Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prijateljska utakmica kadeta Bosne-Prevent i Franjevačke gimnazije

altPrva rukometna utakmica u Visokom odigrana je maja 1954. godine. Istina, prije ove bilo je nekoliko “pripremnih” sa Garnizonom Visoko i učenicima Franjevačke klasične gimnazije. Naime, u ljetopisu Gimnazije stoji zapisano da je prva službena rukometna utakmica odigrana u Visokom 9. maja 1954, na Dan pobjede nad fažizmom, između Mladosti iz Visokog (prvo ime današnjeg RK “Bosna” Visoko) i Elana, Sportskog društva Druge sarajevske gimnazije (iz ovog sportskog društva ponikao je RK “Mlada Bosna”, kasnije RK “Željezničar” Sarajevo).

Tog dana prepuno gledalište školske omladine ispred Franjevačke gimnazije bilo je svjedokom rađanja novog sporta u Visokom. Ostaje zanimljivost da su na toj utakmici prodate tri ulaznice, sa prihodom od 90 dinara, a kupili su ih Salem Oruč Nane, Rešad Smajlović Arneri i Asim Hajrić Kriks. Iako poraženi rezultatom 9:25, kao pobjednici izašli su iz ovog historijskog susreta oni koji su nastupili za “Mladost”, a to su: Malić, Handžić, Vuković, Simonović, Mojsilović, Ostojić, Bonić, Đokić, Perenda, Vulić i Protuđer, sa trenerom, nastavnikom Semić Feridom.

Logično je da su za prve početke bile vezane brojne revijalne i prijateljske utakmice. Ali, prvo oficijelno takmičenje je došlo već 1955. godine. “Mladost”, kao predstavnik visočkog sreza, organizirala je polufinalni turnir za prvaka Bosne i Hercegovine uz učeće još klubova: “Zenica”, te sarajevskih “Mlada Bosna”i “Sloga”. Interesnatno, ovaj turnir je organiziran na travnatom nogometnom terenu Gradskog stadiona u Visokom (Stadion “7. april” ,sada “Luke”). Rukometno igralište je bilo označeno uz liniju prema glavnoj tribini, odakle su se mogle posmatrati ove kvalifikacione utakmice.

U povodu velikog jubileja visočkog rukometa, na 58. godišnjicu prve utakmice, 9. maja 2012.u 17.00 sati, na rukometnom igralištu Franjevačke gimanzije na Stanici, gdje se i “rodio” visočki rukomet, odigrat će se utakmica kadetskih selekcija RK “Bosna-Prevent” i Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Sedam dana kasnije gosti rukometne sekcije Franjevačke klasične gimnazije bit će Rukometni klub “Bosna-Veterani” iz Visokog.

(Saopštenje iz Rukometnog kluba “Bosna-Veterani” Visoko)

Proudly powered by WordPress