Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ovaj put “Zajkin bajramski bosanski lonac” od 25 kilograma mesa

altProšle godine smo prvi put zvanično medijski popratili jednu interesantnu visočku tradiciju koja se ogledava u “Bajramskom bosanskom loncu Zajke Sejdića”. Pred sutrašnji Bajram nije bilo naznaka da će se tradicija i nastaviti, jer aktuelna visočka kolektivna depresija nije ukazivala na takvo što. A onda, rano jutros prije ostalih mušterija u mesari “Semić” pojavio se nekadašnji kralj voća i povrća kako bi izvršio i posljednje narudžbe za svoj specijalitet pred sutrašnji Bajram. Iako se to ovaj put trebalo dešavati daleko od medija sa puno više privatnosti kako Zajke, tako i njegovih gostiju, ipak pripreme nisu mogle proći nezapaženo. Naš saradnik Goran Čakić bio je na licu mjesta i uz svoj fotoaparat, pa je tako i zabilježio momenat kupovine mesa potrebnog za pomenuti specijalitet. Tako smo saznali da će ovogodišnji “Bajramski lonac” biti sačinjen od čak 25 kilograma mesa, što graniči sa realnošću. Podsjećamo na neke male tajne velikog majstora kuhinje. Lonac se već počeo kuhati i bit će gotov tek narednog dana upravo nakon Bajram-namaza. Vrlo važnu ulogu igraju i bakrene verige iako i zemljani lonac nije loša opcija. Kuhanje je obavezno na drvima, i to pod posebnim okom pravog majstora kuhinje što Zajko/Mačak/Golub ustvari jeste u pravom smislu te riječi. Cilj je da jelo provrije, a onda se rutiniranim pokretima do kraja spravljanja dodaje samo po jedno drvo i to po mogućnosti drvo graba sa kralupskog kraja.

Ekskluzivno objavljujemo sastojke Zajkinog Bosansko/bajramskog lonca:

– Kujruk juneći od 4 kg

– Peto najslađe teleće rebro

– 1 kg bravetine

– Mišići juneći 1kg

– 1/2 kg mrkve moštranske

– 3 glavice luka crvenog iz Tribižata pored Čapljine

– 2 glavice bijelog luka po slobodnom izboru

– Origano

– Lovorov list

– 2 kg fojničkog krompira

– 1/4 od glavice kupusa opet moštranskog

Važna napomena: 10 minuta pred kraj kuhanja ide original Džuveč iz konzerve.

I ako ne uspijete dobiti željeni ukus iako ste pratili sve upute iz ovog teksta onda vam nedostaje slijedeće: Zajkini gosti čije prisustvo ustvari daje onaj zadnji posebni šmek serviranom jelu, a to su gosti, prijatelji koje će Zajko/Mačak/Golub pozvati na ovu bajramsku gozbu.

Posebna napomena: Svi pozvani su Zajkini gosti u prvih pola sata sijela, nakon toga svak sebi zove meze i piće!

Proudly powered by WordPress