Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako će se dijeliti dobit preduzeća od oko 220.000 KM?

altDobit javnih preduzeća u iznosu od oko  220.000 KM ostvarena tokom 2011.g. bit će raspoređena za određene projekte od društvenog značaja, a gdje će se konkretno uložiti odlučit će vijećnici nakon što općinski načelnik, nadležna služba i organi preduzeća sagledaju iskazanu dobit. Najveću dobit ostvarilo je preduzeće Visokoga, oko 200.000 KM.

Diskusija o Izvještaju o poslovanju JKP Gradska groblja Visoko i Izvještaj o radu Nadzornog odbora preduzeća pretvorio se u raspravu između predstavnika preduzeća  i vijećnika Jasmina Dlakića. Uz još ponekog vijećnika diskusija se uglavnom vodila u ovom pravcu i postavljanju više desetina pitanja upućenih od strane vijećnika Dlakića. Pitanja su se odnosila na  blokadu računa ovog preduzeća, dugovanjima i naplati istih, imenovanju direktora, bilansu stanja.

Vijećnici su usvojili Izvještaje o poslovanju, ali nisu podržali  Prijedlog odluke o proširenju i usklađivanju djelatnosti JKP Gradska groblja Visoko. Bez diskusije usvojeni su Izvještaji o poslovanju JKP Visočica, kao i odluke vezane za JP Veterinarska stanica.

Više pitanja i polemike izazvao je Izvještaj o poslovanju u 2011.g. JP RTV Visoko pa su direktorici ovog preduzeća Adviji Mutap postavljena pitanja povećanja troškova grijanja, uplate doprinosa, pravilnika, pitanje sindikata, otkaz za jednog uposlenika, stručna sprema, naknade za topli obrok, broj spoljnih saradnika, ulaganja, radnog vremena i autorskih prava. Nakon više od decenije, ovo preduzeće je iskazalo pozitivan uspjeh. Vijećnik Halim Pihljak je izjavio kako se OV nikada nije do kraja definisalo prema ovom preduzeću, navodeći primjere dostupnosti signala i strukture zaposlenih. Većina vijećnika izrazila je podršku dosadašnjima naporima menadžmenta ovog preduzeća, među kojima je najkonkretniji bio vijećnik Mehemed Zukić tražeći od ostalih vijećnika da daju podršku radu JP RTV Visoko, što su vijećnici većinom glasova i prihvatili.

Usvojen je i Izvještaj o poslovanju Visokogasa u 2011.g, a potvrđena su i imenovanja članova Nadzornog odbora.

Već sljedeće subote ponovno će zasijedati Općinsko vijeće Visoko na sjednici na kojoj će se razmatrati poslovanje javnih ustanova općine Visoko.

Proudly powered by WordPress