Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent uskoro pokriva ulicu Alije Izetbegovića besplatnim wirelessom

altVisoko će se zahvlajujući kompaniji Prevent uskoro pridružiti  gradovima širom svijeta koji nude svojim građanima, studentima, poslovnim ljudima i turistima besplatni bežični internet. Pomenuti projekat se intenzivno priprema, a za početak će ulica Alije Izetbegovića u Visokom biti “pokrivena” wirelessom. Uređej za korištenje wireless interneta bit će postavljen na mjestu sadašnjeg Preventovog displaya, u zgradi preko puta općine Visoko.

Sa razvojem novih tehnologija u Visokom ovo je bio očekivani slijed događaja, možda smo očekivali da nam to upriliči jednoobrazna vlast u proteklih 8 godina ili ovi koji se grčevito pripremaju za pozicije u narednoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Međutim, umjesto njihovih političkih poena iste na konto društvene odgovornosti uzima kompanija Prevent.

„Visoko Wireless City“ je zamišljen kao besplatna usluga svim ljudima, u prvom redu mladima, đacima, studentima i naravno turistima, kojima je pristup Internetu potreban za edukaciju, posao, pretraživanje ili za provjeru maila. U prvoj testnoj fazi signalom će biti obuhvaćeno uže gradsko jezgro.

Mreža će raditi po standardu koji imaju skoro svi uređaji i svi korisnici koji imaju PDA uređaje, mobilne aparate i laptope sa mrežnom karticom i mogu koristiti bežični Internet.

Visoko se zahvaljujući Preventu na ovaj način pridružuje gradovima u BiH kao što su Tuzla i Banja Luka, kao i mnogim drugim svjetskim metropolama gdje je ovo odavno normalna pojava.

Proudly powered by WordPress