao i da je ova izložba potrebna i nama koji smo preživjeli posljednji rat, da se podsjetimo:

„I mi smo krivi štoa naša djeca ne znaju puno o herojskoj borbi, borbi golorukog bosanskog čovjeka protiv jedne takve jake vojske i onih koji su nas izdali iz naše Bosne. Ovo je izložba za nas koji smo bili ovdje – čini se da zaboravljamo strašno brzo  i da se ponašamo komotno prema onome što je bilo i onome što dolazi” – istakao je između ostalog Hodović.

Izložba će biti otvorena do 17.maja 2012.g.

{joomplucat:499 limit=26|columns=3}

Proudly powered by WordPress