Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Delila Numanagić nakon medalje na turskoj Olimpijadi ponovno pozvana na nastupe u Turskoj

altMlada Visočanka Delila Numanagić jedna je od tri učenika koji su ove godine učestvovali na 10. Olimpijadi turskog jezika.  Delila je izvođenjem ilahija i pjevanjem himne Olimpijade osvojila brojnu publiku i žiri te se u Visoko vratila sa osvojenom srebrnom medaljom. Ova je nagrada utoliko veća i značajnija kada se uzme u obzir konkurencija od 1500 učenika iz 135 zemalja svijeta koji su u sklopu ovogodišnje Olimpijade nastupali u 41 gradu širom Turske. Ovom takmičenju i konačnom plasmanu predhodilo je finale Olimpijade turskog jezika u BKC-u u Sarajevu gdje je Delila osvojila zlatnu medalju te sa još dva učenika Sarajevo koledža otputovala na Olimpijadu u Tursku.

U redakciji Visoko.co.ba razgovarali smo s Delilom o njenim utiscima koje nosi iz Turske i navedenog takmičenja. Delila kaže da je to vrlo vrijedno iskustvo učešća na jednom tako velikom internacionalnom takmičenju – upoznavanje sa vršnjicima iz cijelog svijeta i neočekivani uspjeh, koji ovoj petnaestogodišnjakinji otvara brojna vrata u domenu pjevanja i javnih nastupa. Delila je završila muzičku školu Avdo Smajlović u Visokom gdje se bavila pjevanjem i sviranjem klavira.

Učenica Tursko – bosanskog koledža ipak sebe ne vidi kao profesionalnu pjevačicu, već će kaže ovaj uspjeh iskoristiti za nova iskustva i takmičenja, ali bi se ipak željela baviti nečim „konkretnijim” kao što je orijentalistika – naglašava kroz smijeh Delila. Simpatična i nasmijana djevojka nosi iz Turske ugodne i lijepe uspomene, posebno iz ovih ramazanskih dana i noći dok je nastupala na nekoliko događaja  na koje je pozvana upravo zahvaljujući ospjehu s Olimpijade. U njenom izvođenju ilahija na turskom jeziku uživali smo i na ovogodišnjem Visočkom ljetu kada je Delila uz KUD Visoko nastupala na ljetnoj pozornici na Jaliji.

Olimpijada turskog jezika je internacionalna manifestacija koja se svake godine održi u preko 100 zemalja širom svijeta, prilikom čega se odaberu najbolji takmičari koji na završnom programu u Republici Turskoj predstavljaju domovine iz kojih dolaze. Olimpijada turskog jezika je takmičenje učenika srednjih škola širom svijeta koji svojim znanjem i umijećem izvode pjesme i poeziju na turskom jeziku. Na finalnoj manifestaciji u Turskoj, rame uz rame stoje momci i djevojke iz Bosne i Hercegovine, Južne Afrike, Argentine, Amerike, Pakistana, Rumunije, Njemačke, Danske, Velike Britanije, Nigerije i mnogih drugih država.

{joomplucat:651 limit=7|columns=4}

Proudly powered by WordPress