Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Munib Alibegović: “Da, tačno je idem u borbu za treći mandat dok se u Sarajevu ne izjasne o mom statusu u SDA”

altIako je u nekoliko navrata javno istakao da neće i ne želi u izbornu borbu za treći mandat načelnika, Munib Alibegović nam je danas i zvanično potvrdio da će ipak na naredne lokalne izbore izaći kao nezavisni kandidat za načelnika i kao dio “Nezavisne liste za Visoko”. Ovo je jedan potpuno novi trenutak na političkom terenu u Visokom koji postaje jedna mala bara s puno krokodila. Već ranije smo pisali o jednoj ovakvoj mogućnosti i to upravo nakon neslužbenog razgovora s Munibom Alibegovićem iz decembra prošle godine, kada nam je slučajno nabacio tu mogućnost pominjući sličnu situaciju koja se desila na parlamentarnim izborima u Sloveniji. Međutim, kako se bližio rok za prijavljivanje političkih subjekata za naredne lokalne izbore, opcija neke Nezavisne liste činila se sve manje ozbiljnom. Očito je da je sve zavisilo od izjašnjavanja Glavnog odbora SDA u Sarajevu o Alibegovićevoj žalbi na isključivanje iz OO SDA Visoko, a kako je sadašnji načelnik procijenio da se o toj žalbi centrala u Sarajevu neće izjasniti prije isteka roka za prijavu na izborima, gotovo u posljednji čas, sedamdesetak sati prije zaključenja prijava, Munib Alibegović i “odbačeni” iz starog saziva Izvršnog odbora SDA odlučili su lokalne izbore u Visokom dodatno zakomplicirati i učiniti neizvjesnijim.

Visoko.co.ba: Rekli ste nam još prošlog ljeta prvi put zvanično da se nećete kandidovati za novi mandat?

Alibegović: Slagao sam vas. (smijeh)

Visoko.co.ba: Znači, tačno je da ste prikupljali potpise i da idete u borbu za treći mandat kao nezavisni kandidat?

Alibegović: Da, tačno je, idem u borbu za treći mandat dok se u Sarajevu ne izjasne o mom statusu u SDA Visoko.

Visoko.co.ba: Možete li nam to malo podrobnije pojasniti?

Alibegović: Ja sam se žalio na Odluku na osnovu koje sam isključen iz stranke, razgovarao sam sa različitim ljudima iz vrha stranke, završno razgovorom vođenim s generalnim sekretarom Amirom Zukićem prije neki dan. Oni su me pokušali vratiti na lokalni nivo i da razgovaram s onim koji me očito ne žele, mi smo imali neke drugačije planove ranije u SDA za ove izbore, ali to se završilo samo na planiranju uvođenjem Povjereništva. Pošto vrijeme za prijavu na lokalnim izborima ističe, mi neistomišljenici sa drugim dijelom SDA nemamo šta više da kalkulišemo, dok se oni ne izjasne mi izlazimo na izbore kao nezavisna lista.

Visoko.co.ba: Rok za prijavu vam ističe za manje od 80 sati. Jeste li sigurni da ćete stići organizovati sve kako biste se na vrijeme prijavili?

Alibegović: Procedura je slijedeća: što se tiče mene kao kandidata za načelnika potrebno je prikupiti 100 potpisa i uplatiti 1.500KM i tu nema dileme – to je već urađeno. Pošto se kao politički subjekt prvi put pojavljujemo na izborima i svi ostali koji budu na listi moraju imati 100 potpisa i uplatiti po 500KM. Imamo rok do petka u 15.00 sati da kompletiramo svu dokumentaciju.

Visoko.co.ba: Ko će biti nosilac liste, odnosno ko će sačinjavati listu?

Alibegović: Nosilac liste će sasvim izvjesno biti Nijaz Šahinović, a Nezavisni listu za Visoko kompletiramo evo i u ovim trenucima dok razgovaramo. Ovaj drugi dio nekadašnjeg Izvršnog odbora SDA i privrednici okupljeni oko nas su okosnica te liste. Naše djelovanje će biti bazirano na sarajevsku makro regiju, a nezavisno od izbora i ove liste ćemo osnovati Udruženje koje će svoj rad bazirati upravo na toj priči o Visokom u sarajevskoj regiji.

Nakon ove “iznenadne” odluke sadašnjeg načelnika i nagle promjene mišljenja, ostaje da nagađamo ko će činiti Nezavisnu listu za Visoko, ako se radi o drugom dijelu Izvršnog odbora SDA o kojem je načelnik govorio u razgovoru s nama, onda je za očekivati da tu budu: Ahmet Kurspahić, Suad Agić, Mehemed Zukić, Amra Hrnjić, Samija Burić, Mehemed Smajlović, Emir Uzunalić, Ferid Provalić, Sabrija Genjac, Emir Fejzović, uz dvojicu poznatih Muniba Alibegovića i Nijaza Šahinovića. Nezvanično se u ovom kontekstu pominju i imena Vehida i Merseda Šahinovića, Faruka Buljušmića i nekolicine dojučerašnjih članova OS SBiH Visoko.

Podsjećamo, prije četiri godine Munib Alibegović je kao SDA kandidat za načelnika od ukupnog broja glasača koji su glasali 17.413, dobio 53,14% glasova ili 9.253, što je bilo više nego zbir glasova svih njegovih pet protukandidata zajedno.

Nijaz Šahinović kao SDA kandidat na listi za Općinsko vijeće prije četiri godine od ukupnih 6.971 glasova koliko je dobila SDA, dobio je povjerenje 16,48% glasača ili 1.149 i bio je prvi po broju glasova te stranke.

Uz zvaničnu i lično potvrđenu kandidaturu Muniba Alibegovića i za treće lokalne izbore zaredom, nedavno u Goraždu za vrijeme Preventove proslave od izvora bliskog SDA krugovima u Sarajevu saznali smo da bi kandidat za visočkog SDA načelnika mogao biti Adnan Delić, mlađi sin generala Rasima Delića.

(Foto By Almin Tabak)

Proudly powered by WordPress