Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naredne četiri godine Dario Pekić u Izvršnom odboru, Adis Hajlovac i Mirzet Hindija članovi Skupštine

altDana 12.09.2012. godine sa početkom u17 h u Hotelu Zenica u Zenici održana je Izborna sjednica skupštine Nogometnog saveza ZDK. Pored 26 delegata iz klubova koji su članovi NS ZDK, sjednici su prisustvovali i gosti iz Komiteta za stabilizaciju Nogometnog saveza FBiH, predsjednik gospodin Muhamed Begagić, gospodin Hamdo Spahić te generalni sekretar NS FBiH gospodin Eldin Baković. Nakon uvodnih obraćanja prisutnim delegatima i gostima, predsjedavajući sjednice gospodin Mirsad Ibraković je otvorio zasjedanje sa prijedlogom dnevnog reda koji je jednoglasno usvojen, te se prešlo na prvu tačku usvojenog dnevnog reda.

1. U prvoj tački dnevnog reda jednoglasno su izabrana tijela skupštine

* Verifikaciona komisija

1. Nakić Veselin (NK Krivaja Zavidovići) – predsjenik
2  Mudrov Nail (NK Borac Jelah)
3. Beganović Elvedin (NK Čelik Zenica)

* Odbor za glasanje

1. Buza Esnaf (FK Rudar Kakanj) – predsjednik
2. Hajlovac Adis (NK Bosna Visoko)
3. Korajlić Sead (NK Tošk Tešanj)

*Zapisničar
– Kovačević Alma

*Ovjerivači zapisnika

1. Imamović Vahidin (NK Nemila)
2. Uzeirbegović Senad

2. U drugoj tački dnevnog reda verifikovano je 26 delegata koji će u naredne 4 godine činiti Skupštinu NS ZDK Tako će u naredne 4 godine interese Visokog i NK Bosna zastupati gospodin Mirzet Hindija i gospodin Adis Hajlovac, obojica članovi upravnog odbora NK Bosna.

3. Treća tačka dnevnog reda je podrazumijevala usvajanje zapisnika prethodne skupštine, koji je također usvojen jednoglasno.

4. U četvrtoj tački, također jednoglasno, usvojen je Poslovnik o radu skupštine NS ZDK, diskusija po ovom pitanju nije bilo.

5. Peta, ona najzanimljivija tačka dnevnog reda, bili su Izbori za organe i tijela Nogometnog saveza ZDK. Prvo se glasalo za 11 članova izvršnog odbora koji će u naredne 4 godine činiti vladu NS ZDK, od predloženih članova klubovi koji su članovi Premijer lige kao i Prve lige FBiH imaju 3 obavezna člana i mogli su da predlože po dva imena, dok je ostalih 8 birano od 11 predloženih iz nižih rangova takmičnja. Obzirom da je NK Bosna član 1. lige FBiH, imali smo dva prijedloga, potpredsjednik UO NK Bosna gospodin Pekić Dario i predsjednik UO NK Bosna gospodin Hodžić Asmir, po okončanju glasanja NS ZDK je dobio i novi Izvršni odbor.

Novoizabrani Izvršni odbor NS ZDK:
1. Begagić Muhamed (FK Rudar Zenica)
2. Pekić Dario (NK Bosna Visoko)
3. Andrijević Igor (FK Rudar Kakanj)
4. Alić Hajrudin (NK Napredak Šije)
5. Doc.dr. Brkić Kemal (NK Stupčanica Olovo)
6. Bačinović Osmanc (NK Pobjeda Tešanjka)
7. Begić Vehbija (FK Mladost Doboj Kakanj)
8. Hamidičević Vildan (NK Krivaja zavidovići)
9. Ibrahimkadić Izudin (Nk Tošk Tešanj)
10. Ibraković Mirsad (NK Čelik Zenica)
11. Joskić Ivica (NK Usora i Proleter Makljenovac)

Pored gore izabranih, važno je napomenuti da su u konkurenciji bili i Subašić Senad iz NK Borac Jelah, Osmić Muhamed NK Vis Kosova te Selimović Ismet NK Borac Tetovo, koji nisu ušli u sastav Izvršnog odbora zbog malog broja glasova koji su osvojili, a minimum je bio 14 glasova.

Pored Izvršnog odbora, u petoj tački se glasalo i o predsjedniku NS ZDK, u toku pripreme za sjednicu dostavljeni su prijedlozi s imenima 3 kandidata 1. Begagić Muhamed, 2. Osmić Muhamed i 3. Subašić Senad, prema statutu NS ZDK u proceduru glasanja mogli su ući isključivo oni kandidati koji osvoje mjesto u Izvršnom odboru, obzirom da u izvršni odbor nisu ušli Subašić i Osmić, na glasanje je prema procedurama stavljen Muhamed Begagić koji je osvojio 21 od ukupno 26 glasova i tako postao novi predsjednik NS ZDK. Pravila su također predviđala da dva kandidata sa najviše osvojenih glasova iza prvoplasiranog postanu potpredsjednici NS ZDK, ali obzirom da su isti već ranije ispali, u toku glasanja to se nije desilo. Prema propozicijama izbor istih desit će se na nekoj od narednih sjednica Izvršnog odbora, tako da je moguće da i NK Bosna dobije mjesto potpredsjednika NS ZDK u liku i djelu gospodina Pekić Darija.

