Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Dalibor Tomičić direktor fabrike konfekcije KTK Visoko: “Nakon 18 mjeseci mirovanja uspjeli smo ponovo pokrenuti fabriku”

altOd prije dva mjeseca direktor fabrike Konfekcije KTK Visoko je Dalibor Tomičić koji je nakon imenovanja na poziciju direktora zatekao situaciju u kojoj radnici uopće nisu dolazili na posao, sve što su radili bilo je uredno javljanje na posao svakog ponedjeljka radi evidencije. Po primanju funkcije Tomičić je u potrazi za angažmanom 100 uposlenika ovog dijela KTK pokušao obnoviti stare kontakte, prije svega sa svjetskim sportskim brendovima “Dainese” i “Spidi” za koje je KTK svojevremeno radio opremu. Podsjećamo, najveća svjetska motociklistička zvijezda Valentino Rosi svojevremeno se takmičio u opremi čiji su dijelovi bili šivani i u Visokom. Međutim i “Dainese” i “Spidi” su tražili određene garancije od menagmenta KTK  za sigurnost posla i isporuke robe na što u ovom trenutku nije postojao ambijent da se pozitivno odgovori. A onda se nakon silnih sastanaka i pregovora, te nesupjelih pokušaja da se oživi proizvodnja ipak desila pozitivna stvar. Firma Koteks iz Tešnja je na međunarodnom tenderu dobila posao šivanja vojnih uniformi za Oružane snage Poljske. Od pet kooperanata u ovom poslu jedan je i fabrika Konfekcije u kojoj se vrši šivanje uniformi.

– Prije 18 mjeseci fabrika je bila prazna, a stotinu radnika bez posla i bilo kakvog radnog angažmana. Danas, kao što možete i sami vidjeti, za mašinama je 60 radnika koji dnevno sašiju 150 uniformi. Radi se o poslu čiji je nosilac firma Koteks iz Tešnja, a mi smo dio od pet kooperanata. U Visokom se radi samo šivanje, kompletan materijal dobijemo iz Poljske, to su ti takozvani “lohn” poslovi. U konačnici treba proizvesti 60.000 uniformi, a to bi za nas značilo četiri mjeseca sigurnog posla, a ako naručilac bude zadovoljan postoji mogućnost produžavanja dogovora, jer trenutno radimo ljetne uniforme, tako da ostaje mogućnost da dobijemo i posao šivanja zimskih uniformi što bi značilo dodatnih četiri mjeseca posla za Konfekciju. Moj primarni cilj je bio da radnici dobiju akontacije, nadoknade za prevoz i obezbijeđen topli obrok uz naravno redovan lični dohodak. Naredni cilj je uposliti i preostalih 40 radnika.” – istakao je Dalibor Tomičić.

Bila bi ovo jedna mala i fina pozitivna priča koja dolazi iz dijela KTK Visoko, tačnije iz fabrike Konfekcije, ali sudbina svih cca 650 uposlenih još uvijek je nedefinisana i neizvjesna do momenta ozbiljne privatizacije ili do novog interesovanja Preventa za kupovinom KTK, a samim tim i svih sudbina uposlenih radnika.

{joomplucat:634 limit=11|columns=4}

Proudly powered by WordPress