Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Velika zainteresovanost za kupovinu dijelova KTK Visoko

alt
Proces reorganizacije KTK koji je počeo trebao bi pokrenuti stvari nabolje – potvrdio je Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH. O procesima koji slijede u KTK  ministar je danas u Visokom razgovarao sa predstavnicima menadžmenta, Nadzornog odbora  i sindikata KTK Visoko, Adnanom Smailbegovićem direktorom divizije za proizvodnju  Preventa i općinskim načelnikom Munibom Alibegovićem.

Ispoštovan je jedan od zaključaka iz mjeseca aprila, a to je da se pokrenu postupci protiv osoba koje su odgovorne za sudbinu KTK. I proces reorganizacije kojim bi se odvojile određene tehnološke cjeline započet je i one su interesantne za proces male privatizacije i potencijalne investitore.

“Smatramo da se privatizacijom bar dvije od pet tehnoloških cjelina može zadržati 300 radnih mjesta, doći do značajnih finansijskih sredstava za uvezivanje radnog staža, prije svega za one koji su stekli uvjete za penziju pa onda i za sve ostale radnike.” – izjavio je za Visoko.co.ba ministar Trhulj navodeći da je za kupovinu najkonkretnije zainteresovan Prevent. Trhulj smatra da bi Prevent bio dobro rješenje s obzirom na dosadašnja iskustva i stabilnost ove kompanije u nekoliko fabrika u BiH.

Ako bi se u procesu male privatizacije uspjelo prodati svih pet tehnoloških cjelina, moralo bi se ipak ostaviti jedan mali dio KTK zbog neriješene imovine ovog preduzeća.

Pokušalo se ući u prodaju nekoliko poslovnih prostora koji nisu opterećeni hipotekom – s obzirom da to nije uspjelo, ići će se na snižavanje cijena te bi se tim novcima riješio status penzionisanih radnika koji već 14 mjeseci čekaju na svoju penziju. U opciji je i prodaja jednog dijela zemljišta u vlasništvu KTK kako bi se namirila dugovanja.

Za fabrike i imovinu KTK ima zainteresovanih i van BiH, prije svega među turskim proizvođačima, što je potvrdio i Trhulj. Što bude više ponuđača – to će biti lakše riješiti probleme radnika i sudbinu fabrika ovog nekadašnjeg sinonima uspješne visočke privrede.

Projekat reorganizacije sa prijedlogom odluka za pokretanje male privatizacije je završen i do 25.05.2012.g. bit će dostavljen nadležnom ministarstvu nakon čega slijedi sastanak Uprave KTK i članova Nadzornog odbora KTK Visoko sa predstavnicima Vlade FBiH, koji je zakazan  za desetak dana.

{joomplucat:530 limit=13|columns=4}

Proudly powered by WordPress