Nakon što je skupština izabrala predsjenika NS ZDK, gospodin Begagić je zvanično preuzeo predsjedavanje skupštinom. Nakon što se obratio prisutnima i zahvalio im na ukazanom povjerenju, prepustio je delegatima izbor pravnih tijela NS ZDK u koja su po sistemu glasanja za liste izabrani:

* Disciplinska komisija
– Bilić Sumedin (sudija)
– Čehić Osman (član)
– Zaimović Emir (član)
Muzaferija Edin Žuti (zamjenski član)

*Apelaciona komisija
– Alibašić Meho predsjednik
– Kadribašić Dževad
– Cerovac Mustafa
– Babić Nedžad – zamjenski član

*Tužioc
– Pehadžić Mirsad

6. Šesta tačka dnevnog reda podrazumijevala je izbor listi prijedloga za organe i tijela Nogometnog saveza Federacije, pa je predloženo i usvojeno sljedeće:

*Skupština NS FBiH
Kurspahić Ahmed (podpredsjednik UO NK Bosna)
– Mušija Mensur
– Doc.dr. Stanković Aleksa
– Husejnagić Mirnes

– Zamjenski članovi su Ašlama Vejsil i Islamović Muhamed

*Izvršni odbor NS F BiH
– Spahić Suvad za člana i predsjednika
– Ibraković Mirsad za zamjenskog člana

*Disciplinska komisija
– Alibašić Meho

*Apelaciona komisija
– Zaimović Emir

*Tužilac
– Hodžić Midhat

7. Sedma i zadnja tačka dnevnog reda ticala se izbora listi prijedloga za organe i tijela Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, pa je predloženo i usvojeno sljedeće:

*Skupština NS/FS BiH
– Čizmo Mirsad
– Sarajlić Senad
– Zukanović Sejdo
– Jašarspahić Mirsad
Zamjenski članovi Nurija Čabaravdić (prijedlog nije došao iz Visokog???) i Pašalić Nihad

*Izvršni odbor NS/FS BiH
– Muhamed Begagić za člana i predsjednika
– Muhamed Islamović za zamjenskog člana

*Disciplinska komisija
– Alibašić Meho

*Apelaciona komisija
– Isaković Munib

*Komisija za licenciranje
– Kozlić Zajko

*Tužioc
Andrijanić Goran (NK Bosna)

Po završetku glasanja, delegatima se još jednom obratio novoizabrani predsjednik Muhamed Begagić koji naglasio potrebu poboljšanja rada Saveza, uspostavu udruženja klubova, trenera, malonogometnih klubova itd, a posebnu pažnju je posvetio pravnom definisanju i prijemu NS Visoko pod okrilje Kantonalnog saveza, što podrazumijeva i skoro definisanje statusa visočkih općinskih ligaša unutar NS ZDK te priznavanja lige kao legalnog takmičenja NS ZDK, tako da uskoro možemo očekivati i rasplet na tom poljuć a što če u mnogome doprinijeti razvoju nogometa na našoj općini. Pored toga istakao je da je ONL Visoko sa 17 klubova i dvije lige od ove sezone primjer na koji bi se trebale ugledati i veće općine. Nakon završne riječi predsjednik je pozvao delegate i goste na prigodan koktel u restoranu hotela.

Šta ovi nogometni izbori donose Visokom u odnosu na raniji period, analiza je kojom ćemo se u narednim danima pozabaviti. Ono što je na prvi utisak vidljivo jeste značajno povećanje delegata, organa i radnih tijela u odnosu na raniji period kada je naše (svoje?) interese u Savezu branio jedino Nurija Čabaravdić. Gledajući po imenima i funkcijama, nakon prve sjednice Skupštine dobili smo:

Visočani u NS ZDK

1. Dario Pekić, član Izvršnog odbora NS ZDK i mogući potpredsjenik Saveza
2. Hodžić Asmir, zamjenski član Izvršnog odbora
3. Hindija Mirzet, delgat skupštine NS ZDK – mandat od 4 godine
4. Hajlovac Adis, delegat skupštine NS ZDK + član izborne komisije NS F BiH – mandat od 4 godine
5. Muzaferija Edin Žuti, zamjenski član disciplinske komisije

Nogometni savez Fedracije BiH:

1. Kurspahić Ahmet, član skupštine NS F BiH
2. Ašlama Vejsil, zamjenski èlan

Nogometni fudbalski savez BiH

1. Andrijanić Goran tužilac

Pored gore navedenih, NK Bosna će prema najavama čelnih ljudi saveza dobiti i pozicije u drugim Komisijama i tijelima nogometnih saveza s kojih će moći doprinjeti poboljšanju statusa i vraćanju ugleda visočkog nogometa.

Proudly powered by WordPress