Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Učenici OŠ Kulin ban imali zapažen nastup

alt„Veselo povrće” – predstava učenika četvrtog razreda OŠ Kulin ban iz Visokog imala je zapažen nastup na 15. Festivalu dječijeg teatra koji je ovog vikenda održan u Gračanici.

Četrnaest učenika u pratnji roditelja i učiteljice Fikrete Čardaklija bili su jedina grupa iz Visokog koja je, po prvi put, učestvovala na ovom festivalu. Iako su bili među najmlađim učesnicima – svojom glumom i igrom izazvali su pozitivne reakcije publike u sali BKC u Gračanici. Gromoglasan aplauz i pohvale koje su dobili nakon igranja zanimljive predstave – ohrabrili su ove desetogodišnjake kojima je ovo bio prvi izlazak pred publiku van njihove osnovne škole. Kao pravi mali profesionalci – hrabro i bez treme pokazali su svoje vještine – što je publika i nagradila ovacijama i aplauzom. Na festivalu su učestvovale brojne teatarske grupe iz više gradova BiH, koji imaju puno iskustva na ovakvim događajima – pa je bilo i veoma hrabro stati pored njih na ovom festivalu. Dodatna nagrada mališanima iz Visokog bile su i pohvale žirija za njihovu istrajnost i uloženo vrijeme i trud, pored svih školskih obaveza  i uslova u kojima su pripremali predstavu. Posebno su zanimljivi bili njihovi kostimi, napravljeni u obliku povrća – vjerodostojno pokazujući izgled paradajza, krompira, paprike…

Uspjeh učenika OŠ Kulin ban na ovom festivalu, trebao bi  biti poticaj i drugima kako bi se ohrabrili i učestvovaliu na ovom i drugim festivalima.

Festival dječijeg teatra  u Gračanici ima tradiciju dugu 30 godina i jedini je ove vrste u BiH.

Festival je organizovao Bosanski kulturni centar Gračanica uz podršku Općine Gračanica, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Federalnog ministarstva kulture i sporta, te Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti. Stručnu podršku organizaciji Festivala BKC-u Gračanica pruža Centar za dramski odgoj iz Mostara.

{joomplucat:520 limit=36|columns=4}

Proudly powered by WordPress