Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ponižavajući odziv društveno (ne)odgovornih na poziv načelnika Alibegovića

altU petak je izvlačenje parova za narednu takmičarsku sezonu u Prvoj ligi Federacije BiH, prvenstvo počinje 11.08.2012. godine, sedam dana nakon što startaju Premijerligaši. U nekim normalnim okolnostima trebalo je da su nogometaši Bosne već počeli sa pripremama. Visočki povratnik u Prvoligaško društvo međutim u ovom momentu još uvijek ne zna sa kakvim igračkim kadrom raspolaže, ko je šef stručnog štaba i kakva je sudbina kluba uopšte. Nije da se nešto po pitanju NK Bosna ne radi, konkretno načelnik općine Visoko Munib Alibegović pokušao je okupiti privrednike i one koji se tako osjećaju u namjeri da se napravi neka stzrategija po pitanju nogometnog sporta u Visokom. Međutim konačan ishod ne obećava ništa. Kako nezvanično saznajemo na načelnikov poziv odazvalo se svega četiri privredna subjekta i to predstvanik VGT-a, IGM-a, Secom-a i firme Ugarak Product. Sastanku je pokušana dati i ozbiljnija nota prisustvom novopećenog ministra privrede ZDK Džemila Ugarka, ali ni to nije bilo dovoljno za ozbiljniji odziv onih koji bi trebali biti okosnica visočkog privrednog života i razvoja. Sudbina sastanka načelnika i privrednika na kojem bi se razmatralo stanje u NK Bosna i zauzeo neki stav za budućnost je ista ona sudbina koju smo već jednom vidjeli kada je Upravni odbor na čelu sa Nihadom Smailagićem poslao pozive za sastanak na preko 50 adresa, a kada je odziv bio identičan današnjem kod načelnika Alibegovića.

Poruka propalog pokušaja je sasvim jasna i treba je tako posmatrati bez obzira koliko se činila gorkom i društveno neodgovornom. Sport i NK Bosna, baš kao i RK Bosna u Visokom više ne zanimaju nikoga, a najmanje privrednike. Ilustracija tog stanja su i posjete na stadionu Luke odnosno u KSC “Mladost”. Tu novu realnost treba što prije prihvatiti i prema njoj se adekvatno postaviti. Ako načelnik općine u izbornoj godini nije u stanju da svojim autoritetom sazove 15 ozbiljnih privrednika jasno ukazuje kakva je visočka realnost kako politička, tako i privredna i na kraju sportska. Vrijeme je za nove pristupe i formule finansiranja visočkog sporta, treba pažljivo pratiti šta su programi političkih stranaka koje žele naše glasove i vlast nakon oktobarskih izbora, prema tim programima treba i glasati i davati povjerenje, a onda čekati realizaciju obećanog pa da opet sa ponosom u zelenim odnosno žuto-ljubičastim dresovima i šalovima idemo u dvoranu odnosno na stadion i navijamo za “ponos grada”, bar bi tako trebalo da bude.

Što se tiče NK Bosna nakon što sazna raspored za narednu sezonu očekivati je da narednog ponedjeljka bude izvršena prozivka igrača, malo se kasni, ali bolje ikad nego nikad. Zatim bi trebalo da se zna da li Adnan Fočić ostaje na mjestu šefa stručnog štaba, a bilo bi pošteno da ostane na tom mjestu jer je Bosna pod njegovim rukovođenjem izborila povratak u Prvoligaško društvo. Nakon toga bilo bi fino da se izmire neka dugovanja prema igračima i krene u ozbiljno treniranje kako ne bi bili kanta za nabijanje u sezoni 2012/13. Ivica Pekić nije onaj Ivica Pekić iz 1997/98. kad smo bili prvaci, ali je ipak dokazao da je majstor fudbalske igre izvan terena, jer je uz tri stalna člana Uprave sa novcem i više bez njega opet ostvario rezultat. Bosna već ima pozive na učešće na turnirima u Jelahu i Fojnici, uz još nekoliko pripremnih utakmica u Visokom i solidnu fizičku spremu mogli bi izbjeći poziciju statista u kukuruzima. Općina je redovna sa onih cca. 8.000 KM od eventualnih sponzora u istom mjesečnom iznosu mogli bi imati stabilnog Prvoligaša. Samo je pitanje ima li više potrebe i interesa u Visokom za tim?

Proudly powered by WordPress