Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Finansijska policija u OS SBiH, Halim Pihljak i Džemail Silajdžić davali izjave u PU Visoko

altVisoko.co.ba je došao u posjed dokumenta kojim je grupa vijećnika Stranke za BiH (SBiH) 01.06.2012.godine poslala ZAHTJEV Federalnoj finansijskoj policiji da u skladu sa svojim ovlaštenjima izvrši kontrolu finansijskog poslovanja OS SBiH Visoko. Kako saznajemo, kontrola je neposredno nakon toga i izvršena, a u nastavku priče danas su svoje izjave u PU Visoko dali i nekadašnji članovi ove stranke Džemail Silajdžić i Halim Pihljak. Sadržaj upućenog zahtjeva Federalnoj finansijskoj policiji objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,

Molimo Vas da u skladu sa svojim ovlaštenjima izvršite kontrolu finansijskog poslovanja Općinskog savjeta Stranke za Bosnu i Hercegovinu Visoko za period (2008, 2009, 2010, 2011.g). Adresa Općinskog savjeta SBiH: Visoko, ulica Alije Izetbegovića broj 53, ovlaštena osoba Hećo Vahid tel. 061 7** **6.

Obrazloženje:

Obzirom da je Općinski savjet Visoko u martu 2012. godine formirao Komisiju da provjeri finansijsko poslovanje za navedene godine, isto nije učinjeno zbog toga što potrebna dokumentacija nikada nije stavljena na uvid Komisiji. Uz napomenu da u pomenutom periodu (2008-2012.g) Općinski savjet Visoko je imao pet vijećnika u OV Visoko, te je finansiran iz budžeta Općine Visoko iz granta za političke partije u iznosu oko 15.000KM na godišnjem nivou. Molimo Vas da nas ukoliko je moguće izvjestite o rezultatima izvršene kontrole.

U potpisu ovog dokumenta su vijećnici: Halim Pihljak, Mufid Bečarević i Admir Tatar kao i nekadašnji poslanik u Federalnom Parlamentu iz reda ove stranke Džemail Silajdžić.

Kako saznajemo, na razgovoru u policiji nesuđeni predsjednik OS SBiH Visoko Halim Pihljak i nekadašnji predsjedavajući OV Visoko Džemail Silajdžić su bili jer su navodno po prijavi imali ključeve i pristup stranci nekoliko dana prije uvođenja Povjereništva, a obzirom da ne postoje uredni dokumenti o finansijskom poslovanju stranke razlog zbog kojeg su davali izjave je bio upravo taj. Malo je zbunjujuće kako je moguće da ne postoje nikakvi papiri i kako je uopće mogla regularno završiti Skupština stranke iz marta ove godine bez podnošenja finansijskog izvještaja? Uz to saznali smo da je jedina ovlaštena osoba koja je mogla podizati novac s računa stranke u Raiffaisen banci Vahid Hećo?

Poznato je da sve političke partije ovisno od broja vijećnika primaju određena materijalna sredstva iz općinskog granta za političke partije. OS SBiH prema tom proračunu na godišnjem nivou dobija oko 15.000KM, što znači da iz ove prijave Finansijskoj policiji ne postoji dokumentacija i pravdanje za cca. 60.000KM. Stranka za BiH u narednom periodu do lokalnih izbora 07.10.2012. godine svakako će ostati bez postotka novčanih sredstava iz granta za političke subjekte jer su pet vijećnika koji su istupili iz stranke uvođenjem Povjereništva pismeno zatražili od sekretara OV Visoko da se novac više ne usmjerava na račun stranke obzirom da oni sada djeluju kao Klub nezavisnih vijećnika.

Da je bilo problema i sumnji u finansijsko poslovanje ove stranke vidljivo je i iz dokumenta koji je Halim Pihljak, kao tadašnji predsjednik stranke, odmah po primanju mandata poslao na adresu Predsjedništva SBiH u Sarajevu:

PREDMET: Obavijest o problemima tehničkog funkcionisanja OO S BiH Visoko

Poštovano Predsjedništvo, Općinski savjet S BiH Visoko je nakon održane Izvještajno-izborne skupštine, na osnovu člana 72. Statuta S BiH 10.05. i 15.05.2012. godine izvršio izbor predsjednika i dva potpredsjednika, kao i kandidate za članstvo u Kantonalnom vijeću S BiH ZE-DO, o čemu smo Vas izvjestili dopisom 16.05.2012. godine.

Imajući u vidu predstojeće aktivnosti i rokove vezane za lokalne izbore ukazuje se potreba hitnosti verifikacije izabranih organa OS S BiH Visoko i primopredaja funkcije između starog i novog Predsjednika OS S BiH Visoko.

Trenutno, rukovodstvo OS S BiH Visoko nema pristupa računu (sredstvima koja uplaćuje Općina Visoko), isti je već duže vremena blokiran po osnovu tužbe (sudskog izvršenja), telefon i internet je iskljućen a gomilaju se neplaćeni računi za utrošak struje, institucija Tehičkog sekretara ne funkcioniše više od šest mjeseci.

Kako bi na vrijeme i kvalitetno ispoštovali sve rokove, vezano za lokalne izbore, koje nameće CIK BiH, molimo Vas da hitno izvršite verifikaciju izabranih organa OS S BiH Visoko i da nam pomognete pri primopredaji dužnosti između starog i novog Predsjednika.

S poštovanjem!

Visoko: 21.05.2012. godine

Dostavljeno: 1. Predsjedništvu S BiH2. a/a

OO S BiH Visoko

Predsjednik Halim Pihljak

Da li će finansijske nepoznanice i očito protuzakonito trošenje stranačkog novca završiti na ličnom prepucavanju i davanju izjava u PU Visoko dojučerašnjih stranačkih kolega ili će Finansijska policija donijeti neke konkretne zakonske kazne za nesavjesno finansijsko poslovanje Općinskog savjeta SBiH Visoko – vidjet ćemo uskoro, bar se nadamo.

Proudly powered by WordPress